Διευκρινίσεις σε σχέση με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΙΠΕ Πατρών έδωσε ο πρόεδρος του πανελληνίου φορέα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, επισημαίνοντας και τις διαφωνίες σχετικά με νέες διατάξεις του Νόμου 4982/2022 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι Κανονισμός Λειτουργίας δεν χρίζει αναθεώρησης καθώς έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και μια δεκαετία και, στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης θα απορρίψουν τις ρυθμίσεις βάση των οποίων αλλάζουν διαδικασίες λήψης των αποφάσεων για όλα τα θέματα που τους απασχολούν και δίνεται η εξουσία στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, μέσα από το νέο φορέα διαχείρισης, να αυξάνει χρεώσεις.
«Το 2020 κατήγγειλαν το νέο Κανονισμό οι ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας – Κομοτηνής. Παρότι συζητήθηκε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ο τρόπος αλλαγής του, τη διαδικασία της αναθεώρησης ‘πάγωσε’ ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, εισάγοντας στη Βουλή το Νόμο 4982/2022 Ο νόμος ψηφίστηκε τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία, παρά την έντονη διαφωνία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και σχεδόν του συνόλου των φορέων εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας στη χώρα» αναφέρει ο κ. Μαντάς.
«Βάσει νόμου επιχειρείται πλέον η υιοθέτηση του προωθημένου νέου Κανονισμού Λειτουργίας με τον οποίο διαφωνούμε κάθετα. Ουσιαστικά δεσμεύει τη χρήση της ακίνητης περιουσίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, αυξάνει υπέρμετρα και εκ νέου τα κόστη λειτουργίας και διαχείρισης, παρότι δεν φαίνεται να βελτιώνει ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες» επισημαίνει ακόμη ο κ. Μαντάς. «Δυστυχώς η ‘βιομηχανική πολιτική’ της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει καμία αναπτυξιακή διάσταση, μόνο την κερδοσκοπική δραστηριότητα εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω του ομίλου μιας συστημικής τράπεζας» συμπληρώνει προαναγγέλλοντας αντιδράσεις.
Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ κατήγγειλε και την νέα πολιτική χρέωσης Δημοτικών Τελών στις ΒΙΠΕ από 1/1/2023, μετά και την ψήφιση νέας τροπολογίας (τροποποιεί το άρθρο 25 του Νόμου 4982/2022) για τη χρέωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
«Πριν πληρώναμε Δημοτικά Τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά της δομημένης επιφάνειας. Τώρα τα επιμερίζει βάση των τετραγωνικών των οικοπέδων. Επομένως ευνοεί επιχειρήσεις με μεγαλύτερη δόμηση και επιβαρύνει αυτές που έχουν μικρότερη. Θα βρεθούν δηλαδή επιχειρήσεις που θα πληρώσουν συντριπτικά περισσότερα τέλη και άλλες οι οποίες θα δουν μεγάλη μείωση!» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.