Σε απεργιακό κλοιό η Ευρώπη: Παραλύουν δημόσιες υπηρεσίες σε Βρετανία, Γαλλία και Βέλγιο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στην Γαλλία, σειρά σήμερα έχουν η Βρετανία και το Βέλγιο, ενώ ακολουθεί εκ νέου η Γαλλία με νέες απεργίες που έχουν ήδη αναγγείλει για τις 7 και 11 Φεβρουαρίου.

    Έως και μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, οδηγοί τρένων και καθηγητές πανεπιστημίου στη Βρετανία κατέβηκαν σήμερα σε απεργία με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση στη Βρετανία μέσα σε μια γενιά, κινητοποίηση που έχει προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα. Η μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, να ανασταλούν τα περισσότερα δρομολόγια τρένων, ενώ ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να βοηθήσει με τους ελέγχους στα σύνορα, εάν χρειαστεί.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στις κινητοποιήσεις στην Βρετανία. Οι εκπαιδευτικοί είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που παίρνει μέρος στην απεργία, στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης 500.000 ανθρώπων –ο υψηλότερος τέτοιος αριθμός εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Η Μέρι Μπούστεντ, γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Εκπαίδευσης, δήλωσε στο Reuters ότι οι εκπαιδευτικοί στο συνδικάτο της νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την απεργία καθώς η μείωση των αποδοχών τους σημαίνει ότι πολλοί αποχωρούν από τον κλάδο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται αυτοί που μένουν πίσω.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    «Τα τελευταία 12 χρόνια υπήρξε μια πραγματικά καταστροφική μακροπρόθεσμη μείωση στο μισθό τους», δήλωσε η ίδια, έξω από σχολείο του νότιου Λονδίνου. «Κανείς από τους ανθρώπους πίσω μου δεν θέλει να απεργήσει σήμερα, αλλά λένε, με μεγάλη απροθυμία, ότι έως εδώ και ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

    Ο πληθωρισμός
    Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% –το υψηλότερο επίπεδο σε 4 δεκαετίες– η Βρετανία καταγράφει κύμα κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες σε διάφορους κλάδους, όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία και τις μεταφορές, οι υπάλληλοι στις αποθήκες της Amazon και το προσωπικό των ταχυδρομείων.
    Η υπουργός Παιδείας Γκίλιαν Κίγκαν επανέλαβε σήμερα τη θέση της κυβέρνησης, η οποία κρατά σκληρή γραμμή απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντάς τους ότι το να υποχωρήσει στα αιτήματα για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών, απλά θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε αυξήσεις μισθών που ξεπερνούν τον πληθωρισμό σε ένα κομμάτι του εργατικού δυναμικού και να επιδεινώσουμε τον πληθωρισμό για όλους. Δεν είναι οικονομικά συνετό κάτι τέτοιο», δήλωσε η υπουργός στο BBC.
    Έως τώρα η οικονομία δεν έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις κινητοποιήσεις με το κόστος των απεργιών τους προηγούμενους οκτώ μήνες και ως τον Ιανουάριο να εκτιμάται από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) σε περίπου 1,7 δισεκ. λίρες (2,09 δισεκ. δολάρια), ή περίπου 0,1% του εκτιμώμενου ΑΕΠ. Ο αντίκτυπος από τις απεργίες των δασκάλων εκτιμάται από το CEBR σε περίπου 20 εκατ. λίρες την ημέρα.
    Ωστόσο οι απεργίες ίσως έχουν πολιτικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Το Συντηρητικό του κόμμα υπολείπεται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με έρευνες οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει χειριστεί καλά το θέμα των απεργιών.

    Νέες Κινητοποιήσεις
    Σήμερα απεργούν και 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από περισσότερους από 120 φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης δεκάδες χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίου και εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πορείες και κατά του νέου νόμου για τον περιορισμό των απεργιών σε κάποιους κλάδους.
    Την επόμενη εβδομάδα, αναμένονται νέες κινητοποιήσεις από νοσηλευτές, διασώστες, τηλεφωνητές στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άλλους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ και οι πυροσβέστες αυτή την εβδομάδα τάχθηκαν υπέρ πανεθνικής κινητοποίησης.

    Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό προκειμένου να καλύπτεται το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, που όπως λένε τους δημιουργεί άγχος και τους κάνει να νιώθει ότι τους υποτιμούν και ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Έξω από το σχολείο Bishop Thomas Grant School στο Στρίθαμ του νότιου Λονδίνου, η Νατάσα Ντε Στέφανο-Χάνεϊ, δασκάλα τα τελευταία 14 χρόνια, δήλωσε ότι αυτή η χειρότερη περίοδος για την εκπαίδευση που μπορεί να θυμηθεί.
    «Ίσως πριν από 10 χρόνια θα μπορούσα να προτείνω τη διδασκαλία ως καριέρα και τώρα είμαι από τους δασκάλους που δεν το συνιστούν», δήλωσε. «Αν και αγαπώ τη διδασκαλία, είναι απλά τόσο δύσκολο, τόσο κουραστικό. Δεν υπάρχουν αρκετοί από εμάς που να κάνουν όλη τη δουλειά που χρειάζεται».

