Εξοικονόμηση ενέργειας: «Κόλλησε» η επιχείρηση «θερμοστάτης» στο Δημόσιο – Οι φορείς που αγνόησαν τις εντολές

    Ημερομηνία:

    Επτά στους δέκα φορείς του δημοσίου αγνοήσαν τις εντολές που είχε δώσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων που είχε ανακοινώσει για εξοικονόμηση ενέργειας.  Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση ζητούσε να ληφθούν μέτρα -απλά και όχι περίπλοκα, όπως ίσως κάποιοι φαντάζονται- σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα ώστε να μειωθεί περίπου κατά 10% η κατανάλωση ρεύματος. Σήμερα, έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ΚΥΑ και σύμφωνα με το OPEN, λίγοι φορείς έχουν συμμορφωθεί στις οδηγίες.

    Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους φορείς τα εξής: συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, καθορισμό θερμοκρασίας των κτιρίων, απενεργοποίηση ψύξης – θέρμανσης,  απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου αλλά και χρονοπρογραμματισμό οδοφωτισμού από τους ΟΤΑ. Τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να οδηγούσαν σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%. Μάλιστα, η κυβέρνηση προσπάθησε να “ταρακουνήσει” τους οργανισμούς, λέγοντας πως αν δεν επιτευχθεί η μείωση της κατανάλωσης, θα πέσουν “καμπάνες”.

    Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Από τον Ιούλιο του 2022, μόλις 3 στους 10 φορείς (περίπου 262 σε απόλυτο αριθμό), όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο για να γίνουν όλα όσα αιτήθηκε το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί του δημοσίου αγνόησαν μια κοινή υπουργική απόφαση, μια επικαιροποίηση/τροποποίηση της συγκεκριμένης ΚΥΑ αλλά και τρεις εφαρμοστικές εγκυκλίους.

    Το φοβερό είναι όμως ότι τώρα οι φορείς του δημοσίου ζητούν από την κεντρική διοίκηση 300-400 εκατ. για να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος! 

    Ποιοι “ξέχασαν” τις εντολές”

    Ανάμεσα στους φορείς του δημοσίου που αγνόησαν τις εντολές του ίδιου του κράτους για εξοικονόμηση ενέργειας ήταν η Βουλή των Ελλήνων, η Προεδρία της κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η Εθνική Επιτροπή UNESCO και ο ΟΑΕΔ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αναποδογύρισε τουριστικό λεωφορείο κοντά στον Νιαγάρα: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες, δείτε βίντεο

    Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο...

    EΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ: Μένετε στην Δυτική Ελλάδα; Δείτε το προσδόκιμο όριο ζωής! Τα “κόλπα” για να ζήσετε περισσότερο

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/e%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b6%cf%89%cf%8a%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%cf%85/

    Νεκρή 32χρονη μητέρα σε τροχαίο – Αυτοκίνητο παραβίασε Stop και έπεσε πάνω στη μηχανή της – ΦΩΤΟ

    Μια γυναίκα 32 ετών, μητέρα ενός παιδιού, έχασε τη...