Τετάρτη 5 Απριλίου. Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων Πατρών Ανδρέας Ηλιάδης καταθέτει από τις 10 το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, στη δίκη με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της τον Απρίλιο του 2021 ενώ νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.
Όλοι γνωρίζουν ότι είναι από τους πιο σημαντικούς μάρτυρες αυτής της δίκης. Είναι ο γιατρός του παιδιού από τη στιγμή που μεταφέρεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου και ο πρώτος άνθρωπος που έχει υποψίες για σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου για τη μητέρα. Λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεσή του ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας ενημερώνει ότι δεν μπορεί να είναι παρών καθώς βρίσκεται σε άλλη δίκη σε διπλανή αίθουσα. Η κατηγορουμένη μπαίνει στη δικαστική αίθουσα ενώ στην τελευταία σειρά κάθεται ο Μάνος Δασκαλάκης. Ο κ. Ηλιάδης έχει στα χέρια του έγγραφα και ζητά να τα αφήσει δίπλα του,στο σημείο όπου κάθονται οι δικηγόροι του Μάνου Δασκαλάκη. Ξεκινά περιγράφοντας το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 11 Απριλίου 2021 από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο για ένα κοριτσάκι που έπαθε ανακοπή και το επανέφεραν μετά από 55 λεπτά. «Ήταν μία δραματική νύχτα όταν παραλάβαμε το παιδί. Πέσαμε πάνω του και γύρω στις πέντε τα ξημερώματα τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν» είπε ο εντατικολόγος σε δικαστές και ενόρκους λέγοντας ότι ενημέρωσε τους γονείς ότι θα πολεμήσουνε για το παιδί.
«Η Τζωρτζινίτσα… και η συγκίνηση του εντατικολόγου»
Ο κ. Ηλιάδης γνωρίζει ότι ακριβώς από πίσω του βρίσκεται η κατηγορουμένη. Δεν γύρισε ούτε μία στιγμή να την κοιτάξει. Αντίθετα εκείνη τον κοίταξε έντονα στο διάλλειμα της δίκης την ώρα που έμπαινε μέσα στη δικαστική αίθουσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του ο εντατικολόγος αποκαλούσε το νεκρό κορίτσι «Τζωρτζίνα μας» ή «Τζωρτζινίτσα» ενώ λύγισε τη στιγμή που περιέγραφε τη βιντεοκλήση που έκανε ο ίδιος στη μητέρα έχοντας δίπλα του το παιδί μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Ο κ. Ηλιάδης σταματά να μιλά και κατεβάζει το κεφάλι με τη μητέρα να γυρνά το σώμα της προς τα πίσω. Ο κ. Ηλιάδης, αγνοώντας τι θα ακολουθήσει, εξηγεί από την αρχή σχεδόν της κατάθεσής του γιατί πήρε την απόφαση να «παγώσει» τον εγκέφαλο του παιδιού. Είναι το σημείο που θα «πατήσει» στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας προκαλώντας έκπληξη σε όλο το δικαστήριο. «Κάναμε υποθερμία στο παιδί, μία κίνηση υψηλού ρίσκου για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό του».
Επί της ουσίας όπως εξήγησε ο κ. Ηλιάδης ήθελαν να προλάβουν εγκεφαλικά οιδήματα όμως τα επόμενα 24ωρα εντόπισαν ότι είχε δημιουργηθεί στο παιδί εγκεφαλικό οίδημα. Τη στιγμή που μιλά για το σύνδρομο Μινχάουζεν στη μητέρα και τις υποψίες του η κατηγορουμένη βγαίνει από την αίθουσα. Τυχαίο; Από κάποιους ερμηνεύθηκε ότι ήταν μία κίνηση απέναντι στον Ανδρέα Ηλιάδη από κάποιους άλλους ως μία φυσιολογική κίνηση καθώς και σε άλλες συνεδριάσεις έχει αποχωρήσει για λίγα λεπτά από την αίθουσα. Ο κ.Ηλιάδης περιγράφει τα πάντα: υποψίες, κινήσεις, τις αντιδράσεις της μητέρας ην πορεία υγείας της Τζωρτζίνας. «Γιατί δεν πήγατε στην Εισαγγελία όπως σας είπε το ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’ θα ερωτηθεί από την Έδρα. Ο γιατρός θα υποστηρίξει ότι ήταν δύσκολο και για τον ίδιο να διαχειριστεί την κατάσταση και ότι ενημέρωσε για τις υποψίες του την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα που ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο εντατικολόγος απαντά σε όλες τις ερωτήσεις τόσο των δικαστών και των ενόρκων όσο και των δύο δικηγόρων του Μάνου Δασκαλάκη. Γνώριζε ότι η εξέτασή του από τον Αλέξη Κούγια θα γίνει άλλη ημέρα καθώς το είχε ζητήσει ο ίδιος ο ποινικολόγος. Τα πάντα όμως ανατρέπονται στις δύο και μισή το μεσημέρι.
Ο κ. Κούγιας μπαίνει στην αίθουσα και ζητά να κάνει μόνο μία ερώτηση στον εντατικολόγο. Μία ερώτηση που έφερε τρικυμία. Αλέξης Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια; Ανδρέας Ηλιάδης : «Ο Ηλιάδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα είναι προσβλητικό αυτό που λέει ο δικηγόρος ζητώ να ανακαλέσει. Είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή στις μητέρες και στους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους. Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας, εκτός σύμπαντος».
Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου γελά και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου του κάνει παρατήρηση. «Δεν απαγορεύεται να γελάω, δεν το προβλέπει κανένας κανονισμός» απαντά ο Αλέξης Κούγιας που επιμένει να ρωτά τον Ανδρέα Ηλιάδη για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και κυρίως για την τελευταία που έκανε. «Πόσες φορές έχετε συνεργαστεί με γονείς παιδιών για δωρεά και που έχουν πάει αυτά τα όργανα και πόσες φορές στο εξωτερικό;» ρωτά ο κ. Κούγιας με τον εντατικολόγο να απαντά «τρεις φορές στο εξωτερικό. Από το 2007 συνολικά 14».
Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κάνει τις συγκεκριμένες ερωτήσεις ο Αλέξης Κούγιας. Η Πρόεδρος θα τον ρωτήσει: «Τι σχέση έχει αυτό με τον θάνατο της Τζωρτζίνας;» Ο κ. Κούγιας θα απαντήσει ότι έχει και θα το αποκαλύψει στην επόμενη συνεδρίαση στις 25 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς» ο δικηγόρος της κατηγορουμένης θέλει απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί ενώ είχε σωθεί η Τζωρτζίνα από τους γιατρούς του Καραμανδάνειου ο κ. Ηλιάδης «πάγωσε» τον εγκέφαλό της; Για να διατηρήσει τα όργανα του παιδιού και να τα δωρίσει;»
Ο κ. Ηλιάδης όμως από την αρχή της κατάθεσής του έδωσε την απάντηση γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση. Οι υπαινιγμοί του Αλέξη Κούγια για εμπόριο οργάνων έφεραν αντιδράσεις από τον ΕΟΜ και το Υπουργείο Υγείας μέχρι και από γονείς που δώρισαν όργανά των παιδιών τους. Ηλιάδης και Κούγιας ακονίζουν τα ξίφη τους για να αναμετρηθούν σε δύο εβδομάδες στη δικαστική αίθουσα.