Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. Στόχος είναι η ενημέρωση των ασθενών, η έγκαιρη εξέτασή τους και έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας από τον ειδικό ιατρό που είναι ο Ρευματολόγος, σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας.
Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.
Περισσότερες από 200 είναι οι ρευματικές παθήσεις και πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και παιδιά) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις ανέρχονται σε 120.000.000, ενώ στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποια Ρευματική-Μυοσκελετική Πάθηση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
– Οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα)
– Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα)
– Τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, Σ. Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κλπ)
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η συχνότερη αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί αρθρίτιδα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα πάνω από 70.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο. Η πάθηση προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων του σώματος με αποτέλεσμα – αν δεν αντιμετωπιστεί – τη μη αναστρέψιμη βλάβη και καταστροφή τους.
Τα παραπάνω αναφέρει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ), με αφορμή την 12η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές-Μυοσκελετικές Παθήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ «παρότι είναι πλέον γνωστό ότι η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε Ρευματολόγο και η έναρξη της κατάλληλης θεραπείας βελτιώνουν την έκβαση, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα για εργασία, στην πράξη η διάγνωση συχνά καθυστερεί ή δεν επιτυγχάνεται ποτέ».
Η ρευματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται κυρίως με τη μελέτη των αυτοάνοσων-συστηματικών νοσημάτων και των εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.
Ο ρευματολόγος είναι ο ιατρός που ασχολείται με την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος κι έχει εμπειρία στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.
Λόγω του μεγάλου εύρους των παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση αρθρίτιδας, πρέπει καταρχήν να γίνει σωστή κλινική διάγνωση. Ακολούθως, πρέπει να ακολουθηθεί ειδική κατά περίπτωση θεραπευτική αγωγή, της οποίας η διάρκεια χορήγησης ποικίλει κατά περίπτωση προκειμένου να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή και να αποφευχθεί η εγκατάσταση μόνιμων οστικών παραμορφώσεων που δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενή.
Η αντιμετώπιση των αρθριτίδων σήμερα, με τις επαναστατικές νέες θεραπείες, είναι ουσιαστική. Καταπολεμά τη φλεγμονή ανακουφίζει από τα συμπτώματα (πόνος, δυσκαμψία κ.ά.), βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενή και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης στα πλαίσια του γενικού πληθυσμού.
Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, σημαντική είναι η συνεισφορά της φυσικοθεραπείας, της γυμναστικής, της σωστής διατροφής (Μεσογειακή διατροφή) και της καλής ψυχολογίας των ασθενών.
Στη Γενική Κλινική της ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα αλλά και στα Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης της ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλία, τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης, αντιμετωπίζονται περιστατικά αρθρίτιδας, από τη διάγνωση έως τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
https://www.olympion-rehab.com/rehabilitation-center-patras