Κούρεμα 50% στο τέλος επιτηδεύματος από το 2023

    Ημερομηνία:

    Πακέτο παροχών και ελαφρύνσεων για τρεις μεγάλες ομάδες του πληθυσμού επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, στο υπουργείο Οικονομικών θα κάνουν ταμείο για τη χρονιά που έκλεισε και θα έχουν τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για το α’ δίμηνο της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαφανούν σε 2-3 εβδομάδες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν νέα μέτρα, όπως η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από φέτος κιόλας.

    Εναλλακτικά, σχεδιάζεται και πρόταση για να γίνεται συμψηφισμός του τέλους με το ετήσιο ποσό φόρου εισοδήματος. Έτσι, αντί να προστίθεται στο τελικό εκκαθαριστικό, θα αφαιρείται ή δεν θα καταβάλλεται καθόλου αν ο τελικός φόρος είναι μεγαλύτερος από το τέλος επιτηδεύματος.

    Στην περίπτωση αυτή, το τέλος θα λάβει χαρακτήρα ενός «ελάχιστου» φόρου για όσους δεν πληρώνουν απολύτως. Η ελάφρυνση θα αποτελέσει και αντιστάθμισμα στις αυξήσεις-σοκ των ασφαλιστικών εισφορών των μικροεπαγγελματιών, κατά 10% από 1.1.2023.
    Επιπλέον συζητούνται ελαφρύνσεις για αγρότες όπως η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ενδεχομένως και νέο μέτρο-έκπληξη το οποίο σχεδιάζεται ειδικά για τους συνταξιούχους και θα ανακοινωθεί ως τα μέσα Μαρτίου.

    Φοροελαφρύνσεις λόγω υπεραπόδοσης

    Στο οικονομικό επιτελείο έχουν έτοιμους φακέλους και σχέδια με ποσοτικοποιημένα μέτρα (εναλλακτικά ή συνδυαστικά σε διάφορες αναλογίες) για ολόκληρη την επόμενη τετραετία, αλλά και μέτρα «της τελευταίας στιγμής» πριν από τις εκλογές.

    Πέρα από τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας, στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν ως πρόταγμα να δώσουν επιπλέον στήριξη και ικανοποίηση σε εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αγρότες που πιέζονται ιδιαίτερα από την κρίση.
    «Μόνιμες βελτιώσεις στην απόδοση του Προϋπολογισμού μπορούν να χρηματοδοτούν μόνιμα μέτρα», τόνισε μόλις προ ημερών ο πρωθυπουργός.
    Στη βάση αυτή, στην κυβέρνηση κάνουν σχέδια για σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, από φέτος κιόλας ή τον επόμενο χρόνο ενδεχομένως.
    Ακόμα και αν το μέτρο ενταχθεί τελικά στον Προϋπολογισμό του 2024, εξετάζεται να γίνει μια αρχή από φέτος, με μείωση από τα 650 στα 300 έως 400 ευρώ για τους «μπλοκάκηδες».

    Αντίστοιχες πρόνοιες για μείωση έχουν ήδη ληφθεί λόγω της οικονομικής κρίσης για πολύ ειδικές ομάδες επαγγελμάτων, όπως καλλιτέχνες που αμείβονται με μπλοκάκι, ενώ έχει ανασταλεί για αγρότες και αλιείς.

    Ωστόσο η κατάργηση του τέλους «μια κι έξω», θα «κόστιζε» στο κράτος συνολικά 350-380 εκατ. ευρώ. Με σταδιακή μείωση κατά 50% το κόστος πέφτει στα 170-200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
    Αν όμως εφαρμοστεί (για αρχή τουλάχιστον) κούρεμα 50% για μικροεπαγγελματίες και «μπλοκάκηδες», που σήμερα πληρώνουν έως 650 ευρώ τον χρόνο, το κόστος για τα κρατικά ταμεία μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, κάτω και από 100 εκατ. ευρώ, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

    Το μέτρο έχει πάρει το πράσινο φως και από τις Βρυξέλλες, καθώς και στην Κομισιόν θεωρούν πως το τέλος επιτηδεύματος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα, γεγονός που επιβάλλει επαναξιολόγηση όλου του νομοθετικού πλαισίου.

