ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Η εταιρεία των τζίρων άνω των 120 εκατ. ευρώ … αγόρασε το «φιλέτο»!
Μία εταιρεία από την Πάτρα η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και 76 χρόνια, αγοράζει το «φιλέτο» του εργοταξίου της Γέφυρας στο Αντίρριο. Η Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ είναι αυτή που αναδείχθηκε πρώτος επιλέξιμος επενδυτής μετά την αποσφράγιση 5 οικονομικών προσφορών, ενώ το αντάλλαγμα των 2,885 εκατ. ευρώ θεωρείται υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου, το οποίο είχε προσφερθεί στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία για την έκταση των περίπου 165 στρεμμάτων και όσα περιλαμβάνει. Η εταιρεία «Πέττας» αν και σε τζίρο είναι μέσα στις 200 επιχειρήσεις της χώρας και μάλιστα η πρώτη στην Αχαϊα (έχει φθάσει σε σημείο να έχει… δεκαπλάσιο τζίρο από ότι η Λουξ με τα αναψυκτικά) κινείται «αθόρυβα» και με στόχο την ανάπτυξη και πάντα τα καταφέρνει.
Ετσι αυτή η πάλαι ποτέ μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού, η οποία ιδρύθηκε λίγο μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, το 1947, και κατάφερε να εξελιχθεί -μετά από δεκαετίες- σε έναν κορυφαίο όμιλο με δραστηριότητες σε διάφορους κλάδους, έκανε τη διαφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ακινήτου, που βρίσκεται στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίο-Αντίρριο.
Τι θα κάνει το μεγάλο αυτό οικόπεδο η εταιρεία; Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες από την Πολεοδομία για επιλογή μιας τουριστικής επένδυσης έστω και αν είναι γνωστό πως η τοπική κοινωνία του Αντιρρίου και του Δήμου Ναυπακτίας δεν θα έλεγε «όχι». Από την άλλη, έχει αναφερθεί ότι η θέση του οικοπέδου θα ταίριαζε περισσότερο σε επενδύσεις στον τομέα των logistics. Οι αποφάσεις της Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Δυτικής Ελλάδας με έδρα την ΒΙΠΕ Πατρών, που έχει δραστηριοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε αυτό το μεγάλο «ταξίδι» της στον χρόνο στα βιοκαύσιμα, τον κλάδο των ελαίων και των πρώτων υλών, τη σαπωνοποιία, την παραγωγή φρούτων και οπωροκηπευτικών κ.ά., προφανώς θα αποκαλυφθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Η ιστορία της εταιρείας
Η εταιρεία «Πέττας ΑΒΕΕ» ιδρύθηκε το 1947, όμως ο πρώτος μεγάλος σταθμός της πορείας της ήρθε μια 35ετία αργότερα, το 1982. Την εποχή της ανοικοδόμησης στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που τη δημιούργησε, ο Παύλος Πέττας, τη μετέτρεψε σε Ανώνυμη Εταιρεία και άρχισε να διευρύνει την γκάμα των δραστηριοτήτων της. Όπως σημειώνει στο μήνυμά του ο σημερινός πρόεδρος της, Νίκος Πέττας, αφού η επιχείρηση πέρασε στον έλεγχο της δεύτερης γενιάς, των δύο γιων και της κόρης του ιδρυτή της, παρουσίασε ραγδαία πρόοδο κάτω από τις φρέσκιες ιδέες και τη δύναμη της, σε δύο μεγάλους κλάδους: Την παραγωγή φυτικών λιπαρών για τη βιομηχανία τροφίμων και τις πρώτες ύλες για την αγορά αρτοποιίας. (Διαθέτει μάλιστα καταχωρημένες με δύο εμπορικές ονομασίες, FAMA και FAMA Premium Line, για λίπη και μαργαρίνες).
Η εταιρεία παράγει πλέον εξειδικευμένα προϊόντα που προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών στις δύο πλήρως αυτόματες εγκαταστάσεις στην Αχαΐα, ενώ το ισχυρό τμήμα R&D της δίνει λύσεις, προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, στην οποία απευθύνεται κυρίως η Παύλος Ν. Πέττας (ειδικά εκείνες που παράγουν κρουασάν, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα και σνακ, κρέμες κτλ), όσο και του κλάδου της εστίασης.
Διαθέτει περισσότερα από 80 στρέμματα ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και άλλα 110 στρέμματα στη Βουλγαρία, όπου λειτουργεί εργοστάσιο, περίπου 120 εργαζόμενους υψηλής μόρφωσης και κατάρτισης, πλήρως αυτόματο και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τρία κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα και στο ενεργητικό της καταγράφεται σημαντικός όγκος εξαγωγών προς την Ε.Ε., τις χώρες της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης, τα Βαλκάνια, καθώς επίσης και στη Βόρεια Αφρική, στην Ασία, τον Αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αμερική.
Επιπλέον, έχει επενδύσει από το 2003 στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη διαδικασία κατασκευής 6 μονάδων που χρησιμοποιούν βιομάζα και βιοαέριο συνολικής ισχύος 20 MW.
Η μονάδα παραγωγής βιοντίζελ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006 με βοήθεια και από κονδύλια της Ε.Ε., μια κίνηση που χαρακτηρίσθηκε «ματ» και από το 2009 η εταιρεία πέρασε στη βιομάζα και τη βιοενέργεια μέσω θυγατρικών. «Έχοντας μεγάλα σχέδια για την περαιτέρω επέκταση της, η εταιρεία είναι σίγουρα σε θέση να προσβλέπει σε ένα λαμπρό μέλλον», σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Νίκο Πέττα.
Η εταιρεία που πήγε κόντρα στις κρίσεις
Η εταιρεία της οικογένειας Πέττα πιστώνεται ότι πήγε κόντρα στις κρίσεις και συνέβαλε στην ανατροπή της εικόνας παρακμής που είχε δημιουργηθεί κάποτε για την πόλη της Πάτρας -κυρίως κατά τη δεκαετία του ‘80- όπως βέβαια συνέβη και με άλλες σημαντικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες της περιοχής.
Δεν ήταν δε τυχαίο ότι ακόμα και στη «δίνη» της μακράς οικονομικής ύφεσης για την Ελλάδα, επιτύγχανε τζίρους 123 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ (το 2015), χωρίς να υπαναχωρεί από τον τοπικό χαρακτήρα της και μέσα από διαρκείς επενδύσεις της. Η πορεία της, δίχως υπερβολή, θεωρήθηκε συνυφασμένη με τη διαδρομή της βιομηχανίας της Αχαΐας.