Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Έως τις 10 Μαρτίου η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου

    Ημερομηνία:

    Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, καθώς οι επιστημονικοί φορείς και τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων (Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, INEMY EΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΟΜΕΔ) έχουν ήδη υποβάλει τα υπομνήματά τους, τα οποία θα διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, το αργότερο, έως την 20ή Φεβρουαρίου.

    Πάντως έως τις 10 Μαρτίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την πρόταση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού προκειμένου να λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και ο νέος μισθός που θα αφορά περίπου 650.000 εργαζομένους να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.

    Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και οι φορείς που περιγράφουν στις εκθέσεις τους τον νέο κατώτατο μισθό, χωρίς να προσδιορίζουν ποσοστό αύξησης, δίνουν έμφαση στα προβλεπόμενα οικονομικά μεγέθη για το 2023, τα οποία υποχωρούν, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθων έναντι του πληθωρισμού.

    Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, ο πληθωρισμός το 2023 θα κινηθεί στο 5%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στο 3,7%, ενώ έως 1,8% προβλέπονται οι ρυθμοί ανάπτυξης.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023 να κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από 5,5% έως το πολύ 7,75%%.

    Δηλαδή, θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 713 κατ’ ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα (αύξηση κατά 39 ευρώ μηνιαίως).

    Ωστόσο, το σενάριο που κερδίζει έδαφος, καλύπτοντας ουσιαστικότερα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων, είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως 7% ή και 7,75%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 763 με 768 ευρώ (αύξηση 55 ευρώ μηνιαίως) .

    Ας μην ξεχνάμε ότι τον τελικό λόγο έχει η κυβέρνηση, η οποία λόγω της προεκλογικής περιόδου δεν αποκλείεται να πλειοδοτήσει ανεβάζοντας τον πήχη στο 7,75% ή και περισσότερο.

    Κύκλοι του ΣΕΒ (μέσω του ΙΟΒΕ που εκπονεί τη μελέτη) «φωτογραφίζουν» μια λογική αύξηση 5,5%-6% ή 6%-7%, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της μείωσης της ανεργίας και  επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος.

    Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός, αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνουν έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

    Επαναφέρουν δηλαδή το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους, ας γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους.

    Παράλληλα, με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, αντί για αύξηση στον μισθό, παρέχουν στους εργαζομένους κουπόνια για αγορές τροφίμων και καυσίμων μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ετησίως, το οποίο είναι αφορολόγητο, προτείνουν η απαλλαγή από τον φόρο να αφορά και υψηλότερα ποσά.

    Τι ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕ

    Από την άλλη, οι μικρομεσαίοι (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προσεγγίζουν το θέμα από δύο πλευρές. Αφενός θεωρούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης, αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χρέη προς Εφορία και ΕΦΚΑ), καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επίσης, ο κλάδος του εμπορίου επισημαίνει την ανάγκη ρευστότητας προκειμένου να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως είναι η μείωση των εισφορών και η ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
    Ζητούν επίσης να επανέλθει η ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στα χέρια των κοινωνικών εταίρων. Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ, εκτός από την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους, προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ, για να καταστεί ίσος με το 60% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ε.Ε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καβάλα: Είπαν σε ηλικιωμένη πως συγγενικό της πρόσωπο κινδυνεύει και της απέσπασαν χρυσές λίρες

    Θύμα απάτης έπεσε ακόμα μία γυναίκα σε οικισμό της...

    Τα απομνημονεύματα της Μέρκελ – Οι αναφορές της στην Ελλάδα για το κρίσιμο 2015

    Είναι best-seller πριν καν κυκλοφορήσει. Ο λόγος για τα...

    Σφυρίχτρα του θανάτου: Ο αρχέγονος τρόμος του χειρότερου ήχου του κόσμου – Ακούστε εδώ

    Ελβετοί και Νορβηγοί νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αρχαία σφυρίχτρα...

    Μια φιλία ετών…

    Για ακόμα μια φορά απέδειξαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλης και...
    Best Shop