Καμπανάκι Λινού για «τριδημία»: Έξαρση κρουσμάτων από μέσα Νοεμβρίου

    Ημερομηνία:

    Αύξηση κρουσμάτων μέσα στον Νοέμβριο αν δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό προβλέπει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, προσθέτοντας ότι η τρι-δημία δημιουργεί ακόμη έναν επιπλέον υγειονομικό κίνδυνο. Πρόκειται για την γρίπη, τον RSV (συγκυτιακός ιός) και τον κορονοϊό (SARS-CoV-2), τρεις αναπνευστικούς ιούς, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

    «Αυτό που με ανησυχεί είναι να έχουμε π.χ. σε μια μικρή πόλη 1.000 κρούσματα κορονοϊού, αλλά 1.000 κρούσματα γρίπης και 200 κρούσματα συγκυτιακού ιού. Δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν παρθούν μέτρα. Τώρα το πόσο θα συνεχιστεί αυτή η αύξηση, θα εξαρτηθεί από το τι μέτρα θα ληφθούν. Δηλ αν γίνουν μεγάλες καμπάνιες για τον εμβολιασμό, υπέρ της χρήσης μάσκας παντού και ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας και στους λειτουργούς υγείας θα αρχίσει να πέφτει η καμπύλη. Αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο θα έχουμε περαιτέρω έξαρση» λέει στο ethnos.gr η κ. Λινού. Μέχρι στιγμής, όπως παρατηρεί, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη καμπάνια για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ούτε και για τον εμβολιασμό και ο κόσμος είναι μπερδεμένος. «Οπότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει έξαρση των κρουσμάτων και έξαρση των κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλείες αλλά και των θανάτων».

    Δεν έχει μειωθεί το ιικό φορτίο του κορονοϊού

    Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ το ιικό φορτίο δεν έχει μειωθεί και ο κορονοϊός δεν έχει ξεθυμάνει. «Απλώς οι εμβολιασμένοι κολλάν δυσκολότερα και μεταδίδουν δυσκολότερα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι εμβολιασμένοι πλέον. Όσο, όμως, περνάει ο καιρός δεν διατηρείται η ανοσία αν δεν γίνουν επαναληπτικές δόσεις εμβολίου θα αυξηθούν και τα κρούσματα κορονοϊού».

    Απαραίτητη η δημιουργία μονάδων για τον συγκυτιακό ιό στα νοσοκομεία

    Αναφερόμενη στον συγκυτιακό ιό που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος προστασίας εκτός από την τήρηση ατομικών μέσων προστασίας (χρειάζεται απολύμανση χεριών και αερισμός των χώρων). Εμβόλιο δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στην αγορά και το σκεύασμα που έχει ανακοινώσει η Pfizer για την προστασία από τον RSV δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής τις απαραίτητες εγκρίσεις. Ο μεγαλύτερος  κίνδυνος, όπως λέει η κ. Λινού, εντοπίζεται στα πολύ μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών αλλά και στις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για αυτό και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μονάδες στα παιδιατρικά νοσοκομεία για τον RSV.

    Κίνδυνος για μικρά παιδιά και μητέρες o RSV

    Τα συμπτώματα του RSV περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. «Στο συγκυτιακό ιό όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο ετών έχουν εκτεθεί. Απλώς τα πολύ μικρά και τα πρόωρα βρέφη είναι σε αυξημένο κίνδυνο, μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και ένα πολύ μικρό ποσοστό, ελάχιστο να χάσει τη ζωή του. Ο μεγάλος κίνδυνος εντοπίζεται στα βρέφη μέχρι και έξι μηνών».

    Πιο επικίνδυνη η γρίπη από τον συγκυτιακό ιό

    Σε ότι αφορά την περίοδο της γρίπης, αυτή έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

    Συγκρίνοντας τον συγκυτιακό ιό και αυτόν της γρίπης η κ. Λινού τονίζει ότι σε επίπεδο αριθμών είναι πολύ πιο επικίνδυνη η γρίπη γιατί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον συγκυτιακό ιό και δεν κινδυνεύει. «Είναι σπάνιο να προσβληθεί και από τους τρεις ιούς κάποιος αλλά μπορεί και να συμβεί. Αυτό που συνιστώ είναι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό και να πάρει ταυτόχρονα μέτρα προστασίας». Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ακρίβεια: Το κόστος ζωής στην Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις – Σύγκριση τιμών αγαθών και υπηρεσιών

    Το κόστος ζωής για τους Έλληνες παραμένει νούμερο ένα...

    Γεννήθηκε δικέφαλη αγελάδα σε φάρμα στο Κεντάκι – Απίστευτες εικόνες

    Η μεταλλαγμένη αγελάδα γεννήθηκε σε μια φάρμα στο Κεντάκι...

    Sin Boy: «Δεν με ήθελαν οι γκόμεvες επειδή ήμουν Αλβανός»

    Η εξομολόγηση του νεαρού ράπερ που κάνει επιτυχία με...
    Best Shop