Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρέπει να γεμίσετε τη δεξαμενή για τον επόμενο χειμώνα;

    Ημερομηνία:

    Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι χώρες έκλεισαν τον φετινό χειμώνα με ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς τα αποθέματα του φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στο 56% της χωρητικότητας με το κλείσιμο της σεζόν κάτι που σημαίνει ότι ο δρόμος για το… φουλάρισμα μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι πιο εύκολος, ειδικά αν συνυπολογιστεί και η κατακόρυφη πτώση των τιμών.

    Φλίγκος

    Ο ίδιος προβληματισμός, όμως, που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο μιας ολόκληρης ηπείρου, θα πρέπει ενδεχομένως να απασχολήσει και το μεμονωμένο νοικοκυριό. Εν προκειμένω τα περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά που θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα «φουλάρουν» τις δεξαμενές τώρα ή αν θα ρισκάρουν να γεμίσουν τον Οκτώβριο, ελπίζοντας ότι οι τιμές θα είναι ακόμη χαμηλότερες.

    Κάθε απόφαση έχει ρίσκο. Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

    ICECAP

    1. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης επιδοτείται με 15 λεπτά ανά λίτρο. Αυτή η επιδότηση θα διατηρηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα παραταθεί. Άρα, υπάρχουν μερικές ημέρες ακόμη για να γίνει η σχετική τροφοδοσία με τη σημερινή χαμηλότερη τιμή. Από την 1η Απριλίου (εφόσον δεν έχουμε παράταση της επιδότησης μέχρι το τέλος της σεζόν) και μέχρι τις 30 Απριλίου που κλείνει οριστικά η φετινή χειμερινή σεζόν, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ακριβύνει αυτόματα κατά 15 λεπτά. Άρα, αν η μέση πανελλαδική τιμή είναι σήμερα στα 1,19 ευρώ, θα πάει αυτομάτως κοντά στα 1,35 ευρώ.

    2. Αυτή τη στιγμή, ειδικά στο λεκανοπέδιο, υπάρχουν πρατήρια που διαθέτουν (και λόγω της επιδότησης) το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στα 1,1 ευρώ το λίτρο. Αυτό συμβαίνει διότι το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει στα 75 δολάρια το βαρέλι και επειδή η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είναι στα 1,08. Και εδώ μπαίνει το εξής ερώτημα: Ποιες θα είναι οι αντίστοιχες τιμές τον Οκτώβριο; Θα είναι φθηνότερο το πετρέλαιο; Θα είναι ακριβότερο το ευρώ (σ.σ όσο πιο ισχυρό το ευρώ έναντι του δολαρίου τόσο το καλύτερο για την τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης);

    3. Ο τρίτος παράγοντας που πρέπει να προβλεφθεί είναι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης με τη νέα σεζόν. Επίδομα θέρμανσης θα υπάρχει. Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα διατεθεί ένα εξίσου αυξημένο ποσό με φέτος καθώς θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Επίσης, υπάρχει η πίεση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιοριστούν τα μέτρα στήριξης στα απολύτως απαραίτητα και πάντοτε στοχευμένα. Αυτό περιορίζει αυτομάτως και τις πιθανότητες για οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καταναλωτής θα πρέπει να αποφασίσει: Αγορά τώρα για τον επόμενο χειμώνα στα 1,1 ευρώ (τιμή που θα υπάρχει μέχρι τέλος Μαρτίου) ή μετάθεση της απόφασης για αργότερα και ότι… κάτσει;

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βρετανία: «Μην μου φέρεστε καλά, είμαι ένα τέρας» – Η στιγμή της σύλληψης 29χρονου που μαχαίρωσε 15 φορές την πρώην του

    Το συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του 29χρονου εκπαιδευτικού...

    ΠΑΤΡΑ: Σκύλος επιτέθηκε μέσα σε πλοίο σε γυναίκα

    Μια 87χρονη αλλοδαπή επιβάτιδα δαγκώθηκε από σκύλο, μέσα στο...

    Στα σκαριά μπόνους συνέπειας για χιλιάδες φορολογούμενους – Τι θα κερδίζουν από το φορολογικό «λευκό μητρώο»

    Κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους σχεδιάζει η κυβέρνηση, δίνοντας ανάσες και διευκολύνσεις...

    Το PKK ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα

    Να διαλυθεί και να βάλει τέλος στον ένοπλο αγώνα...