Βασίλης Τόπαλος: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ για το θάνατο του 16χρονου πυγμάχου

    Ημερομηνία:

    Ερευνώντας όλα τα ενδεχόμενα για τον θάνατο του Βασίλη Τόπαλου, η Αστυνομία καλείται να δώσει απαντήσεις για την πιθανότητα λήψης σκευασμάτων, διοργάνωσης παράνομων αγώνων, αλλά και βίαιης ενέργειας εναντίον του 16χρονου.

    Τρία σκοτεινά σημεία, που ενδέχεται να συνδέονται με τον μοιραίο τραυματισμό στο κεφάλι του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, ερευνούν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της εκτεταμένης προανάκρισης που διέταξε ο αθλητικός εισαγγελέας. Τα ερωτήματα που ζήτησε ο δικαστικός λειτουργός να απαντηθούν από την αστυνομική έρευνα είναι πολλά και βασίζονται στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε αμέσως μετά τον τραυματισμό του 16χρονου πυγμάχου η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΕΟΠ), αλλά και στην παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος, προκειμένου να φωτιστούν όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στη θανατηφόρα πτώση του 16χρονου πρωταθλητή μέσα στις τουαλέτες του γυμναστηρίου όπου προπονείτο, στον Ταύρο.

    Τα σενάρια
    Από την πρώτη στιγμή του τραυματισμού του Βασίλη Τόπαλου, τρία είναι τα βασικά ενδεχόμενα που ερευνώνται. Πρώτον, ο 16χρονος να χρησιμοποιούσε ηθελημένα ή και εν αγνοία του σκευάσματα αύξησης της δύναμης και της αντοχής του, δεύτερον, να συμμετείχε σε αγώνες πυγμαχίας εκτός πρωταθλήματος, σε «επαγγελματικούς» δηλαδή αγώνες για στοιχηματισμό στους οποίους αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών, και, τρίτον, να υπήρξε κάποιο πρόσωπο που να έσπρωξε τον 16χρονο μέσα στις τουαλέτες του γυμναστηρίου προκαλώντας τη μοιραία πτώση.

    Η έρευνα που πραγματοποιούν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον τραυματισμό και όχι μετά τον θάνατο του 16χρονου. Από τις καταθέσεις όλων των παρόντων στο γυμναστήριο του Ταύρου, το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου, οι αστυνομικοί έχουν σχηματίσει πλέον ξεκάθαρη εικόνα. Ο 16χρονος πήγε για προπόνηση όχι μόνο μαζί με τον πατέρα του, αλλά και μαζί με τα δύο μικρότερα αδέλφια του, εκ των οποίων ο μεσαίος, ηλικίας 14 ετών, είναι επίσης αθλητής της πυγμαχίας. Το προπονητικό του πρόγραμμα θα συνεχιζόταν μέχρι και τα Χριστούγεννα -οπότε και θα υπήρχε μια διακοπή λόγω εορτών- και στη συνέχεια θα ξεκινούσε πάλι με την εθνική ομάδα Πυγμαχίας για τους αγώνες που θα γίνουν από τον Φεβρουάριο και μετά.

    Καταθέσεις

    Σύμφωνα με καταθέσεις άλλων αθλητών, καθώς και του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου και προπονητή πυγμαχίας Νίκου Γιδάκου, η προπόνηση ήταν σκληρή και επίπονη, αλλά δεν περιελάμβανε, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη ημέρα, σπάρινγκ, όπως αναφέρεται σε κάποιες μαρτυρίες. Το σπάρινγκ αποτελεί προσομοίωση πυγμαχικού αγώνα κατά τον οποίο γίνονται παρατηρήσεις από τον προπονητή για τις τακτικές και τις κινήσεις των πυγμάχων. Αντιθέτως, με βάση μαρτυρίες, ο 16χρονος προπονήθηκε την ημέρα εκείνη στα «στοχάκια».

