Τίποτα δεν μοιάζει ικανό, ούτε ο πληθωρισμός, ούτε η ενεργειακή κρίση, να ανακόψει την έκρηξη επισκεψιμότητας και την οργιώδη οικιστική ανάπτυξη και τη δραστηριότητα σε άλλους τομείς, όπως η εστίαση και η διασκέδαση, που φέρνει αυτό το νέο κύμα αναζήτησης τουριστικών προορισμών μετά από μία συγκρατημένη τριετία λόγω του κορωνοϊού.
Ο χειμερινός τουρισμός δοκιμάστηκε από τον Φεβρουάριο του 2020, που ενέσκηψε η πανδημία, δραματικά περισσότερο από την καλοκαιρινή σεζόν, όταν χαλάρωναν κάπως τα περιοριστικά μέτρα, σε αντίθεση με τους κρύους μήνες, που λόγω κλειστών χώρων οι προφυλάξεις ήταν πολλαπλάσιες – και οι καραντίνες σε εφαρμογή βεβαίως.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις που μπορεί και μάλλον θα υπάρχουν ως έναν σημαντικό βαθμό από το κύμα της ακρίβειας και το ενεργειακό πρόβλημα, τα δεδομένα που έρχονται από την Αράχωβα και τις γύρω περιοχές είναι εξόχως ενθαρρυντικά.
Τα χειμερινά θέρετρα
Ακόμα κι αν πρόκειται για «ειδική περίπτωση», καθώς το πιο φημισμένο ορεινό θέρετρο της χώρας απευθύνεται κυρίως στα μέσα και υψηλά εισοδήματα, είναι ωστόσο ενδεικτικό της διάθεσης που έχει ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου να μην περάσει και τον φετινό χειμώνα μέσα στον φόβο και την αυτοσυγκράτηση. Και πιθανόν, τηρουμένων των αναλογιών ασφαλώς, την ανάκαμψη της Αράχωβας να ακολουθήσουν κι άλλοι προορισμοί σε όλη την Ελλάδα, εδράζοντας τις προσδοκίες τους σε δύο λόγους: πρώτον, στην αξιοποίηση των εισοδημάτων που έφερε στην ελληνική οικονομία η θεαματικά καλή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν και, δεύτερον, στη μετατροπή της χώρας σε έναν προορισμό για όλο τον χρόνο, με την καθιέρωση πτήσεων από το εξωτερικό και για τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, με δεδομένο ότι ο χειμώνας στις κεντρικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι πολύ πιο δύσκολος απ’ όσο συνήθως λόγω της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και άρα της φθηνής ενέργειας, η Ελλάδα έχει πλασαριστεί εδώ και καιρό ως η «μεσογειακή εναλλακτική» για όσους έχουν τη δυνατότητα και προτιμούν ένα πιο εύκρατο κλίμα, έστω και για κάποιες εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από την Αράχωβα, αυτή τη γραφική κωμόπολη με την εμβληματική πετρόκτιστη γέφυρα, στη βάση της οποίας δεσπόζουν οι εντυπωσιακές καμάρες, είναι εξόχως ενθαρρυντικά. Και αναβιώνουν… ένδοξες στιγμές του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, όταν φιλοξενούσε όλο το ανφάν γκατέ της αστικής νομενκλατούρας της και μία επίσκεψη στην περιοχή αποτελούσε κάτι σαν αναγκαίο στοιχείο επίδειξης στις συζητήσεις των κοσμικών σαλονιών της Αθήνας – ενίοτε και ως κοινωνικό αξεσουάρ για νεόπλουτους και περιφερόμενους στα όρια ανάμεσα στα αγωνιώντα για ανέλιξη και αναγνώριση τμήματα της μεσαίας τάξης και την κοινωνικοοικονομική ελίτ της χώρας.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι οι κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που ανέρχονται ήδη περίπου στο 90%. Αλλά δεν είναι μόνο οι κρατήσεις για το πρώτο παράθυρο απόδρασης στο έμπα του χειμώνα. Την ίδια ώρα καταγράφεται τεράστια άνοδος στις νέες οικοδομικές άδειες, τις ανακαινίσεις, αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις σαλέ, στοιχεία που θυμίζουν έντονα την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης του 1997 με 2004, όταν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο άγγιζε τις 6.000 μονάδες.
