Για να μην χαλάσει χατίρι στην κόρη του: Το πασίγνωστο brand που γεννήθηκε από ένα παιδικό καπρίτσιο

    Ημερομηνία:

    Χρεοκοπεί η Polaroid, η αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1937 και έκανε το όνομά της συνώνυμο με αυτήν που κατά τα άλλα αποκαλούμε instant φωτογραφία. Με σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας και δύο χρεοκοπίες στο ενεργητικό της, η Polaroid γλίτωσε από βέβαιο  θάνατο και καταφέρνει να παραμένει επίκαιρη μέχρι και σήμερα.

    Όλα ξεκίνησαν από έναν πατέρα που δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι στην κόρη του.

    Ο Αμερικανός επιστήμονας Edwin Land είχε πάει διακοπές με την οικογένειά του, το 1943. Όταν η 3χρονη κόρη του, Jennifer, του ζήτησε να δει την φωτογραφία που μόλις είχε τραβήξει, για να είναι βέβαιη ότι της άρεσε, εκείνος της εξήγησε ότι για να εμφανιστεί μία φωτογραφία απαιτείται μία μακρά διαδικασία: Πρέπει να στείλεις το φιλμ στο εργαστήριο, να το εμφανίσουν μέσα σε έναν σκοτεινό θάλαμο χρησιμοποιώντας ειδικά χημικά και μετά να σου στείλουν με το ταχυδρομείο τις τυπωμένες φωτογραφίες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονταν ημέρες ή και εβδομάδες για να δουν τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει στο ταξίδι τους, της είπε.

    Για οποιονδήποτε άλλο, η ιστορία αυτή θα είχε τελειώσει εδώ. Αλλά όχι για τον Edwin Land, έναν εφευρέτη με 535 κατοχυρωμένες πατέντες στο όνομά του.

    Μέσα σε μία ώρα, είχε κιόλας φτιάξει στο μυαλό του ένα σύστημα κάμερας, φιλμ και χημικών που θα έκαναν αυτό που ζητούσε η κόρη του: Μία φωτογραφία την οποία μπορείς να δεις αμέσως μόλις την τραβήξεις. Θα χρειάζονταν τρία ακόμα χρόνια για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα, όμως τελικά, ένα παιδικό καπρίτσιο άλλαξε την παγκόσμια βιομηχανία της φωτογραφίας.

    Ο Land είχε εφεύρει τα πρώτα πολωτικά (polarizing) φίλτρα για γυαλιά ηλίου και για φωτογραφίες και είχε ιδρύσει την Polaroid το 1937. Όμως, η φημισμένη κάμερά του δεν θα κυκλοφορούσε παρά μία δεκαετία αργότερα.

    Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Polaroid ανέπτυξε μία διαδικασία η οποία δημιουργούσε 3D εικόνες που χρησιμοποιούνταν στις κωδικοποιημένες φωτογραφίες του στρατού και του ναυτικού. Η τεχνολογία αυτή ένωνε το polarising φίλτρο του Land με τη φωτογραφία. Όμως, μετά τον πόλεμο, η τεχνολογία αυτή δεν χρειαζόταν πια για την αναγνώριση από τον αέρα, αλλά αποδείχθηκε τέλεια για τις 3D ταινίες.

    «Η πραγματική δημιουργικότητα χαρακτηρίζεται από μία διαδοχή πράξεων που η κάθε μία εξαρτάται από την προηγούμενη και υπονοεί την επόμενη. Αυτή η σωρευτική δημιουργικότητα οδήγησε στην ανάπτυξη της φωτογραφίας Polaroid», είχε πει ο εφευρέτης στο περιοδικό Life.

    Το 1947, η πρωτότυπη instant φωτογραφική μηχανή Polaroid παρουσιάστηκε επίσημα στο Optical Society of America. Ένας ολόκληρος σκοτεινός θάλαμος μπορούσε να χωρέσει σε μία φωτογραφική μηχανή.

    Για να μην χαλάσει χατίρι στην κόρη του: Το πασίγνωστο brand που γεννήθηκε από ένα παιδικό καπρίτσιο-1
    φωτ.: AP

    Το 1948 άρχισε να πωλείται το πρώτο μοντέλο της εταιρείας, η Polaroid Model 95. Οι πρώτες 60 φωτογραφικές μηχανές που κατασκευάστηκαν πουλήθηκαν μέσα στην πρώτη κιόλας μέρα. Και αυτό, παρότι οι πρώτες Polaroid ήταν μεγάλες και δύσχρηστες.

    Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 έγιναν μικρότερες και πιο εύκολες στη χρήση, κάτι που σε συνδυασμό με την προσιτή τιμή τους, τις έκανε πολύ δημοφιλείς. Η Polaroid κυκλοφόρησε το πρώτο της έγχρωμο φιλμ στην φωτογραφική μηχανή Colorpack το 1963, αλλά και το φθηνότερο μοντέλο Swinger το 1965, στοχεύοντας στους εφήβους.

    Τη δεκαετία του 1970, οι Polaroid ήταν πολύ της μόδας. Ο Andy Warhol είχε αρκετές από αυτές και τις χρησιμοποιούσε συνέχεια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Παρίσι 2024: Η Κατερίνα Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ

    Η Κατερίνα Στεφανίδη πήρε την πρόκριση για τρίτη συνεχόμενη φορά...

    Στρατηγός πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου: «Πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, σημαίνει… καταστροφή για όλους μας»

    Δύσκολα θα έβρισκε κανείς σημεία που να γεννούν αισιοδοξία...

    ΗΠΑ: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει...