της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ (εφημερίδα ΓΝΩΜΗ)
Μεγάλες οι καταστροφές στο Μετόχι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, καθώς η συνεχής και έντονη βροχόπτωση άφησε πίσω της πλημμυρισμένες εκτάσεις γης. Οι κάτοικοι εμφανώς ανήσυχοι για το τί μέλει γενέσθαι με τα σπίτια αλλά και τις προσοδοφόρες γι’ αυτούς καλλιέργειες, δείχνουν στον φωτογραφικό φακό όλο το μέγεθος της καταστροφής.
Όπως λένε, και πέρυσι βρέθηκαν μπροστά στην ίδια κατάσταση, καθώς οι καλλιέργειες πλημμύρησαν, ενώ τα χρήματα των κρατικών αποζημιώσεων αρκετοί δεν τα έχουν πάρει ακόμη. Περιμένουν πλέον από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να δουν σοβαρά την περιοχή τους και να καθαριστούν οι χείμαρροι και τα αρδευτικά κανάλια που ευθύνονται για τις καταστροφές.
ΤΟ «ΠΑΡΑΠΟΝΟ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
«Η πατάτα», που αποτελεί το κύριο προϊόν προς καλλιέργεια, «είναι δεδομένο ότι θα σαπίσει, όπως και πολλά οπωροκηπευτικά», λέει ο κ. Γιώργος Δημακόπουλος. «Η οικονομική ζημία, είναι τεράστια. Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση», λέει ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος και προσθέτει ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει σε περίπτωση βροχόπτωσης την καταστροφή, ενώ ο κ. Γιάννης Δημητρακόπουλος εξηγεί ότι η προέλευση του νερού οφείλεται σε ακαθάριστο χείμαρρο. «Δεν έχουμε πάρει αποζημιώσεις, ούτε ήρθε κάποιος να καθαρίσει το ποτάμι», μας λέει.
Ο κ. Παντελής Αποστολόπουλος καταγγέλλει ότι τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει από πέρυσι, ενώ εκφράζει φόβους για το ξυλουργείο που διατηρεί. Πέρυσι κατάφερε να σώσει τα περισσότερα μηχανήματα, ωστόσο έπαθε μεγάλες καταστροφές στην οικεία του. «Έπαθα ζημιές 4.500 ευρώ, φοβάμαι ότι και φέτος με περιμένει το ίδιο», λέει.
Ο κ. Θανάσης Πλώτας, κάτοικος και εκείνος Μετοχίου, ανησυχεί για την κτηνοτροφική του μονάδα, καθώς τα ζώα κοντεύουν να πνιγούν στο νερό, που όπως λέει, λιμνάζει στο χωριό, από όλη την περιοχή. «Είναι παρατημένο χωριό το Μετόχι», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κάτοικος της περιοχής κ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναγκάστηκε να στείλει τα παιδιά του σε συγγενικό πρόσωπο, ώστε να φύγουν από το πλημμυρισμένο σπίτι του. Όπως λέει «υπάρχουν δύο μεγάλα κανάλια, που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Κάθε χρόνο παθαίνουμε το ίδιο. Πηγαίνω με τη βάρκα σπίτι. Δεν ήρθαν ούτε για έλεγχο οι αρμόδιοι».