«Είχα έναν κακό μήνα. Δεν έκανα καλά τη δουλειά μου». Μ’ αυτήν τη φράση προσπάθησε να απολογηθεί ο Σαμ Μπανκμαν-Φριντ, πρώην επικεφαλής της FTX, της άλλοτε τρίτης μεγαλύτερης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, η οποία κάποτε έφθασε να αξίζει περισσότερα από 32 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία, ωστόσο, κατέρρευσε με… κρότο εντός του Νοεμβρίου, με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα των ΗΠΑ, προκαλώντας απανωτά σοκ σ’ όλη τη βιομηχανία των cryptos.
«Δεν προσπάθησαν να διαπράξω απάτη» δήλωσε ο Μπάνκμαν-Φριντ, μιλώντας μέσω βιντεο-κλήσης στο Συνέδριο «DealBook». «Ήμουν σοκαρισμένος με ό,τι έγινε τον προηγούμενο μήνα» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο.
Αποκάλυψε δε, ότι πλέον έχει απομένει με μόλις 100.000 δολάρια, παρότι κάποτε είχε περιουσία άνω των 16 δισ. δολαρίων. «Έχω απομείνει με μόλις μία πιστωτική κάρτα». «Απέτυχα. Νιώθω ντροπή» έσπευσε να συμπληρώσει.
Ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πραγματικό πρόβλημα μόλις στις 6 Νοεμβρίου, όταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto στον κόσμο, η κινεζική Coindesk, ρευστοποίησε όλη την έκθεση στην Alameda, την εταιρεία εμπορίας κρυπτονομισμάτων του Μπάνκμαν-Φριντ. «Η Alameda δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα εκείνη τη στιγμή. Μόλις είχε ξεκινήσει η εκροή κεφαλαίων».
Στην αρχή, όπως γνωστοποίησε, θεωρούσε ότι το πρόβλημα θα περιοριζόταν στην Alameda και ότι δεν θα προκαλούσε υπαρξιακή κρίση στην FTX. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι μέχρι την 6η Νοεμβρίου δεν γνώριζε το πόσο μεγάλη ήταν η έκθεση της Alameda στην Coindesk.
Σήμερα, ο πρώην… δισεκατομμυριούχος ζει «αυτο-εξόριστος» στις Μπαχάμες, έχοντας μάλιστα παραιτηθεί από τη διοίκηση της FTX. Ωστόσο, αυτό δεν τον εξαιρεί από την έρευνα των ρυθμιστικών και εισαγγελικών αρχών στις ΗΠΑ, οι οποίες εξετάζουν κατά πόσο η όλη υπόθεση αποτελεί απάτη και προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς.