Γυναίκες από το χώρο της πολιτικής, των επιστημών και των γραμμάτων συμμετείχαν στην εκδήλωση με τίτλο «Ταξίδι στον χρόνο. Γυναικείες διαδρομές στο χθες, το σήμερα και το αύριο»’, που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που τιμάται κάθε 11 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα η υφυπουργός Υγείας για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, τόνισε, πως «η μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι πρώτες γυναίκες και έδωσαν μάχη να διακριθούν στις επιστήμες είναι μια προσπάθεια που πρέπει όλοι να καλλιεργήσουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας». Ακόμα, επισήμανε, πως πρέπει να υλοποιούνται τέτοιες πολιτικές, «ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των γυναικών στην επιστήμη από πάρα πολύ νωρίς».
Η Καλυψώ Γούλα, γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενημέρωσε για το νέο πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 άτομα, τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», που θα ξεκινήσει άμεσα, όπως είπε, τις πατρικές άδειες, την επέκταση της άδειας μητρότητας και στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι, ανέφερε η κ. Γούλα, «να συνεχίσει να υπάρχει ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των γυναικών που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια». Ταυτόχρονα, διευκρίνισε, πως μια γυναίκα δεν είναι αυτονόητο, πως θα πρέπει να κάνει παιδιά. Αν θέλει, όμως, «θα πρέπει να συνεχίζει από εκεί που ξεκίνησε, από την εκπαίδευσή της και την εργασία της». Όσο για τη φετινή χρονιά των εκλογών, η κ. Γούλα προέτρεψε τις γυναίκες «να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια».
Την εμπειρία της το 1998 ως η πρώτη γυναίκα διοικητής της Τροχαίας περιέγραψε η Κωνσταντία Κορώνη, διευθύντρια του ΚΕΜΕΑ. Παράλληλα, εξήγησε, ότι στο ΚΕΜΕΑ το 59% των ερευνητών είναι άνδρες και το 41% γυναίκες, με το 55% των project manager άνδρες και το 45% γυναίκες.
Στο μήνυμά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ανέφερε ότι οι γυναίκες που απασχολούνται στην επιστημονική έρευνα αποτελούν μόνο το 30% της ερευνητικής κοινότητας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Επίσης, μίλησε για τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα για του άνδρες και τις γυναίκες. Για παράδειγμα, «η ταύτιση του άνδρα με τις θετικές επιστήμες καλλιεργείται ακόμα και σήμερα στα σχολικά εγχειρίδια, όταν οι άνδρες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αντίστοιχες εικόνες». Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε, πως «πρέπει να ξεφύγουμε από την αντίληψη, ότι η γυναικεία ταυτότητα εντοπίζεται στο σώμα και στα συναισθήματα, ενώ η αντρική στο μυαλό και στην πνευματική ικανότητα».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Μαρία Γιαννιού, συνιδρύτρια της WomenAct, η Αθηνά Καρτάλου-Αντούκου, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος, η Χριστίνα Καραφύλλη, αρχιτέκτονας, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΜΕΑ, η Παρασκευή Πετσιώτη, γεωγράφος, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΜΕΑ και η Παρασκευή Παπαντωνίου, ιατρός ΕΛ.ΑΣ. (παιδίατρος).