Καταγγελίες Φοιτητών: Μετά την περίπτωση τελειόφοιτου φοιτητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δεν μπορούσε να πάρει το πτυχίο του, με την αιτιολογία ότι χρωστούσε χρήματα στο Πανεπιστήμιο, καθώς δεν πλήρωσε το χαράτσι για τη διαμονή στις Εστίες, η ίδια αιτιολογία και ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών μπαίνει ξανά εμπόδιο σε μια φοιτήτρια.
Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια Μάτιου Ελισάβετ, αριστούχος τελειόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής, καταγγέλλει στα «Φοιτητικά Νέα» ότι για 270 ευρώ δεν της δίνουν το πτυχίο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην ορκιστεί και να μην μπορεί να βρει δουλειά στο αντικείμενό της.
Να αναφερθεί πως στην προηγούμενη περίπτωση του φοιτητή, μετά την δημόσια καταγγελία, παρενέβη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με άμεση ρύθμιση του ζητήματος από το Ίδρυμα. Στην επιστολή που απέστειλε η ίδια στα «Φοιτητικά Νέα» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για ακόμα μια φορά ζητούν χρήματα από φοιτητές με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα, να πληρώσουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας για να πάρουν το πτυχίο τους, όπως πριν κάποιους μήνες ζητούσαν χρήματα από τον συμφοιτητή μου Λαυρέντη». «Δεν ήταν δική μου επιλογή στις αρχές του εξαμήνου να μένω σε ένα δωμάτιο που μου έκοψαν το νερό γιατί είχε σοβαρές βλάβες και ήταν ακατάλληλο για να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα, αλλά εγώ αναγκάστηκα γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μου άλλαζε δωμάτιο μόνο αν έβρισκα τα λεφτά να πληρώσω».
Η καταγγελία της στα «Φοιτητικά Νέα»: «Ονομάζομαι Μάτιου Ελισάβετ, είμαι από το Χρυσό Σερρών και είμαι αριστούχος τελειόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής. Με την παρούσα επιστολή μου προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.
Για ακόμα μια φορά ζητούν χρήματα από φοιτητές με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα, να πληρώσουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας για να πάρουν το πτυχίο τους, όπως πριν κάποιους μήνες ζητούσαν χρήματα από τον συμφοιτητή μου Λαυρέντη.
Μετά απ’ όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με το δυστύχημα στα Τέμπη νιώθω μέσα μου, οργή και αγανάκτηση γιατί ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι στοιχειώδεις ανάγκες μας μπαίνουν σε 2η μοίρα. Οι γονείς μου είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά και τα 4 παιδιά που είμαστε στην οικογένεια, με εμένα και τον αδελφό μου να σπουδάζουμε, την μικρή μου αδελφή να πάει ακόμα σχολείο και την μεγαλύτερη μου αδελφή να προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της στην Αθήνα. Θεωρώ άδικο, κάθε Σεπτέμβρη εγώ και οι συμφοιτητές μου να περνάμε από «διαγωνισμό φτώχειας» για να πάρουμε ένα δωμάτιο. Θεωρώ άδικο το χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει πτυχίο.
Και αυτό γιατί δεν ήταν επιλογή μου να μένω σε μια τρύπα, με τοίχους μέσα στη μούχλα και με σοβάδες να πέφτουν. Δεν ήταν δική μου επιλογή στις αρχές του εξαμήνου να μένω σε ένα δωμάτιο που μου έκοψαν το νερό γιατί είχε σοβαρές βλάβες και ήταν ακατάλληλο για να μείνει άνθρωπος εκεί μέσα, αλλά εγώ αναγκάστηκα γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μου άλλαζε δωμάτιο μόνο αν έβρισκα τα λεφτά να πληρώσω… Επιλογή μου όμως ήταν και είναι απέναντι σε όλα αυτά να αγωνίζομαι για τη ζωή μου και για τους συμφοιτητές μου.
Όπως αγωνίστηκα και κατάφερα να πάρω βαθμό με μέσο όρο άριστα, όπως αγωνίστηκα για τους συμφοιτητές μου στις Εστίες και στη σχολή μου για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, όντας εκλεγμένη και στο Δ.Σ. του συλλόγου Εστιών και Σευπ.
Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη του εν λόγω κανονισμού να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι είστε δίπλα στους φοιτητές και τις ανάγκες τους. Περιμένω άμεση απάντηση σας.
Με εκτίμηση, Μάτιου Ελισάβετ, Τελοιόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του Π.Θ.»