Ξέσπασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας με αφορμή την μη συμμετοχή χορηγών στο φεστιβάλ υποδοχής Πρωτοετών. Το φεστιβάλ υποδοχής πρωτοετών φοιτητών, που έγινε το τριήμερο 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Locomondo, οι 1550 και ο Πάνος Μουζουράκης, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών και ιδίως των φοιτητών που έκαναν αισθητή την παρουσία τους αυτές τις τρεις ημέρες, τόσο στις συναυλίες αλλά και στο κέντρο της πόλης με το ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε για να γνωρίσουν οι πρωτοετείς την πόλη.
Ομως την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας για την απουσία φορέων της πόλης. Ο κ. Μπούρας είπε χαρακτηριστικά ότι η πόλη της Πάτρας γύρισε την πλάτη στο Πανεπιστήμιο, ένα Πανεπιστήμιο από το οποίο ζει η ίδια. Όπως λέει ο κ. Μπούρας, το 50% των εξόδων για το φετινό πολιτιστικό τριήμερο καλύφθηκε από πόρους του Πανεπιστημίου, ενώ υπήρξαν βροντερές απουσίες. Και συνεχίζει: «Οι απόντες δεν ξέρουν ότι η περιοχή έχει Πανεπιστήμιο. Έτσι το εκλαμβάνω. Ο Δήμος συμμετείχε, είχε μία συνδρομή, θεωρώ όμως ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Υπάρχουν άλλοι όμως φορείς και από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τομέα που ήσαν απόντες. Δεν απάντησαν καν στην πρόσκληση.»
Ο κ. Μπούρας μας είπε πως τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα και από αυτά προκύπτει ότι οικονομικά βοήθησαν μόνο η Περιφέρεια, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο και οι χορηγοί που αναφέρονται. Χαρακτηριστικά ο πρύτανης λέει όσον αφορά στους χορηγούς: «Θα δείτε ποιοι λείπουν και θα καταλάβετε. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πιο φτωχό ελληνικό Πανεπιστήμιο από χορηγίες».
ΝΕΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πάντως, ο πρύτανης δεν πτοείται από τη φετινή κατάσταση και όπως λέει θα συνεχιστούν τα πολιτιστικά δρώμενα, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και το εν γένει «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου προς την πόλη, κόντρα σε νοοτροπίες που αφήνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο στο περιθώριο. Μία παραγωγή του Μεγάρου μουσικής, μία παραγωγή της Λυρικής Σκηνής αλλά και του Εθνικού θεάτρου, είναι μόνο μερικά από όσα αποκάλυψε ο κ. Πρύτανης ότι πρόκειται να γίνουν του χρόνου. Ένα εβδομαδιαίο φεστιβάλ σε Πάτρα, Μεσολόγγι και Αγρίνιο είναι στο πλάνο για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. «Μπορούμε», κατέληξε ο κ. Μπούρας, «να δημιουργήσουμε ένα μικρό καρναβάλι το φθινόπωρο, με ξένα συγκροτήματα, παραγωγές του Εθνικού θεάτρου ή του Μεγάρου, με τεράστια προσέλευση επισκεπτών από όλη την χώρα».
Σίγουρο είναι ότι η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, εάν συναντήσει την αποδοχή και βοήθεια από τους φορείς και τις επιχειρήσεις της πόλης, μπορούν να γίνουν θαύματα!