της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΓΝΩΜΗ)
Στα προβλήματα των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, συμπεριλαμβάνεται το κοστολόγιο που έχει εκτοξευθεί, καθώς η ενέργεια και τα λιπάσματα έχουν ανέβει. Οι αγρότες, όπως δηλώνουν αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιέργειες για να ανταπεξέλθουν.
Για την καλλιέργεια πατάτας το κοστολόγιο κυμαίνεται σε 1000- 1200 ευρώ το στρέμμα. Αν κάποιος δήλα δη, θέλει να κάνει παραγωγή 50 στρεμμάτων, τότε χρειάζεται απαραιτήτως 50.000 ευρώ, για τον σπόρο, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, την ενέργεια και τα εργατικά χέρια.
Η πατάτα από την Λακκόπετρα, φεύγει με 50 λεπτά από το χωράφι, αλλά στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου φθάνει τα 20 – 25 λεπτά. Στα ράφια των αγορών φθάνει βέβαια με 90 λεπτά έως και 1,20, λέει ο αγρότης Χρήστος Μπεκίρης.
Ο Μιχάλης Μπεκίρης, ως νέος αγρότης θίγει και αυτός τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα τεράστια κόστη κυρίως της ενέργειας αλλά και των λιπασμάτων. Ο Παναγιώτης Φραγκούλιας μας μιλά για την έλλειψη εργατών γης αλλά και τον αγώνα των αγροτών να πληρώσουν τα λιπάσματα και τα φάρμακα που έχουν ανέβει στα ύψη. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχουν δοθεί, όπως λέει.
Ο Βασίλειος Σαλατζάς, παραγωγός πατάτας, μιλά στη «Γ» για το κοστολόγιο που ελλείψει εργατικών χεριών έχει αυξηθεί και κατά τη διάρκεια συγκομιδής φθάνει σε υψηλότατα επίπεδα. Ζητά από το Υπουργείο να μην έρχονται πατάτες εξωτερικού ενώ μένουν απούλητες οι ελληνικές.
Οι καλλιέργεια τομάτας στοιχίζει 5 ευρώ η ρίζα, αν λοιπόν κάποιος παραγωγός θέλει να βάλει 20.000 ρίζες, τότε μοιραία το κόστος εκτοξεύεται στις 100.000 ευρώ. Για αρκετούς αυτή η κίνηση είναι απαγορευτική, καθώς οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν, ενώ η απόσβεση είναι αβέβαιη.
Στην περίπτωση πατάτας και τομάτας, πρόκειται για καλλιέργειες που εξαρτώνται πλήρως από τις καιρικές συνθήκες, καθώς ο παγετός μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά και όλα τα έξοδα του παραγωγού να πάνε χαμένα.