Της Ολυμπίας Λόη
Σε μία πόλη που… αιμορραγεί καθημερινά, έχοντας ελάχιστες ευκαιρίες οικονομικής… μετάγγισης μέσω στοχευμένων επενδύσεων και αναπτυξιακών δράσεων, το Πατρινό Καρναβάλι εξακολουθεί να «φωτίζει» την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Από το 1829 που ο έμπορος Moreti έκανε τον πρώτο αποκριάτικο χορό στο σπίτι του με καλεσμένους Γάλλους αξιωματούχους και 15 Πατρινούς μέχρι σήμερα, το Καρναβάλι της Πάτρας εξελίχθηκε στο πιο πολυάριθμο σε εκδηλώσεις και σε συμμετοχή ατόμων στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας τη δυναμική του. Ένας θεσμός για την πόλη που διατηρεί αναλλοίωτα τα κυρίαρχα συστατικά του στο χρόνο, τη μαζικότητα, την αυθεντικότητα και τη συμμετοχικότητα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καρναβαλιστές κι όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στον Κρυμμένο Θησαυρό καταθέτουν κάθε χρόνο προσωπικό χρόνο, χρήμα, όρεξη και δημιουργικότητα. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι πρωτίστως ο κόσμος του που φέτος δύο χρόνια μετά την πανδημία έχει περισσότερη ανάγκη να διασκεδάσει, όπως άλλωστε και όλοι όσοι επιλέξουν να έρθουν στην Πάτρα. Και όπως όλα δείχνουν θα είναι πολλοί… Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία για την καρναβαλική περίοδο. Για ακόμη μία φορά η Πάτρα θα έχει την τιμητική της με τα οικονομικά οφέλη για την πόλη να είναι πολλά. Κι όχι για έναν επαγγελματικό κλάδο, αλλά για όλους όσοι εμπλέκονται στη μεγάλη οικονομική αλυσίδα της διοργάνωσης (ξενοδοχεία, εστίαση, εμπόριο, κοπτική-ραπτική, κλπ).
Συνεπώς μιλάμε για μια ροή χρήματος το οποίο παραμένει στην πόλη και δεν φεύγει στους ξένους επενδυτές της «περίφημης» ανάπτυξης, απεναντίας επιστρέφεται ακόμη και στους θεσμικούς φορείς, όπως είναι ο Δήμος.
Πώς όμως εμείς έχουμε διαφυλάξει και εκσυγχρονίσει όλα αυτά τα χρόνια τον σπουδαίο αυτό, οικονομικό μας «αιμοδότη»; Ρητορικό το ερώτημα, αφού όλοι ξέρουμε ότι έχουν γίνει πολύ λίγα σε σχέση με τα πολλά που μας αποδίδει.
Είναι αδιανόητο να επικαλούμαστε συνεχώς δικαιολογίες για το τι μπορεί να μας φταίει. Έχουμε και τους τρόπους και τα μέσα για το πάμε μπροστά… Είναι για παράδειγμα στο χέρι μας να αναζητήσουμε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης που θα βελτιώσουν τις δυσλειτουργίες, τόσο στην έλλειψη προσωπικού που θα διευκόλυνε την προβολή και τις δημόσιες σχέσεις, όσο και στα πρακτικά θέματα όπως η στάθμευση των οχημάτων, το ζήτημα των βανδαλισμών κ.α.
Πώς; Με την αξιοποίηση του υψηλού ποιοτικού επιπέδου και της τεχνογνωσίας των δημιουργών των καρναβαλικών αρμάτων και στοιχείων που θα έδινε «δουλειά» όλο το χρόνο στο Καρναβαλικό συνεργείο και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας.
Άρα, δεν αρκεί να έχουμε ένα καλό καρναβάλι που το αφήνουμε στον… αυτόματο, αλλά πρέπει να επαναφέρουμε την αίγλη που κάνει το Πατρινό Καρναβάλι το μοναδικό καρναβάλι στην Ελλάδα. Αυτό στο οποίο όλοι θα θέλουν να πουν «ήμουν και εγώ εκεί».
Επειδή λοιπόν πρόκειται για ένα Πανελλαδικής εμβέλειας γεγονός, δεν αρκεί η
προσπάθεια του Δήμου, κάποιων ιδιωτών χορηγών και των πατρινών, αλλά απαιτείται να αγκαλιαστεί ο θεσμός από όλους τους φορείς. Περιφέρεια και Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να το στηρίξουν έμπρακτα. Γιατί δυστυχώς, παρατηρούνται και φαινόμενα να ενισχύονται εκδηλώσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο.
Εν τέλει αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο και οργάνωση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να έχουμε μία… ευκαιριακή γιορτή κι όχι τη Μεγάλη Γιορτή που έχει ανάγκη η Πάτρα και οι πολίτες της.
Καλό Καρναβάλι!
*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας- μηχανικός, υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής