Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Απουσία απαντήσεων στη σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη στο Επιμελητήριο Αχαϊας

    Ημερομηνία:

    Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στη διάρκεια σύσκεψης με το κυβερνητικό κλιμάκιο: Αναλυτικά: “Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας  Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη επαγγελματικών και  επιστημονικών φορέων με πολυμελές Κυβερνητικό κλιμάκιο που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

    Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε σε τρία ζωτικής σημασίας θέματα για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την κοινωνική συνοχή και την ανατροπή του αρνητικού κλίματος στην αγορά  λόγω της φτωχοποίησης των πολιτών.

    Η παρέμβαση αφορούσε :

     

    ·         Το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια

    ·         Το ιδιωτικό χρέος και την ασυδοσία Τραπεζών και Funds

    ·         Τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από το Τραπεζικό σύστημα και την ανάγκη δημιουργία Τράπεζας Μικροπιστώσεων.

     

    Δυστυχώς από τα Κυβερνητικά στελέχη δεν δόθηκε καμία απάντηση πάνω σ’αυτἀ τα φλέγοντα θέματα.

     

    Ο Πρόεδρος παρέδωσε Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό το οποίο και επισυνάπτεται”.

    Προς

    Τον Πρωθυπουργό

    κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

     

     

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

     

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

     

    Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, που ιδρύθηκε το 1904, είναι ο ιστορικά παλαιότερος σύλλογος στην χώρα και από τους πιο δραστήριους και μαζικούς και με  μεγάλη συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης, της οικονομίας και της χώρας.

    O EEΣΠ ενόψει της επίσκεψής στην πόλη μας θέλει να επισημάνει μερικά καίρια ζητήματα για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια την ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς.

     

    1.    Ενεργειακό κόστος

     

    Έπειτα από περισσότερα από 10 χρόνια ασφυκτικού οικονομικού κλοιού λόγω της κρίσης και 3 χρόνια πανδημίας με περιοριστικά μέτρα, οι ΜμΕ δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά έχοντας πλέον στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους. Σ’ όλο αυτό το ζοφερό κλίμα έρχεται να προστεθεί η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και το κύμα ακρίβειας που την ακολουθεί. Το στέγνωμα της αγοράς, λόγω της αφαίμαξης των καταναλωτών μέσω των εξωφρενικών λογαριασμών ρεύματος, καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον δημιουργεί κίνδυνο νέων λουκέτων και εκτόξευσης της ανεργίας.

    Σήμερα απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την ανατροπή αυτού του κλίματος. Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της πόλης μας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας προτείνουν μια σειρά  αναγκαίων μέτρων.

     

    1.    Λήψη άμεσων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών. Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια για τις επιχειρήσεις, αλλά και εξειδικευμένα για κλάδους  με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες.

    2.    Μείωση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ που βαρύνουν ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    3.    Έλεγχος στις τιμολογήσεις των παρόχων ενέργειας. Απεξάρτηση του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος από χρηματιστηριακές πρακτικές.

    4.    Αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων για μερική απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

    5.    Ενημέρωση επαγγελματιών και πολιτών για πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

    6.    Επικαιροποίηση του σχεδιασμού κατανομής των πόρων και επαναπροσδιορισμός στόχευσης χρηματοδοτικών εργαλείων. Δυνατότητα χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς για τις μικρές επιχειρήσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία.

    7.    Υιοθέτηση  μεσο/μακροπρόθεσμων βιώσιμων, οικονομικών και οικολογικών λύσεων για τα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας τόσο για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας όσο και για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

     

    2.    Ιδιωτικό χρέος

     

    Για την επιβίωση των μικρών κι μεσαίων επιχειρήσεων, για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και για να μην έχουμε τις τραγικές εικόνες που παρατηρήσαμε σε χώρες όπως η Ισπανία απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις από την κυβέρνησή σας.

    1.       Διαγραφή ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές. Συνολική νέα ρύθμιση των υπολοίπων χρεών σε 120 -240 δόσεις χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

    2.       Τράπεζες και Funds αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση και ρύθμιση. Μέσω  εξωχώριων κέντρων προωθείτε αφελληνισμός επιχειρήσεων και ατομικής ιδιοκτησίας με τραγικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας. Να υποχρεωθούν με κυβερνητική απόφαση και νόμο να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες ρυθμίσεων χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα και με τα εισοδήματά τους. Όσοι δεν μπορούν να κάνουν εξαγορά ή ρύθμιση λόγω αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, να γίνεται πάγωμα των οφειλών, ώστε αργότερα που θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να γίνεται η αποπληρωμή κανονικά. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων και προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από οπουδήποτε. Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια, να μην προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση.

     

     

     

    3.    Πρόσβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε Χρηματοδότης.

     

    Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από το Τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ούτε για μικροδάνεια κινήσεως ούτε για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων.

    Είναι αναγκαία η δημιουργία κεντρικά Τράπεζας Μικροπιστώσεων ούτως ώστε οι αποκλεισμένες από το Τραπεζικό σύστημα επιχειρήσεις να μπορούν να χρηματοδοτήσουν χωρίς αυστηρά Τραπεζικά κριτήρια ανάγκες τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρο επιβίωσης ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και για να αναπτυχθούν συμβάλλοντας στην βελτίωση της απασχόλησης και της εθνικής οικονομίας. Ο επιχειρηματικός «θάνατος» το λουκέτο έχει πολλαπλές ανεπιθύμητες παρενέργειες οικονομικά και κοινωνικά ενώ η συνέχιση της λειτουργίας μόνον οφέλη μπορεί να έχει.

     

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

     

    Θεωρούμε τα μέτρα αυτά αναγκαία όχι μόνον για την  επιβίωση μεγάλου μέρους της τοπικής μικρής εμπορικής και γενικά επιχείρησης, αλλά και απαραίτητα για την ανάπτυξη της περιοχής, της εθνικής οικονομίας και την ανάσχεση του κύματος φτωχοποίησης και ανεργίας. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη πρωτοβουλιών για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

    Μετά την κατάθεση των προτάσεών μας αναμένουμε να εκφρασθεί έμπρακτα η αρωγή σας για την επίλυσή τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μουσακάς φόρμας με επικάλυψη γιαουρτιού

    Υλικά 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες ½ κιλό πατάτες...

    Αιμίλιος Χειλάκης: Η αντιμετώπιση των εγκλημάτων πια έχει χαρακτήρα τηλεοπτικού δράματος

    Ο Αιμίλιος Χειλάκης ήταν καλεσμένος στο «Νίκος Μουτσινάς Βραδιάτικα» το βράδυ...

    Ειρήνη Μουρτζούκου: Θετικός στη διενέργεια τεστ πατρότητας ο άνθρωπος που την μήνυσε

    Ανοιχτός στο ενδεχόμενο διενέργειας τεστ πατρότητας εμφανίζεται δια του...

    Σούπερ Μάρκετ: Μειώσεις από 5% μέχρι 24% στις τιμές 523 κωδικών

    Στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκονται ήδη τα καινούργια ταμπελάκια που...
    Best Shop