Συνολικά 813 έργα, που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων, βρίσκονται σε εξέλιξη όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας χθες στο 11ο Regional Growth Conference της εφημερίδας «Πελοπόννησος», που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οπως σημείωσε η κ. Μενδώνη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Αιμίλιου Περδικάρη, προέδρου και γενικού διευθυντή του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων του υπουργείου υπερβαίνει τους στόχους με αποτέλεσμα όπως είπε «να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε περισσότερους πόρους. Τα προγράμματα και οι επενδύσεις που προτείνουμε στο ταμείο ανάκαμψης καλύπτουν ισόρροπα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία. Οι πολιτιστικοί μας φορείς σιγά – σιγά μετασχηματίζονται ψηφιακά καθώς όλη τους η λειτουργία βασίζεται στην τεχνολογία.»
Η υπουργός αναφερόμενη σε πρόσφατες μελέτες, σημείωσε ότι η επένδυση 1 ευρώ στον τουρισμό, μπορεί να αποδώσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, έως και 3,44 ευρώ, δηλαδή τα τριπλάσια κέρδη.
Και συμπλήρωσε: «Ο Πολιτισμός είναι ταυτόχρονα εργαλείο κοινωνικής ανάπτυξης και αλλά και κοινωνικής συνοχής, αφού δημιουργεί έργα, επενδύσεις αλλά και θέσεις εργασίας, συμβάλοντας στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος εν γένει. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφής η άρρηκτη σχέση που έχει αναπτύξει ο τουρισμός με τον πολιτισμό. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό πλέον πως οποιαδήποτε περιφέρεια επενδύει στον πολιτισμό, αυτομάτως ενισχύεται ο λεγόμενος πολιτιστικός τουρισμός, που σύμφωνα με μελέτες αφορά στο 40% του παγκόσμιου τουρισμού. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, καθοριστικός ήταν ο ρόλος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων με το μουσείο της Ακρόπολης, καθώς έδωσε μια σύγχρονη φυσιογνωμία σε όλη την πόλη».
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Μενδώνη στην Αρχαία Ολυμπία, λέγοντας ότι μετά από την καθιέρωση του προγράμματος ανάδειξης των αρχαίων ρωμαϊκών μνημείων της περιοχής, διευρύνθηκε η παραμονή του επισκέπτη κατά περίπου μία ώρα παραπάνω. Γεγονός που με τη σειρά του συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αφού είναι δεδομένο πως οι επισκέπτες μετά την περιήγησή τους θα κυκλοφορήσουν στο κέντρο της περιοχής για ψυχαγωγία.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε ως εμβληματικά έργα του ΥΠΟΑ στη Δυτική Ελλάδα, την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ και θα περάσει και στο επόμενο. Επίσης, την ανάδειξη των Ρωμαϊκών Μνημείων στην Αρχαία Ολυμπία και την ανάδειξη του Γυμνασίου που ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ η δεύτερη φάση, για να ακολουθήσει η τελική τρίτη φάση: «Ειδικά το Γυμνάσιο είναι ένα εμβληματικό έργο σε διεθνές επίπεδο, αφού πρόκειται για το μοναδικό Γυμνάσιο ολυμπιακών διαστάσεων που υπάρχει από τον αρχαίο κόσμο. Επίσης, στην Αιτωλοακαρνανία εμβληματικές είναι οι καπναποθήκες Παπαπέτρου, που θα περάσουν στο επόμενο ΕΣΠΑ, αλλά και το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι που ήδη παραδόθηκε».