Αυξάνεται το ακατάσχετο για χρέη στο Δημόσιο. Αναλυτικός οδηγός για όσους φορολογουμένους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να αποδεσμεύσουν μεγαλύτερα ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Aπό το συρτάρι ετοιμάζεται να βγάλει και να ενεργοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διοικητής της οποίας είναι ο Γιώργος Πιτσιλής, τη ρύθμιση για την προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για όσους φορολογούμενους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 αλλά «έμεινε στα χαρτιά» και πλέον στόχος είναι να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, δίνοντας ακόμη μία βοήθεια στους φορολογούμενους που πλήττονται από το ράλι της ακρίβειας.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία, ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να επιτύχουν αρχικά τον περιορισμό και τελικά την πλήρη άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις των ρυθμίσεων.
Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το νέο όριο θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.
Η διαδικασία
Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:
- Ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης πρέπει να τακτοποιήσει στο σύνολό τους, με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, όλες τις ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τη φορολογική διοίκηση. Αν υπάρχουν οφειλές οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, θα πρέπει αυτές να τακτοποιηθούν άμεσα. Δηλαδή, ο οφειλέτης πρέπει να υποβάλει αίτηση για την τμηματική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του.
- Aφού ο οφειλέτης τακτοποιήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, εντάσσοντάς τες σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, θα πρέπει να είναι συνεπής στην πληρωμή όλων των μηνιαίων δόσεων. Θα πρέπει δηλαδή κάθε μήνα να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις δόσεις όλων των ρυθμίσεων στις οποίες έχει υπαχθεί.
- Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τις δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να υποβάλει ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, αίτηση περιορισμού της κατάσχεσης, ζητώντας αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
- Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
- Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα των δύο δόσεων της ρύθμισης. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση (που προκύπτει από το άθροισμα) ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500×3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
- Αν η δόση ή οι δόσεις, στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρούν ως βάση αναφοράς, είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3 οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250
- Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας πέντε δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500×3,8). Οσο μικραίνει το ποσό της οφειλής και πλησιάζει η πλήρης εξόφληση, το ακατάσχετο όριο θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5, κάτι που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα ξεμπλοκάρεται πλήρως.
- Ανάλογα προς το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 120 δόσεων), το «βήμα» για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
- Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για έναν μήνα.
- Αν ο φορολογούμενος χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει το αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.
- Σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμού, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους μόνο αν και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.
- Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός των δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση μιας οφειλής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος κάθε δόσης και συνακόλουθα το όφελος που θα έχει ο συνεπής οφειλέτης μέσω της αύξησης του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού του.