Οι επενδύσεις
Η πιο μεγάλη επένδυση αυτή τη στιγμή είναι η ανακαίνιση του παλιού ξενοδοχείου «Ξενία», νυν «Santa Marina», ύψους 10 εκατ. ευρώ, από τον γνωστό επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη,ο οποίος διαθέτει ήδη ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ελούντα. Ο κ. Ανδρεαδάκης ετοιμάζει ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο 45 δωματίων τα οποία θα διαθέτουν μεταξύ άλλων τζάκι και τζακούζι, ενώ στα όμορα οικόπεδα του συγκροτήματος σχεδιάζει να κάνει μια νέα επένδυση με συνεδριακό κέντρο, πισίνες, γυμναστήρια και χώρους spa.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωάννη Σταθά, η Αράχωβα προετοιμάζεται για τη χειμερινή περίοδο, η οποία αναμένεται να είναι πάρα πολύ καλή παρά την ενεργειακή κρίση. «Μετά το 2019 και τα δύο χρόνια της πανδημίας COVID-19 η Αράχωβα θυμίζει τη χρυσή εποχή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μέχρι το 2004. Ετσι σήμερα έχουμε νέες κατασκευές, ανακαινίσεις ξενοδοχείων, καθώς και αγορές οικοπέδων και κατοικιών που είχαν μείνει απούλητα την εποχή της κρίσης», θα τονίσει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθά, ήδη για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου η πληρότητα σε δωμάτια ξενοδοχείων και σπίτια βρίσκεται στο 90%, ενώ μεγάλη είναι η κίνηση με κρατήσεις για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οσον αφορά την κατάσταση στον τομέα του real estate, εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει αγοραπωλησίες κατοικιών, ενώ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία αρκετοί Ρώσοι είχαν δείξει ενδιαφέρον για αγορές οι οποίες πάγωσαν με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η εύκολη πρόσβαση από άλλους τουριστικούς προορισμούς έχουν μετατρέψει την Αράχωβα σε χειμερινό θέρετρο.
Ο κ. Κώστας Σκαγιάς, ο οποίος σε συνεργασία με τον δήμο έχει αναλάβει από το 2019 την προβολή της Αράχωβας σε δέκα χώρες μέσω τουριστικών εκθέσεων, εξήγησε στο «ΘΕΜΑ» ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η πόλη να γίνει τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο, αλλά και τόπος εξοχικών κατοικιών. «Αυτή τη στιγμή και νέα σπίτια κατασκευάζονται, αλλά και πάρα πολλά πωλούνται. Πέρα από το μεγαλύτερο project αυτής της περιόδου, που είναι η ανακαίνιση του “Ξενία”, βλέπουμε και ανακαινίσεις πολλών πανσιόν και μικρών καταλυμάτων γιατί οι Αραχωβίτες θέλουν να δώσουν το κάτι παραπάνω σε όσους επιλέγουν την περιοχή. Στόχος είναι να γίνει η Αράχωβα all season προορισμός. Ηδη έχουμε μέχρι και τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς κλεισμένα δωμάτια και ενοικιάσεις σπιτιών, με τις τιμές να ξεκινούν από 50 ευρώ και να φτάνουν έως 2.500 ευρώ την ημέρα κυρίως για μεγάλα σαλέ».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην Αράχωβα είναι η ταβέρνα «Παναγιώτα» η οποία έχει κρατήσεις μέχρι και τη γιορτή του Αϊ-Γιαννιού. «Πολλά μαγαζιά έχουν μεγάλο αριθμό κρατήσεων, όπως το εστιατόριο-μπαρ “Ε”, το παλιό εμπορικό, το “Παναγιώτα plus”, αλλά και οι καφετέριες και τα μπαρ στην πλατεία Λάκκα που σφύζουν τα Σαββατοκύριακα από ζωή προσφέροντας τον πρώτο καφέ μέχρι το τελευταίο ποτό, όπως το “Μπονζούρ” το “Σελένα” και το “Σέχρε”», τονίζει ο κ. Σκαγιάς.
Τα hot spots
Αρκετοί είναι εκείνοι που περιμένουν και το άνοιγμα της θρυλικής «Ακουαρέλας», η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο πουλήθηκε από τον επιχειρηματία Σάββα Σαγιά στον Κώστα Κορίτο, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αράχωβα, και στον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, γνωστό από τη συμμετοχή του στο «Survivor». Οι νέοι ιδιοκτήτες ετοιμάζονται για τη μετά Σαγιά εποχή στο φημισμένο bar-restaurant, όπου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο μαζί με το τζάκι και το κόκκινο χρώμα στα φωτιστικά.
Λίγο πιο συγκρατημένος για την εικόνα της Αράχωβας είναι ο οικονομολόγος – εκτιμητής ακινήτων, επίτιμος πρόεδρος κτηματομεσιτών Αττικής και πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας Γιάννης Ρεβύθης, ο οποίος εξήγησε στο «ΘΕΜΑ» ότι η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τουριστική εικόνα της Αράχωβας, η οποία πέρυσι πήγε πάρα πολύ καλά ξεπερνώντας τα δεδομένα του 2019. «Για φέτος είμαστε ελαφρώς συγκρατημένοι γιατί το ενεργειακό κόστος και το κόστος ζωής έχουν τινάξει τις τιμές προς τα πάνω. Υπάρχει ένα 30%-40% αύξηση στο κόστος διαμονής στις κατοικίες λόγω θέρμανσης.
Αλλά επειδή η Αράχωβα είναι μοναδικός προορισμός χιονοδρομίας και φιλοξενίας προβλέπουμε μια καλή χρονιά, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι σαν την περσινή. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε κάποιες αγορές κατοικιών να γίνονται και μάλιστα κάτω του κόστους κατασκευής. Αν υπολογίσουμε ότι η κατασκευή κοστίζει 2.000-2.500 ευρώ το τετραγωνικό, ό,τι πωλείται κάτω από αυτό τότε είναι δελεαστικό για κάποιον να αγοράσει. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις σε σπίτια γνωστών αρχιτεκτόνων με εσωτερικές πισίνες, όπου η τιμή αγοράς είναι 3.000-4.000 ευρώ το τετραγωνικό. Και γι’ αυτές τις κατοικίες υπάρχει ενδιαφέρον και για αγορά αλλά και για ενοικίαση σεζόν».
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, μεγάλες βίλες και σαλέ ενοικιάζονται 1.000 με 2.000 ευρώ την ημέρα κυρίως τις γιορτινές μέρες, ενώ τις υπόλοιπες οι τιμές κυμαίνονται από 1.000 με 1.200 ευρώ την ημέρα. Οι μέτριες κατοικίες 3 και 4 δωματίων ενοικιάζονται προς 400 με 800 ευρώ ημερησίως. Οπως επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι προτιμούν να ενοικιάσουν κατοικία από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αντίτιμο από 8.000 έως και 15.000 ευρώ, ανάλογα την κατοικία: «Ηδη η ζήτηση για σπίτια για όλη τη σεζόν, δηλαδή για 8 μήνες, από Οκτώβριο μέχρι και Μάιο, είναι σημαντική, κάτι το οποίο βλέπω μέσα από την ιστοσελίδα μας parnassosrealestate.com όπου βλέπουν σπίτια μέχρι και 15.000 ευρώ τη σεζόν και σε ενάμιση μήνα αυτά δεν θα υπάρχουν».