Πάτρα – Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντινούπολη – Πάτρα! Ένα μεγάλο εγχείρημα και μια αλησμόνητη εμπειρία για 41 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Δεμενίκων, που μαζί με τη Διευθύντριά τους Αγγελική Χρυσανθακοπούλου και τις καθηγήτριές τους Σταυρούλα Καρτέρη, Χέλμη Αναστασία και Κουμπούρα Μαρία καθώς και 3 μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, την Ευδοκία Πανούση, την Αγγελική Διαμαντοπούλου και την Χρύσα Καραμπούλη, βρέθηκαν από τις 3 έως το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου 2023 στην Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι των δύο ηπείρων και την πόλη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, που ενώνει Ευρώπη και Ασία!
Με ιστορία 17 αιώνων, με τα ιστορικά κτίρια, τα καινούρια τζαμιά, τις μοδάτες γκαλερί και τους ουρανοξύστες καθώς και με την ιδιαίτερη κουλτούρα της, η Κωνσταντινούπολη μάγεψε κυριολεκτικά τους Πατρινούς εκδρομείς.
Από το Γυμνάσιο Δεμενίκων λάβαμε αναλυτικό κείμενο και φωτογραφίες από το όμορφο αυτό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου μάλιστα η Πατρινή αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Το κείμενο έχει ως εξής:
Έχοντας ξεκινήσει οδικώς από την Πάτρα και με πρώτο σταθμό-διανυκτέρευση την όμορφη πόλη της Ξάνθης, η γραφική πόλη της Ραιδεστού ήταν ο πρώτος προορισμός του ταξιδιού, μετά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η άφιξη στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, το κορυφαίο σύμβολο της Ορθοδοξίας, που σήμερα λειτουργεί ως τζαμί και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας!
Ακολούθησε κρουαζιέρα στα υπέροχα νερά του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου, ο οποίος αποτελεί το όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Προποντίδα (Θάλασσα του Μαρμαρά). Τα μάτια και η καρδιά γέμισαν με εικόνες ενώ εντυπωσίασαν οι πυκνοκατοικημένες ακτές του στενού και οι δύο γέφυρες που ενώνουν τις πλευρές του: η γέφυρα Bogazici και η γέφυρα Fatih Sultan Mehmed.
Από τις σημαντικότερες και πιο συγκινητικές στιγμές του ταξιδιού ξεχώρισε η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι, εκεί όπου «χτυπά η καρδιά» της Ορθοδοξίας, και η προσκύνηση στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Tιμή και μεγάλη ευλογία αποτέλεσε η συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος καλωσόρισε στην Πόλη τους εκδρομείς, τους ευλόγησε και μίλησε από καρδιάς στους μαθητές, δίνοντάς τους πατρικές συμβουλές!
Μία ακόμα συγκλονιστική στιγμή του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη, κατόπιν προσκλήσεως, στο ιστορικό «Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως», που ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1893-1894 με χρήματα του Έλληνα Χρηστάκη Ζωγράφου από το Παρίσι. Από το ιστορικό αυτό εκπαιδευτήριο, έχουν αποφοιτήσει σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνισμού, με πιο διακεκριμένο μαθητή, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Εκεί υποδέχθηκε και ξενάγησε τους εκδρομείς ο Διευθυντής, η «ψυχή» του σχολείου, ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, που μίλησε στους μαθητές με πολλή χαρά και συγκίνηση για το έργο του σχολείου και την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό και τα γράμματα καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά των Ρωμιών της Πόλης!
Οι εκδρομείς, δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν την επίσκεψή τους στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, ένα πραγματικό «κόσμημα» της Πόλης! Εκεί έγιναν δεκτοί, σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, από τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ.κ. Ανδρέα, ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα, είναι ένας ακούραστος και σεμνός εργάτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη και συνάμα, η «ψυχή» των συσσιτίων της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου!
Η επίσκεψη στα Πριγκιπόννησα και στην ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η αβραμιαία φιλοξενία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ.κ. Κασσιανού, ήταν μία ακόμα εξαιρετική στιγμή του ταξιδιού. Ο Ιερολογιώτατος διάκονος π. Μελέτιος ξενάγησε τους εκδρομείς στον ιστορικό Ναό της Αγίας Τριάδος Χάλκης καθώς και στους χώρους του ιστορικού εκπαιδευτηρίου και της πλούσιας βιβλιοθήκης του, που εντυπωσίασε όχι μόνο για το πλήθος των βιβλίων αλλά και για την ποικιλία και την παλαιότητά τους! Ευχή όλων η επαναλειτουργία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής!
Η περιήγηση στην Πόλη περιλάμβανε επίσης το εντυπωσιακό ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, τον Ιππόδρομο, τη Βασιλική Κινστέρνα, βόλτα στην πλατεία Ταξίμ και τον πολυσύχναστο πεζόδρομο Ιστικλάλ με τα γραφικά κόκκινα τραμ καθώς και ψώνια στην Κλειστή Αγορά.
Ολοκληρώνοντας αυτό το ανεπανάληπτο ταξίδι, η Διεύθυνση του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά, δημοσίως:
– τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Δεμενίκων Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο, ο οποίος συνέβαλε για να γίνει πραγματικότητα η συνάντηση των εκδρομέων με εξέχουσες προσωπικότητες της Μεγάλης του Χριστού Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και στήριξε με κάθε τρόπο την οργάνωση του ταξιδιού,
-τους γονείς των μαθητών/τριών για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στους εκπαιδευτικούς καθώς και για τα δώρα που ετοίμασαν προς την Ομογένεια,
-τη φιλόλογο του Γυμνασίου Δεμενίκων κα Μπουχέλου Ελένη, για την πολύτιμη βοήθειά της,
– τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και ιδιαιτέρως το Τμήμα Σχολικών Εκδρομών, για την ταχύτατη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων υπηρεσιακών εγγράφων,
– τον κ. Δημητρόπουλο Νίκο, ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου AndMarian και τον συνεργάτη του κ. Λουκά, που με επαγγελματισμό και καλή διάθεση οργάνωσαν την επίσκεψη στην Πόλη καθώς και τον ξεναγό της ομάδας κ. Faik, που με τις αστείρευτες γνώσεις αλλά και το χιούμορ του έκανε για έναν ακόμα λόγο αξέχαστο αυτό το ταξίδι.
Έχοντας αποκομίσει αξέχαστες εμπειρίες από το ταξίδι αυτό και έχοντας βιώσει μοναδικά συναισθήματα, ευχή και μέλημα της εκπαιδευτικής κοινότητας του Γυμνασίου Δεμενίκων, αποτελεί πάντα η ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών του σχολείου σε τόσο σημαντικές δράσεις, που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και την καρδιά τους. Η εξάλειψη κάθε εμποδίου, χρηματικής δυσκολίας και άλλου κωλύματος, ώστε να πάψει να αποτελεί θεωρία αλλά να γίνει πράξη το σχολείο των ίσων ευκαιριών για όλους!