ΕΟΔΥ: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.

    Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

    Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

    Πως μαγειρεύουμε όστρακα και θαλασσινά/οστρακοειδή

    Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

    Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.

    Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

    Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

    Για το μαγείρεμα της ψίχας:

    • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
    • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
    • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
    • ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

    Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

    Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

    Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

    Καλή Σαρακοστή με ασφάλεια.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ανήλικες ξυλοκόπησαν 16χρονη και βιντεοσκόπησαν την επίθεση

    Νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την...

    Η Ryanair μήνυσε επιβάτη και ζητά 15.000 ευρώ επειδή πτήση άλλαξε αναγκαστικά πορεία λόγω της συμπεριφοράς του

    Η Ryanair μηνύει έναν επιβάτη που, όπως ισχυρίζεται, διέκοψε την πτήση από Δουβλίνο προς Λανθαρότε, ζητώντας...

    Ο Μπάνον στηρίζει Μασκ: Με τα λεφτά του μπορεί να γεμίσει κάθε χώρα στην Ευρώπη με λαϊκιστές

    Η τεράστια περιουσία και η παγκόσμια επιρροή του Έλον Μασκ παρουσιάζονται...

    Τάφους 4.000 ετών και αγάλματα από την εποχή της φαραώ Χατσεψούτ ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο – Δείτε φωτογραφίες

    Η Αίγυπτος ανακοίνωσε νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που περιλαμβάνουν τάφους υψηλόβαθμων αξιωματούχων πριν από...
    Best Shop