Κίνδυνος να καταρρεύσει στο Εφετείο η δίκη της Greek Mafia

    Ημερομηνία:

    Μετά από δίμηνη διακοπή η μεγάλη δίκη μελών κυκλώματος που πούλαγε προστασία, μεταξύ άλλων, σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες, συνεχίζεται. Το κύκλωμα αποτελείτο από ανθρώπους της νύχτας, αστυνομικούς και δικηγόρους, ενώ αποκόμιζε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα.

    Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε με βάση πόρισμα 70 σελίδων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), το οποίο προέκυψε από παρακολουθήσεις, τηλεφωνικές και «φυσικές».

    Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι 19 κατηγορούμενοι τελικά ν’ απαλλαγούν, παρά τα σε βάρος τους στοιχεία, όπως φωτογραφίες με χρηματισμούς πρώην στελεχών της αστυνομίας. Η διακοπή είχε αποφασιστεί προκειμένου η εισαγγελία να προσκομίσει στο δικαστήριο τις λεγόμενες εκθέσεις απομαγνητοφώνησης, χωρίς τις οποίες η δίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί για δικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης.

    Αν το δικαστήριο κρίνει ότι η δίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τις παραπάνω εκθέσεις, τότε θα υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση με νέα διακοπή στην εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά και σε απαλλαγή των κατηγορουμένων.

    Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, καθώς ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν τον έλεγχο, άμεσο και έμμεσο, νευραλγικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτά τα πρόσωπα -όπως φαίνεται σε φωτογραφίες του πορίσματος- φέρεται να παρέδιδε φακέλους με μεγάλα χρηματικά ποσά ο Δημήτρης Μάλαμας, ο «αρχιταμίας» του κυκλώματος που στο μεταξύ δολοφονήθηκε από αγνώστους, τον Οκτώβριο του 2019. Ο Μάλαμας, επισήμως ιδιοκτήτης εταιρείας καφέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα μετά τον θάνατο του, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

    Από τους 19 κατηγορούμενους, πέντε είναι αστυνομικοί (εν ενεργεία ή εν αποστρατεία) και τρεις δικηγόροι, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως άνθρωποι που δούλευαν για τον Μάλαμα, εισπράττοντας χρήματα για την «προστασία».

    Δολοφονημένοι βρέθηκαν κι άλλοι δύο φερόμενοι ως συνεργάτες του κυκλώματος, οι Δημήτρης -Καπές- Καπετανάκης, γνωστός στις αρχές ως «νονός της νύχτας», καθώς κι ο Σπύρος Παπαχρήστος, πρώην αστυνομικός των ΕΚΑΜ (ομάδων της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας), ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της οικογένειας Λάτση.

    Με την υπόθεση σχετιζόταν και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠ, τελούσε υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία λόγω σχέσεων που διατηρούσε με τον Μάλαμα και άλλα μέλη του κυκλώματος. Προτού δολοφονηθεί, είχε κάνει σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο κάποιες από τις δολοφονίες στον χώρο της Greek Mafia να έγιναν από (παρα)κρατικές υπηρεσίες.

    Κατά περιόδους στον ελληνικό Τύπο έχουν γίνει αναφορές στο κύκλωμα, χωρίς όμως να γίνεται σαφές ότι το «παιχνίδι», σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠ, γινόταν από πρόσωπα που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί πολύ ψηλά στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ.

    Διακοπή με το καλημέρα
    Η δίκη ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου με μάρτυρα τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, επικεφαλής της υπηρεσίας την περίοδο των παρακολουθήσεων. Στην κατάθεσή του επικαλέστηκε το «υπηρεσιακό απόρρητο» και δεν είπε τίποτα για την υπόθεση.

    Η εκδίκαση συνεχίστηκε στις 12 Ιουλίου, οπότε ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκθέσεων απομαγνητοφώνησης που λείπουν από τη δικογραφία. Ο συνήγορος ενός εκ των πρώην υψηλόβαθμων αστυνομικών που είναι κατηγορούμενοι αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τα υπάρχοντα δικαστικά μέσα δεν μπορεί να αποδειχθεί ενοχή ή αθωότητα».

    Έτσι, το δικαστήριο πήρε την απόφαση να διακόψει για τις 29 Σεπτεμβρίου προκειμένου να σταλούν από την εισαγγελία οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης.

    Οι πράξεις στις οποίες αναφέρεται το κατηγορητήριο αφορούν το 2016, αλλά στο πόρισμα της ΕΥΠ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει τρία με τέσσερα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή όταν οι υψηλόβαθμοι της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ακόμη εν ενεργεία.

    Οι επίμαχες εκθέσεις απομαγνητοφώνησης
    Όπως ήδη αναφέρθηκε, η έκβαση της δίκης για το κύκλωμα προστασίας ενδεχομένως θα εξαρτηθεί από το αν η εισαγγελία στείλει τις εκθέσεις απομαγνητοφώνησης για το έτος 2016.

    Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί στο δικαστήριο οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης που αφορούν το 2017, όμως η συγκεκριμένη δικογραφία δεν πατά σ’ αυτές τις παρακολουθήσεις, εφόσον είχε συνταχθεί με βάση τις παρακολουθήσεις του 2016.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι, για να έχουν ισχύ οι απομαγνητοφωνήσεις, πρέπει να συνοδεύονται από τις εν λόγω εκθέσεις για το 2016, οι οποίες απαιτείται να αναφέρουν ώρα, ημερομηνία και υπογραφή του υπαλλήλου που έκανε την απομαγνητοφώνηση.

    Εάν λοιπόν δεν προσκομιστούν στο δικαστήριο οι «σωστές» εκθέσεις απομαγνητοφώνησης, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί από την υπεράσπιση αίτημα απαλλαγής των κατηγορουμένων.

    Σε μία τέτοια περίπτωση, το δικαστήριο ίσως αποφασίσει νέα διακοπή προκειμένου να επαναφέρει το αίτημα προς την εισαγγελία. Εάν, όμως, τελικά δεν προσκομιστεί το σχετικό υλικό, εύλογα θα εγερθούν ερωτήματα ως προς το γιατί.

    Από έγγραφα που το Reporters United έχει στη διάθεσή του προκύπτει ότι τα πρώτα 35 DVD και οι απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ είχαν τεθεί στη διάθεση της Εισαγγελίας Διαφθοράς από τον Φεβρουάριο του 2017 και ότι τον Αύγουστο το 2018 ετέθη για πρώτη φορά θέμα απομαγνητοφωνήσεων από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. .

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Best Shop