Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, το «Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών», παρουσίασε την εκδήλωση τιμής και μνήμης με τίτλο «Μια Σμυρνιά στο Παραθύρι», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή. Μια άρτια παράσταση, που με πολύ σεβασμό δημιούργησε το «Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών», με τις χορευτικές του ομάδες και επταμελές σχήμα μουσικών, υπό τη μουσική επιμέλεια του κ. Γιώργου Κωτσίνη και τη γενική επιμέλεια του επί σειρά ετών καλλιτεχνικού διευθυντή και χοροδιδάσκαλου κ. Δημήτρη Ηλία. Ένα νοσταλγικό και συγκινητικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, μια λυτρωτική συνάντηση με το βίωμα της αδικίας, της απώλειας, της οδύνης και της πίκρας, αλλά και με την αίσθηση της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της δύναμης και του θαυμασμού, που άφησε στο κοινό την αίσθηση της πληρότητας και στους διοργανωτές τη γλυκιά γεύση της ικανοποίησης.
Εικόνες, αφήγηση, θεατρικότητα, μουσική και χορός, συνδυάστηκαν με γνώση και φαντασία και εναλλάχθηκαν με ισορροπία και αρμονία επί σκηνής,για να παρουσιάσουν στο πατραϊκό κοινό την ιστορία της αλησμόνητης Σμύρνης. Τη Σμύρνη της λαμπρότητας, της αφθονίας, του γλεντιού και του πολιτισμού, αλλά και τη Σμύρνη της λεηλασίας, της βαρβαρότητας, της οδυνηρής απώλειας, του διωγμού και της προσφυγιάς. Και τελικά τη Σμύρνη της καρδιάς, που έζησε για πάντα στα όνειρα, στις θύμησες, στις ιστορίες και τα τραγούδια των ανθρώπων της, για να ενσταλάζει στην ψυχή τους τη δύναμη να ριζώσουν και να θεριέψουν στις νέες πατρίδες. Γιατί όπως είπε και η Αγγέλα Παπάζογλου «…Η ομορφιά των Ελλήνων δεν είναι οι τοποθεσίες και τα άλλα. Είναι η λεβεντιά που χουνε στην ψυχή τους οι Έλληνες και που θα φέγγει για πάντα».
Στο χώρο υποδοχής της εκδήλωσης ήταν επισκέψιμη έκθεση των εικαστικών τμημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, που επιμελήθηκε η δασκάλα Εικαστικών Χρυσόθεμις Μιτάκη. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έργα των μαθητών των εικαστικών τμημάτων και αρχειακό υλικό της κρίσιμης ιστορικής περιόδου, με θέμα «Η ζωή στη Σμύρνη πριν και μετά την καταστροφή».