Σημαντική μείωση της κατανάλωσης του μοσχαρίσιου κρέατος, του αρνιού και του κατσικιού έχουν παρατηρήσει οι κρεοπώλες της Πάτρας, με την μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις τους, να είναι αισθητή.
Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του κλάδου υπάρχει μία αύξηση της ζήτησης στα κοτόπουλα και στα πουλερικά, ενώ σταθερά υψηλή παραμένει και η κατανάλωση του χοιρινού.
Ο λόγος για το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κρεάτων είναι απλός και έχει να κάνει με την ακρίβεια. Το μοσχάρι φτάνει τα 15 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, κάτι που φαίνεται ότι δυσκολεύει την πλειοψηφία των νοικοκυριών που καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια.
Αντίθετα, το χοιρινό και το κοτόπουλο παραμένουν σε μία σχετική χαμηλή τιμή, με το πρώτο να κυμαίνεται μεταξύ των 6,50 και των 8,50 ευρώ το κιλό και το δεύτερο μεταξύ των 4,50 και των 7,30.
Όσο για το αρνάκι και το κατσικάκι τείνουν να εξελιχθούν σε εορταστικά εδέσματα, καθώς η τιμή τους έχει φτάσει τα 9 με 13 ευρώ το κιλό, με τα νοικοκυριά να τα βάζουν στο τραπέζι τους πλέον μία με δύο φορές τις δεκαπέντε μέρες ή και πιο σπάνια.
Πάντως οι αυξήσεις είναι ένας γενικός κανόνας και για την αγορά κρεάτων. Από τον Αύγουστο του 2021 οι αυξήσεις αυτές έχουν αγγίξει το 35% στα βοοειδή, τo 30% στο χοιρινό και το 25-30% στα πουλερικά.