Αναγνωστοπούλου-Μάρκου: «Άμεση ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών της Αχαΐας»

    Ημερομηνία:

    Ερώτηση με θέμα «Άμεση ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των μηλοπαραγωγών της Αχαΐας», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής (έλλειψη εργατών γης με ευθύνη της κυβέρνησης), καθιστούν πλέον επισφαλή την συνέχιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων των μηλοπαραγωγών Αχαιας αλλά και όλης της Ελλάδας.

    Οι παραγωγοί του νομού Αχαΐας που ζημιώθηκαν σοβαρά από τις συνθήκες αγοράς του προϊόντος τον τελευταίο χρόνο, ενώ περίμεναν την στήριξη της κυβέρνησης ,όπως είχε προαναγγείλει, μέσω της καταβολής της ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα -διαδικασίας των deminimis-,  με έκπληξη διαπίστωσαν ότι έχουν εξαιρεθεί. Η κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στο μοτίβο εξαίρεσης του νομού Αχαΐας όπως ακριβώς είχε γίνει με την αριθμ.801/132522 Υπουργική απόφαση, όπου πάλι δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για το «Παγετός Άνοιξη 2021» τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Κορινθίας.

    Ενώ οι μηλοπαραγωγοί σε όλη την επικράτεια, συνεχώς αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μάταια ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση, η οποία αδιαφορεί κλείνοντας τα αυτιά στα δίκαια αιτήματά τους. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαία  η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η παραμονή της μηλοκαλλιέργειας στις «Συνδεδεμένες Ενισχύσεις», η πάταξη των ελληνοποιήσεων ,η σύναψη διακρατικών συμφωνιών και η εξεύρεση νέων αγορών, ώστε να απορροφηθεί το παραγόμενο προϊόν .

    Αυτή η κατάσταση αφορά το σύνολο των μηλοπαραγωγών της χώρας κι όχι μόνο τους μηλοπαραγωγούς συγκεκριμένων περιοχών. Είναι η πολλοστή φορά που το ΥΠΑΑΤ ακολουθεί το μοντέλο επιλεκτικής χορήγησης ενισχύσεων deminimis και μας δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τουλάχιστον με επιπολαιότητα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

    Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να ανταποκριθεί στην οικονομική στήριξη όλων των μηλοπαραγωγών, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής και  για ποιο λόγο αποκλείστηκαν οι Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Κορινθίας από τις αποζημιώσεις των δένδρων που επλήγησαν από τον ανοιξιάτικο παγετό του 2021 στο προανθικό στάδιο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Διήμερο συνέδριο για τα 60 χρόνια… και συναυλία με Νταλάρα

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών γιορτάζει και στο πλαίσιο αυτής της...

    Κατσαρόλες και τηγάνια: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

    Μια οργανωμένη κουζίνα είναι μια λειτουργική κουζίνα, που σας επιτρέπει να...

    Μισθοί – συντάξεις: Οι 6 αλλαγές που φέρνει το 2025

    Eξι σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων και...
    Best Shop