“Περιμένω με ανυπομονησία να βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι για να βγω από τη φυλακή. Την πρώτη μέρα θέλω απλώς να μείνω σπίτι με την κόρη μου. Όλη μέρα μαζί της. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα την έχω δει μόνο δύο φορές. Θα μείνω στις Βρυξέλλες , θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την αθωότητά μου» δήλωσε η Εύα Καϊλή στην ιταλική La Repubblica.
Σε λίγες ώρες αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση των εισαγγελέων για τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι και η Εύα Καϊλή έκανε τη δήλωση μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ξεκινώντας με την ελπίδα να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το κοριτσάκι της. Η Εύα Καϊλή τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στις κατηγορίες. «Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα» σημειώνει.
Η Εύα Καϊλή θα πρέπει να μείνει στο Βέλγιο. Θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της στη Rue Wiertz, στο διαμέρισμα που θα μοιραστεί με την κόρη της, αλλά όχι με τον σύντροφό της, Francesco Giorgi (επίσης αποφυλακισμένος με βραχιολάκι).
«Θα ζήσουν χωριστά», διευκρινίζει ο δικηγόρος της. Και προσθέτει: “Θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο όταν το Δικαστήριο κηρύξει την αθωότητά της. Αλλά μετά από τεσσεράμισι μήνες είμαστε χαρούμενοι. Στόχος μας τώρα είναι να πείσουμε τον δικαστή Claise και τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Malagnini ότι είναι αθώα”.
Η σύλληψη, η βαλίτσα και ο Τζιόρτζι
Ήταν το πρωί της περασμένης 9ης Δεκεμβρίου όταν η Ελληνίδα πολιτικός συνελήφθη, καθώς εντοπίστηκαν βαλίτσες γεμάτες μετρητά στο σπίτι.
Αναφορικά με τον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, εκείνος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε επίσης ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.
Έρευνα πραγματοποιήθηκε τότε και στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου αλλά και του υπολογιστή, ενώ όλη η διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε τότε το εξής:
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».
Οι επαφές Παντσέρι – Τζιορτζι και η χλιδάτη ζωή
Από την πρώτη στιγμή τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύφθηκε από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών. Δίπλα στον Παντσέρι ήταν για χρόνια ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, μία σχέση “πατέρα- γιου” που αποδείχθηκε μοιραία και οδήγησε αρκετά στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου σε περιπέτειες.
Λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις η εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε πως η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Τα “κόλπα” του Παντσέρι που τελικά τον οδήγησαν στη φυλακή.
Η εφημερίδα La Repubblica υποστήριξε ακόμη ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σχετικά με την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά τότε σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.
Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, έγραψε βάσει των εγγράφων της έρευνας πως «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».
«Η Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, δεν έχει ομολογήσει εγκλήματα που δεν διέπραξε», συνεχίζει ο δικηγόρος της. «Η άποψή μου σε αυτή την υπόθεση εναντίον της είναι ότι έχει και πολύ σοβαρούς πολιτικούς παράγοντες που θα αναδειχθούν στο μέλλον».
Στο μεταξύ, αύριο αναμένονται στο Μιλάνο οι Βέλγοι δικαστές που ξεκίνησαν την έρευνα. Εκεί θα είναι ο εισαγγελέας Marcello Viola και οι ανακριτές της Guardia di Finanza.