Πάτρα – Φορείς ανατολικού διαμερίσματος: Οι προτάσεις μας για τον καταυλισμό Ριγανόκαμπου – Ευθύνες στο Δήμο

    Ημερομηνία:

    Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει και προτείνει:

    Διαβάζοντας προσεκτικά το προτεινόμενο σχέδιο δράσης, πέρα από τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα, διαπιστώνουμε ότι η βούληση και ο γενικός σχεδιασμός για την κοινωνική ένταξη είναι σε θετική κατεύθυνση όπως επίσης η συνεργασία και ο συντονισμός ενεργειών φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κυβερνητικό επίπεδο.

    Ωστόσο για τους διαβιούντες στην περιοχή του Ριγανοκάμπου που κατά γενική ομολογία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των συνθηκών, του τρόπου διαβίωσης αλλά και της συμπεριφοράς, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, αντίθετα γίνεται χειρότερη ενώ στο προσχέδιο τα μέτρα δεν εξειδικεύονται στη βάση της ιδιαιτερότητας που η συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζει.

    Συγκεκριμμένα, ενώ το 2006 δεν υπήρχαν σκηνίτες στην περιοχή, το 2010 η Πολιτεία επέτρεψε σε 13 περίπου οικογένειες ονομαστικά, την προσωρινή παραμονή στο χώρο με σαφή υποχρέωση να εξασφαλίσει καλλίτερες συνθήκες διαβίωσης για μετεγκατάσταση.

    Το 2011, με Προεδρικό Διάταγμα, ο χώρος της προσωρινής διαβίωσής τους (ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Πατρών και ΕΤΑΔ), δεσμεύτηκε για αποκλειστική χρήση πολιτισμού, αθλητισμού και έρευνας, προβλέποντας παράλληλα και «την μεταφορά τους».

    Αντί αυτού σήμερα υπάρχουν 32 παραπήγματα (σύμφωνα με το Δήμο Πατρέων), διπλάσια από όσα υπήρχαν το 2015 και ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος.

    Αυτό οφείλεται στην εγκατάλειψη από το Δήμο, στην ενθάρρυνση για ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανοδίων, διερχομένων κ.λπ., παρά τις αδιάκοπες παραστάσεις και καταγγελίες μας σε Πολεοδομία, Αστυνομία, ιδιοκτήτες, ακόμη και στην εισαγγελία, με συνέπεια τη δημιουργία άβατου και κέντρου παραβατικότητας για όλη την Πόλη.

    Στο προτεινόμενο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, του υπαρκτού και άκρως επικίνδυνου καθεστώτος για την πόλη αλλά και κυρίως για τους ίδιους τους εκεί διαβιούντες, αναφέρονται, σε ελάχιστες γραμμές, αόριστες προτάσεις όπως,

    1 την διεκδίκηση πόρων για εξασφάλιση συνθηκών στέγασης με την παροχή κατοικίας σε όλους τους άπορους πολίτες.

    2 Δημιουργία χώρων γειτονιάς για παροχή υπηρεσιών ατομικής υγιεινής και

    φροντίδας (ντουζ, WC, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ενισχυτική διδασκαλία, πρωινό και σίτιση μαθητών κλπ)

    3 Επιδότηση ενοικίου.

    Εκτός από γενίκευση και αοριστία, οι συγκεκριμένες προτάσεις ενέχουν το κίνδυνο «οι χώροι γειτονιάς» αντί να λύσουν ή βελτιώσουν το πρόβλημα, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μονιμοποίησης σε ένα κατώτατο και άθλιο για τους Ρομά επίπεδο διαβίωσης και αντίθετα στις αποφάσεις της Πολιτείας για τη χρήση της περιοχής.

    Γενικά, οι υψηλοί στόχοι που προβάλλονται από το προσχέδιο δημιουργούν μία ιδανική εικόνα κοινωνικής συνύπαρξης που απέχει τεράστια από την πραγματικότητα που βιώνουμε!

    Αναγνωρίζουμε όμως ότι είναι η βάση και το πλαίσιο ενεργειών για να προχωρήσει με αργά ή γρήγορα βήματα η κοινωνικοποίηση, η κοινωνική ένταξη και ένα δύσκολο πρόβλημα, επιτέλους, να βρει τη λύση του. Αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις και εκτιμούμε το έργο του κοινωνικού Τομέα του Δήμου και του Παραρτήματος Ρομά, όπως περιγράφεται.

    Αιτήματα/Προτάσεις 

    Ζητάμε να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το σχέδιο που αφορά στην μεταστέγαση και στην κοινωνική ένταξη του αθλιότερου για την πόλη μας, καταυλισμού.

    Υπενθυμίζουμε τις δυο ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για τη δημιουργία, στην περιοχή, Πάρκου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη σχετική δέσμευση του κ. Δημάρχου στην κατεύθυνση αυτή και τις ενέργειες για την παραχώρηση του Δημόσιου αυτού χώρου και την αξιοποίηση.

    Η περιοχή των παραπηγμάτων στον Ρηγανόκαμπο έχει ιδιαιτερότητες που πρέπει να συνεξεταστούν στο σημαντικό Γενικό σχεδιασμό επ’ ωφελεία των Ρομά, των κατοίκων και της περιοχής (που θα αποδεσμευτεί) και της πόλης με την αξιοποίησή της.

    Κανένα μέτρο δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αν πρώτα δεν λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα.

    Σε σπίτι πρέπει να διαβάζει και από σπίτι πρέπει να βγαίνει το παιδί των Ρομά για να πάει στο Σχολείο καθαρό και περιποιημένο, εντασσόμενο έτσι ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

    Σε σπίτι πρέπει να μεγαλώνουν τα βρέφη και οι οικογένειες ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν όλα αυτά τα πολύ σωστά μέτρα κοινωνικής φροντίδας, απασχόλησης κ.λπ.

    • Ελπίζουμε ότι η πόλη των 200000 κατοίκων, που έχει στεγάσει μετανάστες, πρόσφυγες, άπορους κ.λπ. θα μπορέσει να βρει λύση για 200 συμπολίτες μας όπως έχουν βρει οι υπόλοιποι 1800 είτε μόνοι τους, είτε με τη βοήθεια

    άλλων φορέων ( σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τραγωδία: Νεκρός 55χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

    Εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Άργους Μυκηνών έχασε τη ζωή του...

    Νέα εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ: Δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα

    Την τεχνολογική καινοτομία αξιοποιεί πλήρως ο ΔΕΔΔΗΕ εγκαινιάζοντας μια νέα εφαρμογή,...

    Θλίψη για τον θάνατο 20χρονης, το σπαρακτικό αντίο του πατέρα της – «Συγγνώμη αν σε πλήγωσα κάποιες φορές μωρό μου»

    Στην ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς προχώρησε η οικογένεια μιας...

    Κτηματολόγιο: Σε λιγότερο από 10 ημέρες η λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων

    Στις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή σε οκτώ μέρες λήγει η προθεσμία για...
    Best Shop