Έχει ακόμα δρόμο, αν και μπαίνει σε τροχιά επίλυσης, η υπόθεση με τις ενστάσεις από όσους έχασαν τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και οι φορολογούμενοι θα γνώριζαν αν τελικά δικαιούνται τα κρατικά δάνεια.
Πέρασε πάνω από ένας μήνας και το τοπίο παραμένει θολό. Η προθεσμία έληξε, έχει περάσει άλλος ένας μήνας και η τύχη των ενστάσεων αγνοείται.
Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εκδώσει μια νέα εγκύκλιο, με την οποία θα δίνεται περισσότερος χρόνος στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών -και ειδικά στην αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα αυτό- να ξεπεράσει τα εμπόδια και να ολοκληρώσει το έργο της.
Πρακτικά, δηλαδή, θα λυθούν νομοθετικά και τεχνικά θέματα μηχανογράφησης, προκειμένου να τρέξει ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφτούν όσοι έχασαν αδίκως τα δάνεια (π.χ. επειδή έκαναν κάποιες λάθος καταχωρήσεις).
Πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία; Το αισιόδοξο σενάριο λέει μέσα στο καλοκαίρι, το απαισιόδοξο… πάει για φθινόπωρο. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.
O έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία, ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης, δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.