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω επιβολής του «κεφαλικού φόρου ανά επαγγελματικό ΑΦΜ» από το 2011, χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τα «μπλοκάκια» για να αποφύγουν να πληρώνουν το τέλος. Αντίστοιχα και αυταπασχολούμενοι, επαγγελματίες, έμποροι κ.λπ. έσπευσαν να δηλώσουν διακοπή στην Εφορία – έστω και αν συνέχιζαν να εργάζονται «μαύρα».

    Πακέτο μέτρων πάνω από 1,5 δισ.

    Τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2022 θα καθορίσουν τον χρόνο, την ένταση και την έκταση των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου, από τον Ιανουάριο ήδη διαβλέπουν ότι διανοίγεται δημοσιονομικός χώρος για παροχές περίπου 700-750 εκατ. ευρώ από το 2022, εκ των οποίων περίπου 400-500 εκατ. φαίνεται έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα συνεχιστούν το 2023 ή και τα επόμενα χρόνια.

    Ως τα τέλη Φεβρουαρίου τα περιθώρια ενδέχεται να αυξηθούν ή και να διπλασιαστούν, με βάση «πρόδρομα στοιχεία» που ήδη φτάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Αν όντως φτάσουν ή ξεπεράσουν τελικά το 1,5 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα μισά τουλάχιστον επαναλαμβανόμενα και στα επόμενα χρόνια- η κυβέρνηση ψάχνει χώρο και για καταβολή αναδρομικών, τμηματικά σε βάθος τετραετίας, σε όλους τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στο ΣτΕ για δώρα και επικουρικές ετών 2015-2016.

    Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετράνε πόσα γλιτώνει ο Προϋπολογισμός για επιδοτήσεις λογαριασμών, από το «ξεφούσκωμα» των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο η διεθνής τιμή αερίου μειώθηκε 70%! Αν παραμείνει δύο μήνες ακόμα στα 60 ευρώ (αντί 120 που είχε προβλεφθεί για φέτος) θα περισσέψουν τουλάχιστον 300 ή έως 700 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του 1 δισ. που έχει προβλεφθεί για επιδοτήσεις στην ενέργεια.

    Σε αυτό το πακέτο θα έρθουν να προστεθούν και έξτρα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στους παρόχους ενέργειας, τα οποία, όπως συνέβη και µε τα έσοδα από τα διυλιστήρια, δεν είχαν προβλεφθεί ως έσοδα στον τρέχοντα Προϋπολογισμό. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου και τα έσοδα μπορεί να φτάσουν στα 300-370 εκατ. ευρώ.

    Καλές ειδήσεις αναμένονται επίσης από την ανάπτυξη και ειδικά από τον τουρισμό. Παρά την αρχική επιφύλαξη για το αν η διεθνής ακρίβεια θα εμποδίσει τους Ευρωπαίους να έρθουν φέτος στη χώρα μας για διακοπές, στο οικονομικό επιτελείο μιλούν ήδη για ακόμα καλύτερη χρονιά από πέρυσι, με βάση τις προκρατήσεις. Μόνο από ΦΠΑ υπολογίζεται ότι εισπράττονται περί τα 180 εκατ. ευρώ επιπλέον, για κάθε επιπλέον 1 δισ. ευρώ τουριστικών εισπράξεων από όσα έχουν προϋπολογιστεί. Και καθώς ο… πολλαπλασιαστής του τουρισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι περίπου 2,5 φορές, τότε μπορεί να προβλεφθούν και επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά.

    Τα κονδύλια αυτά, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ θα μπορούν να στραφούν σε άλλες δράσεις και μέτρα ανακούφισης, πριν ή και μετά τις εκλογές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δεν φεύγουν οι S-300 από την Ελλάδα – Τι λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, μετά τις αποκαλύψεις...

    Μερόπη Τζούφη: Πέθανε ο σύντροφός της, Βαγγέλης Μακάριος

    Έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη που...

    «Πάντα η Αλεξάνδρεια»: Ο Δημήτρης Στεφανάκης παρουσιάζει στην Πάτρα το νέο του βιβλίο

    Το βιβλιοπωλείο Discover και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν...
    Best Shop