Το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο διατηρείται στην κορυφή της αγοράς όχι μόνο για την επιτυχία των διαφόρων εγχειρημάτων του που αποφέρουν υψηλά έσοδα στον ίδιο, αλλά και γιατί παράγει πλούτο παράλληλα για όσους έχουν επενδύσει στην παρουσία του στην «βιομηχανία του μπάσκετ».
Στην επικαιρότητα βρίσκεται αυτή την εποχή η νέα, σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητά του: η δημιουργία των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, μιας δέσμης κεφαλαίων ESG, μέσω της κοινοπραξίας Calamos Antetokounmpo Asset Management LLC με «συμπαίκτες» τον CEO της Calamos Investments Γιάννη Κουδούνη και τον ελληνοαμερικανό billionaire Τζον Κάλαμος.
Δεν είναι όμως το μοναδικό μεγάλο deal του Greek Freak. Κι είναι δύσκολο βέβαια να μην έχουν… αδυναμία οι δισεκατομμυριούχοι στον Έλληνα διεθνή σταρ του Ν.Β.Α., όταν διαπιστώνουν ότι η συμπόρευση μαζί του εκτινάσσει και τα δικά τους κέρδη.
Ένα άλλο παράδειγμα αποτελούν οι ιδιοκτήτες της ομάδας του. Η επικαιροποιημένη αποτίμηση της αξίας των Μιλγουόκι Μπακς στο «χρηματιστήριο των παρκέ» φτάνει πλέον τα 2,3 δισ. δολ. (+21% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν).
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θεωρείται αυξημένη κατά 1,75 δισ. δολ. από το ποσό των 550 εκατ. δολ. που οι 3 επιχειρηματίες είχαν καταβάλει το 2014 για την απόκτηση του πολύτιμου asset τους. Δηλαδή 4,2 φορές πιο πάνω ή +418%, μέσα σε μια περίπου 8ετία.
Τότε, οι βασικοί μέτοχοι Γουές Έντενς, Μάρκ Λάσρι και Τζέιμι Ντίναν εξαγόρασαν τα «ελάφια» από τον προηγούμενο μεγαλομέτοχο τους τον πρώην γερουσιαστή Χερμπ Κολ, χωρίς να είναι σε θέση να προβλέψουν τι ακριβώς θα επακολουθούσε. Δικαιώθηκαν ωστόσο σε βάθος χρόνου για την διορατικότητά τους. Διότι λίγο αργότερα πρόσφεραν το πρώτο «χρυσό» 4ετές συμβόλαιο των 100 εκατ. δολ. (πριν έρθει το 2020 το 5ετές super max των 228,2 εκατ. δολ. με λήξη το 2026) στο νεαρό εκείνο άσημο παίκτη που έμελλε να οδηγήσει τον σύλλογο του Μιλγουόκι στην κατάκτηση του τίτλου στο Ν.Β.Α. μετά από 50 χρόνια (1971-2021) και να αναδειχθεί δυο φορές MVP του νο 1 πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου.
Υπερτριπλασιασμός εσόδων
Στο brand Αντετοκούνμπο βασίστηκαν οι billionaires των Μπακς για την επίτευξη των οικονομικών στόχων μιας ακόμα τεράστιας επένδυσής τους: της κατασκευής του υπερσύγχρονου Fiserv Forum συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατ. δολ. και χωρητικότητας 17.385 θεατών, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2018.
Ο μέσος όρος της τιμής πώλησης του κάθε εισιτηρίου στο νέο γήπεδο υπολογίζεται στα 83 δολ. και αν πολλαπλασιασθεί επί τον αριθμό των χιλιάδων θεατών που το επισκέπτονται στα δεκάδες επίσημα παιχνίδια της κάθε σεζόν για να δουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την «παρέα» του προκύπτει ένα έσοδο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων.
Με τη μέση δαπάνη κάθε φιλάθλου να ανεβαίνει στα 98 δολ. (προφανώς μαζί με την κατανάλωση τροφίμων, αναψυκτικών και τις αγορές ειδών με το σήμα της ομάδας), οι ταμειακές μηχανές του επιβλητικού σταδίου «έγραψαν» εισπράξεις ύψους 85 εκατ. δολ.
Αν συμπεριληφθούν και οι άλλες πηγές, όπως χορηγοί (Motorola, Fiserv, Red Bull, BMO Harris Bank, MillerCoors, Potawatomi Hotel & Casino κ.ά.) εμπορικές συμφωνίες, τηλεοπτικά ο τζίρος των Μπακς θα «σκαρφαλώσει» στο ρεκόρ των 352 εκατ. δολ. με operating income 51 εκατ. δολ. για το 2023, από 212 εκατ. δολ. και 11 εκατ. δολ. αντίστοιχα στην χρήση του 2022, ενώ το μακρινό 2014 δεν ξεπερνούσε τα 109 εκατ. δολ. Τα ετήσια έσοδα εν ολίγοις υπερτριπλασιάστηκαν σε 8 χρόνια με τον Γιάννη στην πεντάδα.
Φόρος πολυτελείας
Οι αγωνιστικές επιτυχίες φυσικά κοστίζουν ακριβά. Εκτιμάται ότι οι Μπακς ξοδεύουν το 60% της μισθοδοσίας τους για να πληρώνουν τρεις μόνο από τους σταρ του ρόστερ τους, τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, που φέτος θα λάβει 42,5 εκατ. δολ. από το συμβόλαιό του, Κρις Μίντλετον και Τζρου Χόλιντεϊ. Από τα ταμεία τους βγαίνει ένα ποσό 191 εκατ. δολ. το οποίο υπερβαίνει το ανώτατο μισθολογικό όριο και επιφέρει την επιβολή φόρου πολυτελείας 69,8 εκατ. δολ. (Πηγή: Forbes).
Το πωλητήριο και η Ελλάδα
Ένας από τους κύριους μέτοχους των Μπακς, ο Μαρκ Λάσρι, φέρεται από τα τέλη του Δεκεμβρίου να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πουλήσει το μερίδιο των μετοχών που κατέχει στην ομάδα.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν το ποσοστό του να μεταβιβαστεί σε έναν άλλο συνιδιοκτήτη, τον Γουές Έντενς. Όπως έχουμε αναφέρει, και οι τρεις δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι έχουν κατά καιρούς συνδέσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους με την Ελλάδα.
Ο Έντενς ανήκει στους συνιδρυτές της Fortress Investment Group και είναι ιδρυτής της New Fortress Energy, o Μαρκ Λάσρι συνιδρυτής και CEO του Avenue Capital Group και ο Τζέιμι Ντίναν ιδρυτής και επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας York Capital Management.
Όσο για το νέο «πράσινο» fund του Greek Freak, έγινε γνωστό προ ημερών ότι ο Έλληνας μπασκετμπολίστας θα δώσει το παρών στην τελετή της 31ης Μαρτίου 2023 στο NYSE μαζί με τα ανώτερα στελέχη της Calamos, για να τιμήσει την έναρξη του ETF και να μιλήσει στα media για το ταμείο και τη δέσμευση του υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών.