Το βραβείο Anassilaos – Μεγάλη Ελλάς 2023 απονεμήθηκε από την Associazione Culturale Anassilaos, στον Δρ Μιχάλη Λεφαντζή, προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.
Η υποψηφιότητά του Μιχάλη Λεφαντζή, προτάθηκε από τον Καθηγητή Eligio Daniele Castrizio του Πανεπιστημίου της Messina, ως «αναγνώριση της επιστημονικής του εξέλιξης, του έργου και των μελετών του με διεθνή απήχηση, αλλά και για τη θέλησή του να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ της Ελλάδας και της Magna Grecia, με σκοπό να εδραιωθούν οι κοινές ρίζες των δύο τόπων».
Η επιτροπή του βραβείου συνίσταται από ακαδημαϊκούς και καθηγητές ιταλικών και ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ενώ τα βραβεία της Εταιρείας απονέμονται κάθε χρόνο σε ακαδημαϊκούς καθηγητές.
Η Associazione Culturale Anassilaos είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς στην Νότια Ιταλία, και συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια της περιοχής και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Καλαβρίας και της Μεσσίνας. Ιδρύθηκε το 1986, από τον Stefano Iorfida στο Reggio της Καλαβρίας. Από την ίδρυσή της, πραγματοποιεί ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες, ενώ διαθέτει Κέντρα Μελετών με το βλέμμα στην Ιταλία και την Ευρώπη μέσα από την οπτική της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Από το 1988 απονέμει ετησίως τα Βραβεία Τέχνης, Πολιτισμού, Οικονομίας και Επιστημών «Anassilaos».
O Δρ Μιχάλης Λεφαντζής, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ και Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο αρχιτέκτων της ανασκαφής και εν συνεχεία μελετητής του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Εργάστηκε ως μελετητής και επιβλέπων των αναστηλωτικών και τεχνικών έργων σε μνημεία στην Βόρεια και Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης. Έχει μελετήσει τμήμα του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως και του Ναού του Καθίσματος στην Ιερουσαλήμ και πολλά άλλα σημαντικά μνημεία. Επίσης, ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης του Κοσσόβου μετά τον πόλεμο, πήρε μέρος στην καταγραφή, εκτίμηση και αποκατάσταση των καταστροφών στα Χριστιανικά Μνημεία του Κοσσυφοπεδίου.
Έχει διδάξει στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.