Καμιά φορά γίνονται και στην εποχή μας «θαύματα», όπως αυτό που έγινε έξω από την Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου, καθώς εκεί βρέθηκαν τα ιερά κειμήλια, όπως κάποια δισκοπότηρα, ένα ιερό ευαγγέλιο αλλά και ένας σταυρός τεράστιας συναισθηματικής αξίας, που σύμφωνα με το πρωτόδικο δικαστήριο υπεξαίρεσε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος αλλά και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.
Και μπορεί πρωτόδικα και οι δύο κληρικοί να καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, αλλά λόγω του «θαύματος» και λίγες μέρες πριν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή για την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 25 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, για να τρέχει τόσο η εισαγγελία, όσο και η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων Σερρών, να πιστοποιήσουν και να αξιολογήσουν τα ευρήματα, αλλά και οι κατηγορούμενοι να αναζητούν την απαλλαγή τους.
Αν θυμάστε καλά το Οκτώβριο του 2021 τόσο ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, όσο και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από τον Ιερό Ναό Τίμιου Προδρόμου στην Αγγίστα.
Τα κειμήλια βρέθηκαν ως εκ θαύματος λίγο έξω από την εκκλησία και πάρα πολύ κοντά στην Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου στο οποίο μένει όπως καταλαβαίνεται ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και μάλιστα από δύο ιερείς!
Όπως ήταν φυσικό τα κειμήλια που χάθηκαν από την Αγγίστα μεταφέρθηκαν αμέσως στο Αστυνομικό τμήμα της Ζίχνης και την υπόθεση ανέλαβε και πάλι η Εισαγγελία Σερρών .
Η οποία με την σειρά της έδωσε εντολή, ο υπάλληλος της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων Σερρών Μπουνόβας Νικόλαος να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα της Ζίχνης για την ταυτοποίηση και την επιβεβαίωση της αξίας τους!
Όπως ήταν φυσικό τόσο ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου όσο και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης με το πρόσχημα πως βρέθηκαν τα κειμήλια ζήτησαν αναβολή και την πήραν, παρά την αντίθετη θέση της εισαγγελίας, έτσι ώστε να ταυτοποιηθούν τόσο τα αντικείμενα, όσο και να εκτιμηθούν από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Νομού μας.
Με την υπόθεση να παραπέμπεται να δικαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, όλοι περιμένουν αρχικά την ταυτοποίηση και στην συνέχεια την «αξιολόγηση» τους από την εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Και φυσικά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, μιας και το αδίκημα παραμένει , όπως και η καταδίκη στο πρόσωπο των δύο ιερωμένων.
Να σημειώσουμε πως η υπόθεση αφορά ιερά κειμήλια, όπως κάποια δισκοπότηρα, ένα παλιό ευαγγέλιο, αλλά και ένας σταυρός, ιδιαίτερα μεγάλης συναισθηματικής και όχι οικονομικής αξίας, αλλά και πολλά άλλα ιερά κειμήλια που χρονολογούνται προ του 1830.
Να σημειωθεί πως στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι ανέφεραν πως οι πόρτες της εκκλησίας στην Αγγίστα ήταν επί χρόνια ορθάνοιχτες και ο καθένας μπαινόβγαινε όποτε ήθελε και πως τα σκεύη ήταν τόσο βρώμικα και ακάθαρτα σε σημείο που δεν ήθελαν να το περιγράψουν από …ντροπή!
Σημειώνουμε πως στην πρώτη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες για την εταιρεία της Αγγίστας ο κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου, Καρδιοχειρούργος και σήμερα νομικός του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασίλειος Κουτάλης, ο κ. Παναγιώτης Μαρλάς, ο κ. Χρήστος Τσερβένης, ο κ. Γεώργιος Σαμαράς και ο κ. Δημήτριος Τσιντάρης.
Ιερά κειμήλια που επρόκειτο να δοθούν για συντήρηση και επισκευή, και όπως αναφέρθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο, δόθηκαν στους ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου, αλλά δυστυχώς ουδέποτε επεστράφησαν!
Ευτυχώς όμως τα εν λόγω αντικείμενα είχαν καταγραφεί και φωτογραφηθεί από ένα κάτοικο της Αγγίστας για την μελέτη ενός μεταπτυχιακού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τόσο την κατοχή, όσο και την διαχρονική παρουσία τους.
Όσο για μας μπορεί να μην γνωρίζουμε για ποιο λόγο γίνεται η αξιολόγηση, αλλά θα υποθέσουμε πως πρόκειται για μια νομική υπέρβαση από τους κατηγορούμενους, έτσι ώστε να θεωρηθούν τα αντικείμενα χαμηλής οικονομικής αξίας, και το κακούργημα να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να πάψει η δίωξη!
Μια νομική οδός για τους κατηγορούμενους που έχει πολύ δρόμο ακόμη, μιας και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την οικονομική αξία των κειμηλίων και φυσικά να μην γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
https://www.e-vima.gr/serraika-nea/thavma-vrethikan-keimilia-aggistas/