    Σε αυτήν την προπόνηση, ο ένας αθλητής φορά στα χέρια του δερμάτινους στόχους και ο άλλος προσπαθεί να δώσει χτυπήματα πάνω σε αυτούς. Μέθοδος που δεν ενέχει κίνδυνο τραυματισμού. Από εκεί και πέρα, όλες οι μαρτυρίες αναφέρουν πως ξαφνικά ο 16χρονος ένιωσε αδιαθεσία, ζαλάδα και ενόχληση στο στομάχι και πήγε στις τουαλέτες να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό του.

    Λίγο αργότερα, ένας συναθλητής του άκουσε έναν δυνατό γδούπο και τον βρήκε πεσμένο στο πάτωμα και αναίσθητο. Αμέσως φώναξε για βοήθεια τον προπονητή και τον πατέρα του 16χρονου και λίγη ώρα αργότερα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τη γνωμάτευση των γιατρών για υποσκληρίδιο αιμάτωμα από χτύπημα σε πολύ σκληρή επιφάνεια επιβεβαίωσε και το πρώτο ιατροδικαστικό πόρισμα. Το παιδί φαίνεται να έπεσε με δύναμη πάνω στον νιπτήρα και να χτύπησε το κεφάλι του. Κατά τη νεκροψία, δεν βρέθηκε κανένα άλλο χτύπημα ή τραύμα στο σώμα του, ούτε από πτώση αλλά ούτε από γροθιές.

    Τοξικολογικές εξετάσεις
    Από αυτό το σημείο κι έπειτα εγείρονται ερωτήματα για τον λόγο που ένας πρωταθλητής χάνει με ακαριαίο τρόπο τις αισθήσεις του ώστε να πέσει με μεγάλη δύναμη. Ο ιατροδικαστής έχει ζητήσει και αναμένει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων. Οι ιστολογικές θα συσχετισθούν με τα ιατροδικαστικά αλλά και τα ιατρικά ευρήματα του τραύματος, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί το πώς αυτό προκλήθηκε από απότομη πτώση στον νιπτήρα.

    Τα τοξικολογικά αποτελέσματα όμως θα απαντήσουν και στο αν είχε γίνει χρήση κάποιων ουσιών που ενισχύουν τη δύναμη και την αντοχή των πυγμάχων και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως είναι οι ναυτίες και οι λιποθυμίες. Από τις καταθέσεις που πήραν οι αστυνομικοί από τους γονείς του 16χρονου, προέκυψε πως το καλοκαίρι παραπονέθηκε για πονοκεφάλους. Τότε είχαν γίνει λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις, αλλά δεν βρέθηκε το παραμικρό πρόβλημα.

    Το επόμενο στάδιο των ερευνών αφορά το ενδεχόμενο ο 16χρονος πρωταθλητής της πυγμαχίας να αγωνιζόταν εκτός επισήμου προγράμματος, σε «ιδιωτικούς αγώνες» που διοργανώνουν γυμναστήρια και στα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους που στοιχηματίσουν μεγάλα ποσά, παρανόμως. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πιθανό πως θα μπορούσε να υπάρχει τραυματισμός του 16χρονου που δεν γνώριζε κανείς και προκαλούσε τις ζαλάδες. Τέλος, οι αστυνομικοί ερευνούν και το ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, δηλαδή να υπήρχε και άλλο πρόσωπο στις τουαλέτες του γυμναστηρίου, το οποίο, για άγνωστο λόγο, να έσπρωξε τον Βασίλη Τόπαλο με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του.

    «Δεν είχαμε γνώση»
    Απλετο φως στις συνθήκες του τραγικού θανάτου του 16χρονου Βασίλη επιθυμούν να πέσει και οι άνθρωποι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΕΟΠ), οι οποίοι, όπως επισημαίνουν στη Realnews, θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί σε περίπτωση που οι προπονητές του επέλεγαν να τον υποβάλουν στη σκληρή προπόνηση του σπάρινγκ. «Δεν είχαμε καμία γνώση ότι το παιδί θα πήγαινε για προπόνηση σπάρινγκ στο συγκεκριμένο γυμναστήριο.

