Για … «παραβίαση» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατηγόρησε την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας για μία ακόμη φορά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη νέο-οθωμανική πολιτική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία. Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες. Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα.
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης διάσκεψης, ενώ επιχείρησε -φορώντας το προσωπείο του ειρηνοποιού ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής- να εμφανίσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία ως «θύμα» τρίτων χωρών. «Η προτίμηση μας είναι σαφής. Η πύλη της Τουρκίας είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος για το διάλογο. Υπάρχει μία οδός διεξόδου. Η σύνοδος ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.