Πλειστηριασμοί: Βολές κατά Αρείου Πάγου από Κατσέλη στην Πάτρα

    Ημερομηνία:

    Θορυβημένος είναι ο νομικός κόσμος της χώρας από την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατέληξε με διαδικασίες εξπρές στην απόφαση να δώσει «πράσινο φως» στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν να έρχονται σε διαβούλευση με «κόκκινους» δανειολήπτες, για την επίτευξη κάποιας βιώσιμης ρύθμισης.

    Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, με βασική ομιλήτρια την ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρώην υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, η οποία μίλησε ανοικτά για προειλημμένη απόφαση, η οποία είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

    Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι η πρωτοφανής σπουδή (μέσα σε 8 ημέρες), με την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε την απόφασή της, αλλά και η προαναγγελία της επικείμενης απόφασης, κλονίζει ακόμα περισσότερο την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη του πολίτη στην ανεξαρτησία και στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου στην πραγματικότητα αποδέχεται τον συνδυασμό δύο διαφορετικών νόμων από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (Ν. 3156/2003 και Ν. 4354/15) για να διενεργούν πλειστηριασμούς, εξέλιξη η οποία θα έχει αρνητικές θεσµικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οπως εξήγησε η κυρία Κατσέλη:

    -Ανοίγει ο δρόμος για να εκτελεστούν 120.000-140.000 πλειστηριασμοί τα επόμενα 2 έτη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη χρονική περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια, τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια κ.λπ.

    – Το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει έσοδα της τάξης των 59 δισ. ευρώ περίπου από φόρους και τέλη που θα έπρεπε να πληρωθούν, καθώς οι εταιρείες θα έχουν 14 φοροαπαλλαγές.
    – Οι οφειλέτες θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ακόμα και την πρώτη κατοικία, χωρίς να έχουν κληθεί να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ή να διαπραγματευθούν με την εταιρεία για πιθανή επαναγορά.
    – Η αγορά απαιτήσεων από τις τράπεζες και η εκτέλεσή τους από τις εταιρείες, γίνονται υπό καθεστώς αδιαφάνειας, και με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου από ευάλωτα νοικοκυριά και Ελληνες φορολογούμενους σε νομικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των οποίων έχει έδρα στο εξωτερικό και μετοχικό κεφάλαιο που σπάνια ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

    Η κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αύξηση του ιδιωτικού χρέους, που σε συνδυασμό με το δημόσιο χρέος, αποτελούν ακόμα βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό, όπως είπε, απαιτείται η υλοποίηση μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα περιλαμβάνει όχι μόνο ένα νέο πτωχευτικό κώδικα, στη βάση των αρχών του Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), αλλά και ένα δεσμευτικό κώδικα δεοντολογίας για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα θέτει κανόνες διαχείρισης και ρύθμισης, διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    14χρονος κατηγορείται για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 12χρονης – Έστειλε βίντεο με τις προσωπικές τους στιγμές σε συμμαθητές του

    Για εκδικητική πορνογραφία κατήγγειλε μια 12χρονη στην Ασφάλεια Ηρακλείου Κρήτης, έναν...

    «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»- Την Παρασκευή (6/12) στις 21:15 στη σκηνή του «Μηχανουργείου»

    Η παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και...

    Γενέθλια μουσική εκδήλωση της «Διεξόδου» για τα 25 χρόνια λειτουργίας της

    Φέτος  η «Διέξοδος»  συμπλήρωσε  είκοσι πέντε  χρόνια πολιτιστικής παρουσίας...

    ΠΑΤΡΑ: Ευχές από καλούς φίλους

    Την ευκαιρία να συναντηθεί με αγαπημένους του φίλους, που...
    Best Shop