Εως το 2030, τουλάχιστον το 60% του συνόλου των ενηλίκων πρέπει να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης και τουλάχιστον το 78% να εργάζεται, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Δεξιοτήτων και της στρατηγικής «Ευρώπη 2030». Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός στην Ελλάδα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όρισε ως εθνικό συντονιστή για τις δεξιότητες τον διοικητή της ΔΥΠΑ και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού Σπύρο Πρωτοψάλτη. Να σημειωθεί ότι ο εθνικός συντονιστής για τις δεξιότητες μεσολαβεί ώστε να είναι αποδοτικότερος ο συντονισμός μεταξύ υπουργείων, φορέων και κοινωνικών εταίρων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προωθηθούν πολιτικές και μέτρα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων, επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση των πολιτών (εργαζομένων, ανέργων, νέων εκπαιδευομένων) για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων ως απόρροια της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Σήμερα, πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην Ε.Ε. αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ μόνο το 37% των ενηλίκων παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης σε τακτική βάση.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την έκθεση της Manpower, σύμφωνα με την οποία:
– Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσφέρουν στην πλειονότητα των εργαζομένων (71%) κάποια εκπαίδευση ή εργαλεία για να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία τους, συνήθως σε τεχνικούς ρόλους.
– Οι γυναίκες (67%) έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες (75%) να έχουν επανεκπαιδευτεί.
– Μόνο το ένα τρίτο των εργαζομένων παρακολουθεί επί του παρόντος μαθήματα αναβάθμισης δεξιοτήτων.
– Αυξάνεται η ζήτηση για εξειδικευμένες δεξιότητες. Από τους 140.000 εργαζομένους τεχνολογίας που απολύθηκαν από τον Μάρτιο του 2022, το 72% βρήκε δουλειά εντός τριμήνου.
– Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί επανειδίκευση έως το 2025.
– Το 76% των παγκόσμιων εταιρειών αγωνίζεται για να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας για εργαζομένους στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.