Σοβαρό ζήτημα τίθεται για τα rapid test και την αξιοπιστία τους, σε ότι αφορά την εγκυρότητα της διάγνωσης τους για το αν κάποιος είναι θετικός ή όχι στον κορωνοϊό.
Οι αναφορές για αρνητικά αποτελέσματα σε άτομα που τα έκαναν και που στη συνέχεια προχωρώντας σε μοριακό έλεγχο αποδείχτηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, δεν είναι λίγες για να μην λαμβάνονται υπόψη.
Τα δύο παραδείγματα με τις νεαρές εγκύους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας που έκαναν το rapid το οποίο τους βγήκε αρνητικό, όμως στη συνέχεια αποδείχτηκαν θετικές, είναι μόνο δυο από τα περιστατικά που είδαν φως της δημοσιότητας.
Πατρινοί είχαν το ίδιο ζήτημα. Στο rapid ήταν αρνητικοί, στο pcr θετικοί, όμως στο μεσοδιάστημα, μένοντας ήσυχοι ότι δεν έχουν τον ιό, είχαν επαφές, σκορπίζοντας έτσι τον φόβο της διασποράς.
Ένα ποσοστό, σύμφωνα με πληροφορίες, των οικογενειών που υπήρξε εντός τους διασπορά, έχει προέλθει από αυτά και τα λάθος αποτελέσματα που δίνουν σε αρκετές περιπτώσεις. Θεωρητικά τα rapid τεστ αντιγόνου είναι αξιόπιστα με ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 90% στην εγκυρότητα των διαγνώσεων τους.
Στην πράξη, όπως τονίζει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, υπάρχει ζήτημα. «Φαίνεται ότι στις περιπτώσεις εκείνες όπου το ιικό φορτίο είναι χαμηλό οι διαγνώσεις τους δεν είναι πάντοτε σωστές.
Αντίθετα, σε όσους έχουν συμπτώματα του ιού τα αποτελέσματα των rapid τεστ είναι συνήθως σωστά». Οπότε δυσκολεύονται στο να εντοπίσουν τους ασυμπτωματικούς κυρίως. Αξίζει να αναφέρουμε ότι επειδή αυτού του είδους τα τεστ είναι αρκετά πιο φθηνά από τους μοριακούς ελέγχους η πλειοψηφία καταφεύγουν σε αυτά.
Όμως αντί να βοηθήσουν στην ιχνηλάτηση του ιού στην ανοικτή κοινότητα (αυτός ήταν ο σκοπός του ΕΟΔΥ, φέρνοντας τα στην αγορά), υπάρχει κίνδυνος αν εφησυχαστούμε σε αυτά να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να εξαπλώσουν τη διασπορά.