«Who I was, what I’ve become» Festival
Θεματική: «Don’t forget to remember»
Χώρος: Αγορά Αργύρη, Αγίου Ανδρέου 12, Πάτρα
Εγκαίνια: Σάββατο 18:30 – 21:15
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
Είσοδος δωρεάν
Το τρίτο φεστιβάλ με τίτλο «WhoIwas, whatI’vebecome» θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στον χώρο της Αγοράς Αργύρη. Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Απριλίου από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 9.15 το βράδυ. Την ημέρα των εγκαινίων σημειώνεται πως θα λειτουργήσει bazaar έργων κόμικς, φωτογραφίας και τυπογραφίας
Ο τίτλος της φετινής εκδήλωσης είναι «Don’tforgettoremember», μια ισχυρή υπενθύμιση για να διατηρήσουμε τις μνήμες μας, μέσα σε έναν κόσμο που κινείται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς και μέσα στον οποίο είναι εύκολο να αναλωθούμε στην καθημερινότητα, ξεχνώντας έτσι να εκτιμήσουμε τις στιγμές που έχουν σημασία.
Μέσα από διαφορετικές τέχνες, οι Θάλεια Γαλανοπούλου, Χρήστος Κατσίγιαννης, Πολύβιος Κοσμάτος, Μέλανδρος Γκανάς και Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Meliss) εξερευνούν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που είναι συνυφασμένες με τις αναμνήσεις τους/μας και μας ενθαρρύνουν να αφιερώσουμε χρόνο για να απολαύσουμε τις στιγμές που κάνουν τη ζωή να αξίζει. Ένα ωμό και ειλικρινές ταξίδι μέσα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Πρόκειται για έναν συγκινητικό φόρο τιμής στην ανθρώπινη εμπειρία και μία υπενθύμιση σε όλους μας να αγαπάμε τις αναμνήσεις μας. Και πάνω σε αυτό το μοτίβο, οι πέντε συμμετέχοντες, έρχονται να ανοίξουν ένα παράθυρο στις δικές τους αναμνήσεις.
Ο Μέλανδρος Γκανάς, συμμετέχει με την έκθεση «Εγώ και οι φίλοι μου». Τα έργα αποτελούν συνεργασίες μεταξύ του Μέλανδρου και των φίλων του και αντικατοπτρίζουν τη σημασία που έχει η έννοια της φιλίας στη ζωή του.Ο Μέλανδρος Γκανάς κατοικοεδρεύει στον Θεσσαλικό κάμπο (Τερψιθέα Ν. Λάρισας) και καθημερινώς οπτικοποιεί αυτά που τριγυρίζουν στο μυαλό του. Δεν “ζωγραφίζει”, αλλά λέει ιστορίες και νοιώθει τυχερός για τους συνοδοιπόρους που έχει βρεί -ή τον έχουν βρει-, σε αυτό του το ταξίδι. Θα τον βρείς να περιφέρεται -κάπου- ανάμεσα στις Εκδόσεις του Κάμπου, το Project ΙππόΚαμπος και το LAComicsFeestival.
Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος, σχεδιαστής κόμικς και κινουμένων σχεδίων μέσα από την έκθεση «A.I.ΣΙχτιρ» που περιλαμβάνει 12 έργα, παρουσιάζει τη δική του οπτική γύρω από το πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τον τομέα της τέχνης.
Ο Πολύβιος Κοσμάτος μας παρουσιάζει την έκθεση «12Sundays». Οι Κυριακές σε βάθος. Οι Κυριακές με βάθος. Δώδεκα αποτυπωμένες πτυχές οικογενειακών στιγμών σε φιλμ. Δώδεκα συναντήσεις οικείων ανθρώπων που άλλοτε αναγνωρίζουν την συγγένειά τους και άλλοτε η συγγένειαξανασυστήνεται. Άλλοτε αγκαλιάζουν τις φοβίες και άλλοτε η αίσθηση της ενηλικίωσης φαντάζει πιο μακρινή. Όπως σημειώνει και ο ίδιος: «Πάτρα. Κάθε επιστροφή στον τόπο που μεγάλωσα ήταν και μια καινούργια γνωριμία με τους ανθρώπους που είχα ήδη γνωρίζει. Κάθε αποτύπωση και μια νέα εκδοχή του εαυτού τους».