    Και οι πυροσβέστες
    Οι Βρετανοί πυροσβέστες ψήφισαν υπέρ της κήρυξης απεργίας με μισθολογικά αιτήματα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μια εικοσαετία, ανακοίνωσε το συνδικάτο του. Περίπου το 88% των μελών της Ένωσης Πυροσβεστών (FBU) ψήφισαν υπέρ της απεργίας. Το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία ανήλθε στο 73%. Τον περασμένο Νοέμβριο το συνδικάτο απέρριψε την πρόταση αύξησης των μισθών κατά 5%.
    «Καθυστερήσαμε την κήρυξη απεργίας για να επιτρέψουμε στους εργοδότες να συναντηθούν μαζί μας και να μας κάνουν μια νέα προσφορά. Ελπίζω να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία. Διαφορετικά, εντός των επόμενων εβδομάδων, σκοπεύουν να ανακοινώσουμε μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων», είπε ο γενικός γραμματέας της FBU, Ματ Ρακ.
    Στη Γαλλία
    Ο γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ δήλωσε σήμερα ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια είναι “μη διαπραγματεύσιμη”. Η δήλωσή του έρχεται μια ημέρα μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι για το προτεινόμενο από τον πρόεδρο Μακρόν μέτρο.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική πλειοψηφία πολιτών στη Γαλλία να αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, μια κίνηση η οποία, κατά τον πρόεδρο Μακρόν, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Συνολικά 1.272.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αριθμός κατά τι μεγαλύτερος από την πρώτη εθνική κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στο τέλος των διαδηλώσεων ξέσπασαν επεισόδια στο Παρίσι.

    «Αν δεν πάμε στα 64, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα ισοσκελιστεί. Αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι το ζήτημα της επιστροφής στον ισοσκελισμό», δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
    Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ηγέτης της σκληροπυρηνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGT), έκανε έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την αντίθεση στη μεταρρύθμιση. “Πιστεύω στις κυλιόμενες απεργίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ευτελίσει τη δυσαρέσκεια. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος μας οδηγούν σε μια διελκυστίνδα”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
    Για τα συνδικάτα, η πρόκληση ωστόσο είναι να συντηρήσουν τη συμμετοχή στην απεργία σε μια περίοδο κατά την οποία ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει τους μισθούς. Οι ηγέτες των συνδικάτων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στο τέλος της πορείας διαμαρτυρίας, είπαν ότι θα διοργανώσουν περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, αλλά και στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο κατά την οποία οι περισσότεροι πολίτες δεν εργάζονται.
    Οι ίδιοι πάντως εξέφρασαν και ικανοποίηση από την χθεσινή γενική απεργία, τη δεύτερη μετά από αυτήν που έγινε στις 19 Ιανουαρίου. Η χθεσινή απεργία, με αίτημα την αντίδραση στο συνταξιοδοτικό έπληξε κυρίως τους τομείς των μεταφορών, της παιδείας και γενικότερα τον δημόσιο τομέα, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
    Διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες και τη λειτουργία των σχολείων, ήταν οι σημαντικότερες συνέπειες. Μαζικές και πολυάριθμες ήταν επίσης οι συγκεντρώσεις των απεργών στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. Όπως ανακοινώθηκε, συγκεντρώσεις κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού έγιναν σε 250 πόλεις της Γαλλίας, ενώ στο Παρίσι σύμφωνα με το συνδικάτο CGT διαδήλωσαν περίπου 500.000 άτομα.
    Επεισόδια
    Στο τέλος της μεγάλης διαδήλωσης για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στο Παρίσι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης από τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη των κίτρινων γιλέκων.

    Στο Βέλγιο
    Στο Βέλγιο, χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας, κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τις κακές αμοιβές, έκτακτες μετακινήσεις και την έλλειψη προσωπικού. Και όλα αυτά μετά από τρία χρόνια πανδημίας και τώρα με κύμα γρίπης να σαρώνει την Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι είναι πλέον στα όριά τους.
    Το μήνυμα των απεργών είναι ότι χρειάζονται περισσότερες νοσοκόμες και ότι το επάγγελμα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστικό. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, τα τρία χρόνια της πανδημίας έβαλε σε σκληρή δοκιμασία τους επαγγελματίες της υγείας, προκαλώντας ψυχική και σωματική κόπωση, ακόμα και κατάρρευση. Τα συνδικάτα στο Βέλγιο επικρίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι παρά την οδυνηρή κατάσταση δεν έκαναν καμία προσπάθεια να βελτιώσουν τις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νεκρός 55χρονος από πνιγμό στο γιορτινό τραπέζι

    Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας το απόγευμα...

    Επίδομα ανεργίας: Εντός των πρώτων μηνών του 2025 ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του – Περισσότερα κίνητρα για εργασία

    Tίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας. Tο πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται έπειτα...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιες ενισχύσεις θα πληρωθούν τέλη Ιανουαρίου µε αρχές Φεβρουαρίου του 2025

    Καθυστερούν και άλλο οι καταβολές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους...
    Best Shop