Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ναι καλά διαβάσατε! Έγινε και… κλήρωση για να μοιραστούν τα τραπέζια νυχτερινού μαγαζιού στην Πάτρα, μιας και η ζήτηση ήταν υπερδιπλάσια από την διαθεσιμότητα.
Το ότι στα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης επικράτησε το αδιαχώρητο την περίοδο των εορτών και ειδικότερα στην αλλαγή του χρόνου, είναι γεγονός. Άλλωστε το διαδίκτυο αποτέλεσε τον αδιάψευστο μάρτυρα καθώς οι σελίδες κοινωνικές δικτύωσης γέμισαν από φωτογραφίες και βιντεάκια που επαλήθευαν πλήρως το ότι σε όλα τα καταστήματα εστίασης δεν έπεφτε «καρφίτσα» και ότι ειδικότερα στα νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης επικρατούσε το αδιαχώρητο.
Αυτό που όμως που δεν περιμέναμε με τίποτα να ακούσουμε ότι συνέβη, είναι ό,τι περιγράφουμε σε αυτό το ρεπορτάζ της «Πολιτείας», το οποίο είναι απολύτως διασταυρωμένο και δεν εμπεριέχει ούτε ίχνος από διάθεση υπερβολής.
Η φράση του ιδιοκτήτη μπουζουξίδικου της Πάτρας προς την «Πολιτεία» το πρώτο ξημέρωμα του 2023 ήταν χαρακτηριστική και απολύτως περιγραφική για το τι συνέβαινε: «Λες και ζούμε στο… 1981». Και πράγματι δεν υπήρχε ούτε εκατοστό ελεύθερου χώρου διαθέσιμο απ’ άκρη σ’ άκρη του μαγαζιού, με τους θαμώνες να ξεφαντώνουν και σε κλίμα απόλυτης ευφορίας να υποδέχονται τον νέο χρόνο.
Αλλά το «κερασάκι στην τούρτα» δεν ήταν άλλο από την αποκάλυψη που μας έκανε ο μαγαζάτορας για το πώς έμειναν «εκτός» πολλές από τις παρέες που ήθελαν να διασκεδάσουν στο ίδιο κατάστημα. «Αναγκαστήκαμε να κάνουν κλήρωση 30 παρέες για 14 τραπέζια και οι 16 παρέες έμειναν εκτός», μας είπε!
Τι ακριβώς συνέβη; Οι κρατήσεις τραπεζιών είχαν αρχίσει να γίνονται από πολλές ημέρες νωρίτερα. Και την τελευταία ημέρα είχαν μείνει διαθέσιμα μόνο τα 14 τραπέζια, και μάλιστα όχι μπροστά μπροστά στην πίστα αλλά λίγο πιο πίσω. Εμφανίστηκαν συνολικά τριάντα παρέες, της… τελευταίας στιγμής, που τα ήθελαν. Κάποιοι από αυτούς, προσωπικοί φίλοι. Επειδή έπρεπε να ήταν δίκαιος ο χειρισμός, ο επιχειρηματίας αποφάσισε να κάνει την κλήρωση! Έτσι, οι 16 παρέες έμειναν εκτός, αλλά το αποδέχτηκαν χωρίς να υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό, που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ήταν ότι στην είσοδο νυχτερινών καταστημάτων οι άνθρωποι της υποδοχής έδιωχναν κόσμο! «Ζητάμε συγγνώμη αλλά δεν χωράτε. Είναι γεμάτο το μαγαζί και θα υπάρχει πρόβλημα, ούτε κι εσείς θα περάσετε καλά», ήταν μια φράση που ακούσαμε και δεν το πιστεύαμε. Κι όμως, ήταν ένα χαρακτηριστικό των ημερών. Που άνθρωποι του χώρου ερμηνεύουν ως «φυσιολογικό» μετά το κλείσιμο της πανδημίας που στέρησε τη διασκέδαση…
Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας: