Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με τροφές που οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία αν θέλουν να χάσουν βάρος. Και ενώ είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζαχαρούχων, τηγανητών ή εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών δεν πρόκειται να κάνει θαύματα στη μείωση λίπους, υπάρχουν τροφές που μπορεί να ακούγονται ως απαγορευτικά για ” δίαιτα, αλλά στην πραγματικότητα, μπορείτε να τις απολαύσετε ενώ κάνετε δίαιτα και να χάσετε και βάρος.
Αυτό που είναι σημαντικό, λέει στο eatthis.com, η διατροφολόγος Lauren Manaker MS, RDN, LD, CLEC είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται τα σωστά μεγέθη μερίδων. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να τα απολαμβάνετε ως μέρος μιας συνολικής ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Επίσης, θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος του παζλ στην απώλεια βάρους. Μαζί με την κατανάλωση των «σωστών» τροφών, τη σωματική δραστηριότητα,τ ον επαρκή ποιοτικό ύπνο και τη διαχείριση του στρες, η απώλεια βάρους θα έρθει πολύ σύντομα, κια με το σωστό τρόπο, λέει η Manaker.
Έτσι, εκτός από το να τρώτε σαλάτες και ψητό κοτόπουλο, ακολουθούν 7 εκπληκτικές τροφές που δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε για να χάσετε βάρος.
Τρώγοντας αυτά, θα χάσετε βάρος
Αποξηραμένα φρούτα
Τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα είναι απαγορευτικά στη δίαιτα, γιατί είναι «γεμάτα ζάχαρη». Αλλά εφόσον παίρνετε μια ποικιλία που περιέχει μηδενική πρόσθετη ζάχαρη και τρώτε το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας, μπορείτε οπωσδήποτε να βασιστείτε στα αποξηραμένα φρούτα ως σνακ ή ως προσθήκη στα πιάτα σας. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι τρώνε αποξηραμένα φρούτα φαίνεται να έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής και μειωμένη παχυσαρκία. Οι περισσότερες ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του αισθήματος κορεσμού.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να φάτε μεγάλες ποσότητες από τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα μήλα σας, θα πρέπει να προσέχετε τι θεωρείται το κατάλληλο μέγεθος μερίδας.
Φυσικός χυμός πορτοκαλιού
Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν 100% χυμό πορτοκαλιού τείνουν να έχουν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), περιφέρεια μέσης ή σωματικό λίπος σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν χυμό πορτοκαλιού.
Ένας χυμός φυσικού πορτοκαλιού την ημέρα και ο συνδυασμός της με μια πηγή φυτικών ινών, υγιών λιπών και πρωτεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον παράγοντα κορεσμού υπό έλεγχο.
Ζυμαρικά
Είναι αλήθεια ότι τα ζυμαρικά είναι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και συχνά συνιστάται να περιορίζεται αυτή η κατηγορία τροφίμων όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Αλλά τα ζυμαρικά, με σιμιγδάλι, είναι ένα μοναδικό εκλεπτυσμένο δημητριακό επειδή η πρωτεϊνική τους δομή αφομοιώνεται πιο αργά, παρέχοντας σταθερή ενέργεια στο σώμα αντί για αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Σε μια μελέτη που αξιολόγησε άτομα που ακολούθησαν μια μεσογειακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, όσοι συμπεριέλαβαν ζυμαρικά στη διατροφή τους τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα παρουσίασαν παρόμοια απώλεια βάρους με εκείνους που έτρωγαν ζυμαρικά τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο.
Το κλειδί είναι να παραλείψετε τα μεγάλα μπολ με ζυμαρικά που καλύπτονται με λουκάνικο, κεφτεδάκια ή άλλες λιπαρές προσθήκες.
Αυγά
Τα αυγά είναι μια φυσική πηγή λίπους που δεν θεωρείται συχνά ως τροφή που υποστηρίζει την απώλεια βάρους. Όμως, χάρη στην υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που παρέχει, μπορεί να προσφέρει κορεσμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο μακροπρόθεσμα, ειδικά όταν το απολαμβάνουν ως μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους.
Η Αμερικανική εταιρεία Καρδιολογίας, προτείνει ότι η κατανάλωση ενός αυγού (ή δύο ασπράδιων αυγών) κάθε μέρα για τα άτομα που τα τρώνε, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Απλώς έχετε κατά νου ότι πολλές τροφές που συχνά συνοδεύουν τα αυγά, όπως το μπέικον και το λουκάνικο, δεν είναι οι πιο φιλικές επιλογές για τη διαχείριση του βάρους, οπότε να έχετε υπόψη σας με τι τρώτε τα αυγά σας για καλύτερα αποτελέσματα.
Σοκολάτα
Παρότι η σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες, βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς μειώνει την όρεξη, ελαττώνει τη λιγούρα για γλυκό, αυξάνει το μεταβολισμό, καθώς και έχει μια εξαιρετικά πλούσια διατροφική αξία!
Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στο αδυνάτισμα είναι ότι μειώνει την πείνα και τις λιγούρες. Ειδικά, η σοκολάτα με 85% κακάο και άνω μας χορταίνει, διότι μειώνει τις ορμόνες της πείνας, όπως είναι η γκρελίνη.
Σύμφωνα με μια έρευνα, όσοι έφαγαν μαύρη σοκολάτα πριν από ένα γεύμα, κατανάλωσαν 17% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα. Η σοκολάτα γάλακτος δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα. Είναι φτωχή σε διατροφικά συστατικά σε σχέση με τη μαύρη σοκολάτα. Επίσης, έχει πολύ περισσότερη ζάχαρη!
Μια μικρή μερίδα των 28γρ έχει περίπου 3,1γρ ινών. Αυτή η ποσότητα αποτελεί περίπου το 11% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!
Πατάτες
Σίγουρα, η κατανάλωση μεγάλων μερίδων από τηγανητές πατάτες ή ψητές πατάτες που είναι παραγεμισμένες με μπέικον, κρέμα γάλακτος και άλλες προσθήκες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δεν θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε απότα περιττά κιλά. Αλλά η απόλαυση μιας μερίδας πατάτας που είναι ψημένη, βρασμένη ή παρασκευασμένη με άλλους τρόπους που δεν απαιτούν επιπλέον λίπος μπορεί να είναι απολύτως αποδεκτή για όσους επικεντρώνονται στη διαχείριση βάρους.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά οι περισσότερες ποικιλίες αποτελούνται από λίπη που είναι υγιεινά. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για την υποστήριξη του κορεσμού.
Η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να είναι μια φανταστική προσθήκη σε μια δίαιτα διαχείρισης βάρους, ειδικά αν επιλέγετε αυτά που πωλούνται με το κέλυφός τους. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φιστίκια που σερβίρονταν με το κέλυφός τους κατανάλωναν 41% λιγότερες θερμίδες από τους ξηρούς καρπούς σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν φιστίκια χωρίς κέλυφος κατανάλωναν κατά μέσο όρο 211 θερμίδες. διαφορά 86 θερμίδων.
Η διαφορά στις θερμίδες που καταναλώνονται μπορεί να οφείλεται στον πρόσθετο χρόνο που απαιτείται για το ξεφλούδισμα των ξηρών καρπών ή στον επιπλέον όγκο που γίνεται αντιληπτός κατά την κατανάλωση ξηρών καρπών με το κέλυφος.