Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων (ICMP).
Η οργάνωση αυτή, που εδρεύει στη Χάγη και ιδρύθηκε μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990, άνοιξε ένα γραφείο στο Κίεβο τον Ιούλιο για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να εντοπίσουν οικείους τους που αγνοούνται.
Ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη, Μάθιου Χόλιντεϊ, είπε σήμερα ότι είναι ασαφές πόσοι από τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν αλλού δια της βίας κρατούνται στη Ρωσία και είναι ζωντανοί ή αν πέθαναν και θάφτηκαν σε αυτοσχέδιους τάφους.
Η διαδικασία του εντοπισμού των αγνοουμένων θα διαρκέσει χρόνια, ακόμη και αφού τερματιστούν οι μάχες, είπε ο Χόλιντεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Ο αριθμός των 15.000 είναι μια «συντηρητική εκτίμηση» δεδομένου ότι μόνο στη Μαριούπολη, για παράδειγμα, οι αρχές πιστεύουν ότι τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.
«Οι αριθμοί είναι τεράστιοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία μεγάλες», πρόσθεσε.
Ο Χόλιντεϊ έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών που είχαν ως αποτέλεσμα να βυθίσουν πολλές ουκρανικές πόλεις στο σκοτάδι και το κρύο.
Συγκεντρώνοντας δείγματα DNA σε μια βάση δεδομένων, η ICMP εντόπισε περισσότερους από 27.000 ανθρώπους από τους 40.000 που είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι στους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Στο Κίεβο, έχει αρχίσει να συλλέγει δείγματα DNΑ και εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει επίσης τις εισαγγελικές αρχές στις έρευνές τους για εγκλήματα πολέμου. «Το βασικό τώρα είναι να εφαρμόσουμε όλα τα σωστά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα ταυτοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους, αυτοί που πέθαναν, είναι θύματα εγκλημάτων πολέμου και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Χόλιντεϊ.