Νίκος Θεοδοσόπουλος: Ο «κακός μας καιρός…» με απανωτές μετεωρολογικές αστοχίες! – Γιατί δεν πέφτει μέσα το «112»

    Ημερομηνία:

    Το βράδυ της Παρασκευής, περίπου στις 8 στα κινητά, όλων όσοι βρίσκονταν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήχησε συναγερμός. Το «112» και η Πολιτική Προστασία μας ενημέρωναν πως από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμέναμε για την περιοχή «ακραία καιρικά φαινόμενα» και πως «θα χρειαζόταν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας για να μην κινδυνεύσουμε».

    Το Σάββατο ήρθε, αλλά η ακραία κακοκαιρία που περιγραφόταν στα μηνύματα του «112» δεν έφτασε ποτέ στην περιοχή μας. Μόνο μια φυσιολογική φθινοπωρινή βροχή με λίγο αυξημένη ένταση του ανέμου που προφανώς δεν δημιούργησαν προβλήματα. Η έκτακτη ειδοποίηση όμως στα κινητά των πολιτών είχε φέρει αναστάτωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ η ενημέρωση με μηνύματα είναι σωστή σαν μέτρο πρόληψης, οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους επειδή δεν βλέπουν την επιβεβαίωση.

    Το pelop.gr και ο έγκυρος προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος είχαν εξηγήσει, έγκαιρα και έγκυρα, από την περασμένη Δευτέρα τι θα συνέβαινε σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Σήμερα, ο κ. Θεοδοσόπουλος, με γνώση που χτίστηκε στην Σχολή Ικάρων ως προγνώστης μετεωρολόγος και την επιχειρησιακή εμπειρία στην ασφάλεια πτήσεων πάνω από 40 χρόνια, μιλάει στην «Π» και περιγράφει γιατί οι προγνώσεις των μετεωρολόγων της χώρας και τα μηνύματα του «112» έπεσαν έξω.

    «ΤΟΠΙΚΑ, ΧΡΟΝΙΚΑ, ΠΟΣΟΤΙΚΑ»

    «Σημασία έχει η ορθή πρόβλεψη τοπικά. Από την περασμένη Δευτέρα είχαμε πει ότι στην Κέρκυρα θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα πιο νωρίς και θα έχουν μεγαλύτερο όγκο νερού, ενώ στην Πάτρα είχαμε πει πως θα είχαν μικρότερη διάρκεια και λιγότερο ύψος βροχής. Επιπλέον, είχαμε τονίσει ότι από το απόγευμα και μετά θα ξεκινούσε η βροχή στην Πάτρα. Όλα, τα είχαμε περιγράψει τοπικά, χρονικά και ποσοτικά, ώστε η Eva να αντιμετωπιστεί με τη μεγίστη ακρίβεια. Είχαμε τα δεδομένα και τα παρουσιάσαμε όπως έπρεπε» είπε αρχικά ο κ. Θεοδοσόπουλος και συνέχισε καυτηριάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί η Πολιτική Προστασία και η ΕΜΥ: «Σε παρόμοια κακοκαιρία στις 11 Δεκεμβρίου 2021 είχαμε υπερδιπλάσιο ύψος βροχής και έπεσε η γέφυρα στον Εύηνο. Τότε η κακοκαιρία ήταν ανώνυμη! Φαίνεται σαν ο ένας να κρύβεται πίσω από τον άλλο. Εχω κάνει εκκλήσεις προς τη δικαιοσύνη να πράξει το επιβεβλημένο».

    ΤΟ «112» ΚΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

    Επίσης, ο κ. Θεοδοσόπουλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον χρόνο που έρχονται τα μηνύματα από το «112». «Το 112 στέλνει τα μηνύματα σε λάθος χρόνο. Αυτό το έχουμε δει πολλές φορές, θέλουν να ενημερώνουν νωρίς, αλλά πετυχαίνουν να μην τους πιστεύει ο κόσμος. Στις 14 Οκτωβρίου το σήμα ήρθε καθυστερημένα αφού είχε τελειώσει η κακοκαιρία. Στην Eva ήρθε το μήνυμα 24 ώρες νωρίτερα και ο κόσμος το πρωί του Σαββάτου έβλεπε ήλιο».

    «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ»

    Ο κ. Θεοδοσόπουλος, στο εύλογο ερώτημα, γιατί δεν έχουμε επιτυχημένες προγνώσεις ως προγνώστης -μετεωρολόγος με τα 42 χρόνια εμπειρίας απαντά: «Οι μεταδότες-αναμεταδότες του καιρού στα κεντρικά ΜΜΕ και σε κρατικό κανάλι δεν έχουν την επάρκεια της πρόγνωσης, δεν είναι πιστοποιημένοι, δηλώνουν μετεωρολόγοι χωρίς τίτλο κτήσεως και πτυχίο προγνώστη. Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει ο φάκελος της μετεωρολογίας για πληθώρα ακραίων φαινομένων που έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές ή έχουν κινδυνέψει και ταλαιπωρηθεί άνθρωποι τα τελευταία χρόνια».

    Παράλληλα, ο κ. Θεοδοσόπουλος έφερε παραδείγματα όπως η χιονόπτωση στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2022. Σημείωσε: «Το Μετεωρολογικό Παγκόσμιο Κέντρο είχε προβλέψει από το προηγούμενο βράδυ το ύψος της χιονόπτωσης, όπως έπραξαν και στην Νέα Υόρκη στις 29 Ιανουαρίου με διπλάσιο ύψος χιονόπτωσης (90 εκ.). Στη μία πόλη παρέλυσαν τα πάντα και στην άλλη λειτουργούσαν όλα, σωστή πρόγνωση υπήρχε και στις δύο περιπτώσεις».

    Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Οπως εξήγησε στην «Π», τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεχνολογικά άλματα που βοηθούν στις καλύτερες δυνατές προβλέπεις. Είπε συγκεκριμένα: «Οι προβλέψεις τα τελευταία χρόνια και σε βάθος χρόνου μεταδίδονται από μεταδότες και αναμεταδότες του καιρού με αοριστίες όπως…θα ρίξει πολύ νερό ή θα έχουμε βροχές και καταιγίδες». Την ίδια στιγμή, η μετεξέλιξη της μετεωρολογίας μάς δίνει τη δυνατότητα σήμερα να βλέπουμε τι θα γίνει σε ένα πλέγμα 10 χιλιομέτρων και εντός του 2023 θα μπορούμε στα 5 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει πως έχουμε δεδομένα για να πετύχουμε την απόλυτη πρόγνωση, άσχετα αν οι υπηρεσίες δεν τα αναλύουν και δεν τα εξειδικεύουν για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Οταν ξεκίνησα ως προγνώστης μετεωρολόγος το 1980 δεν είχαμε όλα αυτά τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, αλλά διαθέταμε μεράκι και όρεξη να μάθουμε τον καιρό».

     

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Αποστόλης Αναστασόπουλος)

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Sin Boy: «Δεν με ήθελαν οι γκόμεvες επειδή ήμουν Αλβανός»

    Η εξομολόγηση του νεαρού ράπερ που κάνει επιτυχία με...

    Πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά δημόσια στη Ρώμη

    Ένα πορτρέτο του Ιταλού μπαρόκ ζωγράφου Καραβάτζιο, το οποίο φυλασσόταν σε ιδιωτική...

    Εντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες

    Αυξάνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα οι μεγάλες ξένες...
    Best Shop