    Μάλιστα, εκείνες τις ημέρες, από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είχαμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, οπότε ξέραμε ότι όλοι οι αθλητές θα πρέπει να είναι εκεί και ιδιαίτερα τα μέλη της εθνικής μας ομάδας. Συνήθως, οι παίκτες της Εθνικής, για να λάβουν μέρος στα σπάρινγκ, ενημερώνουν τους προπονητές τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε», δηλώνουν στην «R» πηγές από την ΕΟΠ.

    «Εμείς, από την πλευρά μας, δίνουμε ρητή εντολή ότι οι αθλητές μας δεν λαμβάνουν μέρος σε αυτά αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν είχαμε ενημερωθεί, δεν θα επιτρέπαμε στον Βασίλη, τον χρυσό μας πρωταθλητή, να κάνει σπάρινγκ με έναν αθλητή μεγαλύτερο σε ηλικία», αναφέρουν από την Ομοσπονδία και καταλήγουν: «Εχουμε κινηθεί ώστε να υπάρξει εισαγγελική έρευνα για το τι συνέβη και πώς τραυματίστηκε το παιδί. Θέλουμε να μάθουμε όλη την αλήθεια για τις πραγματικές συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του Βασίλη».

    Αιμορραγία
    Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη και σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα ο θάνατος του Βασίλη Τόπαλου οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που προκάλεσε εγκεφαλική νέκρωση. Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μιλά στην «R» για την υπόθεση του 16χρονου αθλητή και εκτιμά ότι είχε προηγηθεί ένα χτύπημα πριν από το λιποθυμικό επεισόδιο.

    «Είναι απομακρυσμένο το σενάριο να έχει προέλθει η βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από λιποθυμία και πτώση εξ ιδίου ύψους. Ειδικά αυτές οι πλάγιες πτώσεις προστατεύονται από τον ώμο και επίσης κάποιος ο οποίος λιποθυμά έχει μια συμπτωματολογία που προηγείται της απώλειας συνείδησης και φέρνει σημάδια άμυνας ώστε να προστατευτεί. Αρα, η πτώση δεν είναι τόσο σκληρή για να προκληθεί το αιμάτωμα. Συνεπώς, οι πτώσεις αυτές δεν είναι τόσο σφοδρές όσο σε ένα επεισόδιο στο οποίο ασθενής χάνει ακαριαία τις αισθήσεις του. Μια τέτοια κάκωση θα πρέπει να ψαχτεί νομίζω πιο βαθιά για το πώς προκλήθηκε.

    Στην περίπτωση του Βασίλη έχουμε απευθείας την πλήρη αποδιοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί ένα χτύπημα νωρίτερα της λιποθυμίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί βαθύτερα», αναφέρει ο ιατροδικαστής. Την ίδια στιγμή, ο Δ. Γαλεντέρης σημειώνει ότι «θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω οι κακώσεις των μαλακών μορίων, γιατί δεν μπορεί με τέτοια κάκωση να εμφανίζεται αυτόνομη χωρίς να υπάρχει κάποια συνοδός βλάβη στο κρανίο. Ολα αυτά θα εξεταστούν και θα βγει ένα συμπέρασμα για το πώς εντέλει προκλήθηκε αυτή η αιμορραγία».

    Πηγή: enikos.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ρόδος: Παραμένει το πρόβλημα με τους μετανάστες – Κοιμούνται σε δρόμους και πάρκα

    Εικόνες ντροπής αντικρίζουν καθημερινά οι άνθρωποι στη Ρόδο, καθώς πολλοί...

    Μουσακάς φόρμας με επικάλυψη γιαουρτιού

    Υλικά 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες ½ κιλό πατάτες...

    Αιμίλιος Χειλάκης: Η αντιμετώπιση των εγκλημάτων πια έχει χαρακτήρα τηλεοπτικού δράματος

    Ο Αιμίλιος Χειλάκης ήταν καλεσμένος στο «Νίκος Μουτσινάς Βραδιάτικα» το βράδυ...

    Ειρήνη Μουρτζούκου: Θετικός στη διενέργεια τεστ πατρότητας ο άνθρωπος που την μήνυσε

    Ανοιχτός στο ενδεχόμενο διενέργειας τεστ πατρότητας εμφανίζεται δια του...
    Best Shop