Το παρελθόν και τα πολιτικά πιστεύω της γυναίκας που φέρεται να παρέδωσε στον Τατάρσκι την προτομή με τα εκρηκτικά, η οποία προκάλεσε τον θάνατό του και τον τραυματισμό πάνω από 30 ανθρώπων, έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα εχθές οι ρωσικές Αρχές, η Τρεπόβα εμφανίζεται να παραδέχεται ότι ήταν εκείνη που παρέδωσε το άγαλμα στον Ρώσο μπλόγκερ, ο οποίος ήταν θερμός υποστηρικτής της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία. Ειδικότερα, η 26χρονη αναφέρει ότι γνωρίζει την αιτία για την οποία συνελήφθη, λέει – πιθανόν υπό καθεστώς πίεσης – ότι όντως μετέφερε στο άγαλμα, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει αν γνώριζε ή όχι για την ύπαρξη εκρηκτικών στο εσωτερικό του.
Ρώσοι αξιωματούχοι προχώρησαν εχθές σε δηλώσεις για τη μυστηριώδη ξανθιά γυναίκα, λέγοντας ότι είναι υποστηρίκτρια του «Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι και κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικό χτύπημα» που σχεδιάστηκε από την Ουκρανία. Ωστόσο, οι φίλοι και οι συγγενείς της ύποπτης υποστηρίζουν ότι, παρόλο που ήταν ακτιβίστρια κατά του πολέμου και είχε συλληφθεί σε μια διαδήλωση κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής, δεν είχε ακραία ιδεολογία, ούτε θα ήταν ποτέ ικανή να σκοτώσει άνθρωπο.
O σύζυγος της Τρεπόβα, Ντμίτρι Ρίλοβ, δήλωσε εχθές στο δίκτυο SVTV ότι θεωρεί πως η 26χρονη παραπλανήθηκε από κάποιους, υπονοώντας ότι μπορεί και να μην γνώριζε τι είχε μέσα η προτομή. «Νομίζω ότι η γυναίκα μου ξεγελάστηκε. Ναι, είναι αλήθεια ότι κανείς μας δεν υποστήριζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως θεωρούμε αυτού του είδους τις ενέργειες ανεπίτρεπτες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν θα είχε συμφωνήσει ποτέ σε κάτι τέτοιο αν ήξερε την αλήθεια».
Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει ακόμη την πιθανότητα να μη γνώριζε η 26χρονη τι είχε μέσα το άγαλμα.
To προφίλ της γυναίκας-μυστήριο
Τι ξέρουμε λοιπόν για την Ντάρια Πετρόβα Τρεπόβα και τη ζωή της πριν τη φονική έκρηξη στο καφέ της Αγίας Πετρούπολης; Ένα άτομο που τη γνώριζε στα μαθητικά της χρόνια είπε στο BBC ότι η κοπέλα σπούδασε σε σχολείο στην πόλη Πούσκιν, προάστιο της Αγίας Πετρούπολης. Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, «δεν φαινόταν να έχει διαμορφώσει ακόμη άποψη για την πολιτική». Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η κοπέλα είχε γραφεί για κάποιο διάστημα στο κρατικό Πανεπιστήμιο της πόλης, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό σε ποια σχολή φοιτούσε, ενώ πιστεύεται ότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της.
Σύμφωνα με ένα άλλο φιλικό της πρόσωπο, εργαζόταν για αρκετό καιρό σε ένα κατάστημα με vintage ρούχα στην πόλη, όμως παραιτήθηκε πριν από έναν μήνα για να μετακομίσει στη Μόσχα.
Μετά τη σύλληψή της στην αντιπολεμική διαδήλωση την περασμένη χρονιά (λόγω της μη συμμόρφωσής της με τις εντολές των αστυνομικών να αποχωρήσει από το σημείο) η Τρεπόβα παρέμεινε υπό κράτηση για δέκα μέρες.
Ο Ντμίτρι Ρίλοβ πιστεύεται ότι υπήρξε μέλος μιας μικρής παράταξης της αντιπολίτευσης, του Ελευθεριακού Κόμματος, όμως δεν ανήκει πλέον στους κόλπους του, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Η Τρεπόβα δεν είχε ποτέ σχέσεις με τo συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο έχει καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι Ρωσικές αρχές αναζητούν πλέον και τον σύζυγο της 26χρονης σε σχέση με τη δολοφονία Τατάρσκι.
Τέλος, ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η νεαρή γυναίκα διατηρούσε αλληλογραφία με τον Τατάρσκι (το θύμα της επίθεσης) και ότι είχε παρευρεθεί και σε παλαιότερα event στα οποία συμμετείχε ο Ρώσος μπλόγκερ.