Μπονάνος: Προχωρά η ανάπλαση της παραλιακής Ρίου

    Ημερομηνία:

    Αισιόδοξος δηλώνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ότι μέσα στο 2023 θα δούμε τη συμβασιοποίηση του πολυαναμενόμενου έργου ανάπλασης της παραλιακής ζώνης σε Ρίο, Ακταίο και Αγ. Βασίλειο.

    Μάλιστα, το έργο πρόκειται να ενταχθεί σε μια συνολική παρέμβαση μεγαλύτερης κλίμακας που θα περιλαμβάνει και λιμενικά έργα, για να προστατευθεί η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, μόνιμα από τα στοιχεία της φύσης και τον κίνδυνο της διάβρωσης της ακτής.

    Η προσωρινή επισκευή του παραλιακού δρόμου σε Ακταίο και Αγ. Βασίλειο, μετά τις καταστροφές που συνέβησαν τον χειμώνα του 2021, έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζει φθορές από τον κυματισμό της θάλασσας, είπε ο κ. Μπονάνος, γι’ αυτό και κρίνονται αναγκαία και τα λιμενικά έργα, για να προστατευθεί το σύνολο της ανάπλασης μελλοντικά.

    Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης σε Ρίο, Ακταίο και Αγ. Βασίλειο είναι ένα σχέδιο που είχε συζητηθεί και δρομολογηθεί από τον Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Χαράλαμπο Μπονάνο, από την αρχή της θητείας της παρούσας περιφερειακής Αρχής, με διπλό στόχο. Από τη μια πλευρά, για να προστατευθεί η παραλιακή ζώνη από τα στοιχεία της φύσης και από την άλλη, για να παραδοθεί στο κοινό μια περιοχή ανάπλασης, η οποία κάθε καλοκαίρι λειτουργεί ως πόλος αναψυχής για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες.

    Η μελέτη ανάπλασης επιταχύνθηκε λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία του 2021 σε όλη την παραλιακή ζώνη της περιοχής παρέμβασης, για να φτάσουμε εν τέλει στις παραμονές Χριστουγέννων με την υπογραφή εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, της απόφασης χρηματοδότησης του έργου με ποσό 10 εκατ. ευρώ.

    «Αυτή την περίοδο, μπαίνουμε στο στάδιο εφαρμογής της μελέτης και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες των δημοσιονομικών κανόνων, επιταχύνουμε προς τη συμβασιοποίηση του έργου», είπε ο Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος τόνισε ότι από τη στιγμή που υπάρχει υπογραφή χρηματοδότησης, το έργο είναι εξασφαλισμένο.

    ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

    Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων µε 9.650.000 ευρώ και η µελέτη προβλέπει:

    – Κατασκευή πασσαλότοιχου σκυροδέµατος µε εξωτερική θωράκιση από λίθους

    – Κατασκευή οδοστρώµατος σε επιµέρους οδικά τµήµατα

    – Κατασκευή διάταξης τεχνητών ύφαλων, χαµηλής στέψης κατασκευών µε διεύθυνση ανάπτυξης εγκάρσια προς την ακτογραµµή.

    Η περιοχή που θα γίνουν εργασίες είναι η οδός Ποσειδώνος (από τη συµβολή της µε την οδό Συρογιάννη) και η οδός Ελευθερίας έως τη συµβολή της µε την Γεωργίου Παπανδρέου. Πρόκειται για όλη την παραλιακή του Ρίου, µήκους 4,3 χλµ. που ενώνει το Πόρτο Ρίο µε την περιοχή Περιβολάκια. Τα έργα προστασίας και αναπλήρωσης του τµήµατος της ακτής είναι χωρισµένα σε δύο τµήµατα, στο παράκτιο τµήµα από την Συρογιάννη έως τη Σελέµνου και σε αυτό από την Αγίου Γεωργίου έως την Μ. Αλεξάνδρου.

    Στο πρώτο παράκτιο τµήµα σχεδιάζονται επτά τεχνητοί ύφαλοι, ενώ στο δεύτερο έξι. Οσον αφορά στις παρεµβάσεις οδοποιίας, στόχος είναι η ασφαλής ενσωµάτωση του πεζού και του ποδηλάτου στο παραλιακό µέτωπο του Ρίου, χωρίς ωστόσο, να δηµιουργηθούν προβλήµατα προσπέλασης στους χρήστες του αυτοκινήτου.

    Η προτεινόµενη λύση αποσκοπεί στην επικράτηση συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας, στην ανάδειξη των χρήσεων γης, στη βελτίωση των υπηρεσιών δηµόσιας συγκοινωνίας, ενδεχοµένως µε τη χρήση mini bus. Προϋπόθεση όµως, για τη συνύπαρξη οχηµάτων και ποδηλάτων είναι η µείωση της ταχύτητας των οχηµάτων, καθώς ο δρόµος θα χαρακτηριστεί ως «δρόµος αναψυχής».

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΠΕ: Στα αζήτητα τεράστιες ποσότητες πράσινης ενέργειας – Από 5 έως 6 γιγαβάτ θα περικοπούν το φθινόπωρο

    Ηχηρό καμπανάκι για το επίπεδο περικοπών ενέργειας από φωτοβολταϊκά...

    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Μητσοτάκης είδε Πετρούνια – Κάποια αισθητικά δεν μας άρεσαν πολύ, είπε για την τελετή έναρξης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα, τον προκριματικό...

    Κέιτλιν Τζένερ: Θυμάται τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχε θριαμβεύσει ως Μπρους

    Η Κέιτλιν Τζένερ πριν συστηθεί στο κοινό ως η Αμερικανίδα τηλεπερσόνα,...