Είδος υπό εξαφάνιση είναι πλέον τα περίπτερα, σε σχέση με περασμένες δεκαετίες… Από την έλευση της οικονομικής κρίσης και μετά ο τζίρος τους άρχισε να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία να έχουν μείνει ελάχιστα σε σχέση με τις δόξες του παρελθόντος…
Τα περίπτερα σιγά-σιγά εξαφανίζονται από το χάρτη εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης, του ελάχιστου κέρδους, αλλά και λόγω των προβλημάτων που απειλούν συνολικά το επιχειρείν, όπως η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και η έλλειψη ρευστότητας…
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα περίπτερα τα τελευταία 13 χρόνια βαίνουν συνεχώς μειούμενα, ενώ μεταξύ 2010 και 2020 έμεινε στη χώρα μας μόνο το 50% αυτών… Παράλληλα, μειώθηκαν και τα υπόλοιπα καταστήματα εξυπηρέτησης μικρής λιανικής ή αλλιώς όπως είναι κοινώς γνωστά, τα ψιλικατζίδικα, κατά 24%.
Αυτό που ζητούν όσοι έχουν απομείνει στο κλάδο είναι να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, προκειμένου και οι τελευταίοι περιπτερούχοι να μην οδηγηθούν στο «λουκέτο».
Συγκεκριμένα, προτείνονται μέτρα στήριξης, όπως, η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση της φορολογίας, η επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διεύρυνση των κριτηρίων ενίσχυσης και η μείωση των δημοτικών τελών.
Γιώργος Κομπλόης, ιδιοκτήτης περιπτέρου
«Η μεγάλη ακρίβεια στο ενεργειακό, μετά ο κορονοϊός και το λοκντάουν θεωρώ πως έχουν φέρει συρρίκνωση στον οικονομικό προϋπολογισμό στην κάθε οικογένεια. Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος στην αγορά προϊόντων, το βλέπουμε και στα σούπερ μάρκετ. Σε ότι αφορά το δικό μας επάγγελμα εμείς εξαρτόμαστε για να πούμε πως τα βγάζουμε πέρα από είδη που μας δίνουν ποσοστό κέρδους κάτι που δεν προέρχεται από τα τσιγάρα. Οπότε θεωρώ ότι πολλοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν τα περίπτερα και ανοίγουν παντοπωλεία ή μίνι μάρκετ γιατί σε αυτά θα πουλάς προϊόντα που θα σου δίνουν ένα κέρδος».
Βελούδω Αντωνοπούλου, ιδιοκτήτης περιπτέρου
«Πριν την καραντίνα ήμασταν καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα εδώ και τρία χρόνια. Το κέρδος μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Δουλεύουμε απλά για να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας, δουλεύουμε για επιβίωση. Δεν ξέρουμε αν θα καλύψουμε τα έξοδα στο τέλος του μήνα, τις υποχρεώσεις μας. Πιστεύω πως η Κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει, να βγάλει προγράμματα, να ενισχύσει τα περίπτερα. Είναι μεγάλη η πτώση οικονομικά ο κόσμος βλέπουμε πως έχει κόψει το πακέτο τσιγάρα και έχει καταλήξει στο ηλεκτρονικό ή τον καπνό που κρατάει πιο πολύ. Είμαι απογοητευμένη, φοβάμαι πως δεν θα ανακάμψουμε. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι μόνη μου όλη την ημέρα πλην από δύο ώρες που ξεκουράζομαι γιατί δεν έχω την δυνατότητα να πάρω υπάλληλο. Κάποτε υπήρχαν δύο και τρεις υπάλληλοι στα περίπτερα και τώρα δουλεύουμε μόνοι μας».
Χαρίκλεια Κομπλόη, ιδιοκτήτης περιπτέρου
«Κρίνοντας από τα τελευταία έξι χρόνια που έχω περίπτερο τα πράγματα δυσκολεύουν χρόνο με τον χρόνο, το κέρδος στα τσιγάρα εννοείται παραμένει ελάχιστο, ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο έχει μειώσει τις αγορές του στο κομμάτι των ψιλικών και των ζαχαρωδών προϊόντων. Με τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει δεν υπάρχουν περιθώρια. Ότι αυξάνεται δεν μειώνεται και πιστεύω πως έχουμε μπει σε μια νέα γενιά πραγμάτων όπου τα σημεία των περιπτέρων σιγά-σιγά θα ελαχιστοποιηθούν γιατί η νέα νοοτροπία είναι μαγαζιά, ψιλικατζίδικα τύπου κιόσκι που είναι το νέο μέλλον αν θέλετε».