Στη «νιτρορύπανση» στο νερό, σε 30 περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Αχαΐας, αναφέρθηκε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατόπιν ερωτήσεως του αρχηγού της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπουλου.
Η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική, επειδή δεν έλαβε μέτρα εναντίον της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων και τα καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργεία δεν ανέλαβαν αναγκαίες πρωτοβουλίες, για ν’ αντιμετωπίσουν τον αόρατο κίνδυνο, με βάση την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.
Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Υδάτων οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν συστηματικά τις συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, καθώς και συγκεντρώσεις ολικού φωσφόρου, με τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά να απαντά: «Στην παρούσα χρονική περίοδο καταρτίζονται τα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, στα οποία κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη σημείων παρατήρησης στα Υδατικά Συστήματα, προκειμένου να αυξηθεί η πληροφορία και η αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων και δεδομένων και συνεπώς να επανεκτιμηθεί και να επαναπροσδιοριστεί η ποιοτική και ποσοτική τους κατάσταση».
Από την αρμόδια κρατική Υπηρεσία, εξαγγέλθηκαν μέτρα, που στόχο θα έχουν την εντατικοποίηση των ελέγχων ρύπανσης των υδάτων, από σημειακές και διάχυτες πηγές απορρίψεων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της νιτρορύπανσης.
Επιπλέον, έλεγχος και περιορισμός της γεωργικής ρύπανσης, με παροχή καθοδήγησης στους απασχολούμενους με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, για την εφαρμογή ορθών πρακτικών και στόχο την αποτροπή αζωτούχων ενώσεις.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υλοποιηθούν Προγράμματα Δράσης στις Ευπρόσβλητες Ζώνες, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη ή η μείωση της ρύπανσης των νερών.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης, θα συνεχιστούν οι μετρήσεις στις, ώστε να αξιολογηθεί η δυναμική της νιτρορύπανσης, προκειμένου -εγκαίρως- οι αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα, εφόσον απαιτηθεί.
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που σχετίζονται με την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, έχουν την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση και έλεγχο της αειφορικής χρήσης λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων, κάθε δυνητικά ρυπογόνου δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο και τη βέλτιστη εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και των Προγραμμάτων Δράσης.
Σε ό,τι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την εφαρμογή αυτής καθώς και χρηματοδοτήσεις και έργα που απορρέουν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ανωτέρω, αρμόδιο είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.