Ο Χρήστος Κατσίγιαννης μας ρωτάει «Whoareyou?» μέσα από την σειρά έργων με την οποία συμμετέχει. Πρόκειται για μια συλλογή αυτοπροσωπογραφιών που απεικονίζουν τον εαυτό του στον καθρέπτη. Όπως σημειώνει: «Σε αυτή την έκθεση, μπορώ να βρω κομμάτια του εαυτού μου, τα οποία μπορεί να μην είχα ανακαλύψει ποτέ πριν, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου πνεύματος». Άλλωστε όπως λέει «η αυτοπροσωπογραφία είναι μία μοναδική τέχνη καθώς επιτρέπει στον καλλιτέχνη να αποτυπώσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του στον καμβά». Μέσα από την έκθεση «Whoareyou?» ο παρατηρητής οδηγείται στο να εξερευνήσει κομμάτια ακόμα και του εαυτού του, όπως ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας μέσα από έναν καθρέφτη.
Η Θάλεια Γαλανοπούλου, συμμετέχει με το φωτογραφικό πρότζεκτ «Endless», μια προσωπική της κατάθεση των όσων βίωση η οικογένειά της και μαζί της και η ίδια τα τελευταία 10 χρόνια. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2013 και οι δυο μου γονείς ταυτόχρονα διαγνώστηκαν με καρκίνο. Η μητέρα μου έδωσε τη δική της δύσκολη μάχη για χρόνο και κατάφερε να τον ξεπεράσει, ο πατέρας μου ωστόσο μετά από 5 χρόνια αγώνα μέσα και έξω από τα νοσοκομεία έχασε τη μάχη το 2017. Το οικογενειακό αυτό πορτραίτο σκιαγραφείται μέσα από ένα κυκλικό timeline με αναφορές στην παιδική ηλικία, εικόνες από προσωπικές στιγμές, στιγμές αγάπης και απώλειας. Το 2018 χρειάστηκε να έρθω και πάλι αντιμέτωπη με τον ίδιο εχθρό όταν νόσησε και η γιαγιά μου. Έχασε τη μάχη το 2020, μετά από δύο χρόνια. Σε αυτή την εργασία, η φωτογραφική πράξη για μένα μεταφράζεται ως μια πράξη αγάπης, υπομονής, και ταυτόχρονα μια πράξη προσωπικής άμυνσας και απεγνωσμένης προσπάθειας εξορκισμού του θανάτου. Οι φωτογραφίες – εκτός από αναμνήσεις προσώπων αγαπημένων και αναντικατάστατων – είναι ταυτόχρονα μικρές νίκες ενάντια στη λήθη, η παρακαταθήκη των ανθρώπων αυτών και το τελευταίο αποτύπωμά τους στη ζωή όλων όσων αγάπησαν και κυρίως στη δική μου».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ‘ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ…’
Την Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα δρώμενο στο οποίο θα συνδυαστεί η μουσική και η ζωγραφική με τίτλο «Φαντάσου να είσαι γυναίκα».
Στο δρώμενο συμμετέχουν οι Αναστασία Μπούρμπου, Μάνια Ασημακοπούλου, Γιώργος Τσιλιγιάννης, Κώστας Τσιλιγιάννης, Ελευθερία Δαουλτζή, ΈνοΣκοντράνι.
Φαντάσου να είσαι γυναίκα: Φαντάσου τώρα να είσαι γυναίκα. Ένα από τα τρία δεινά του κόσμου: Πυρ/Γυνή/Θάλασσα Να κουβαλάς αιώνες το προπατορικό αμάρτημα στην πλάτη. Να σε έχουν λατρέψει οι αρχαίοι γιατί φέρνεις μέσα σου τη νέα ζωή, αλλά να έχεις χαλάσει τη σιλουέτα σου ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς δουλειά τώρα που γκαστρώθηκες! Μούσα, μοιχαλίδα για πετροβόλημα, σύντροφος, μάγισσα, μάνα, γκόμενα που θέλει φάπες. Πάνω σου ή κοινωνία θα στεριώσει το γεφύρι της Άρτας με τη δική σου θυσία…ή μήπως όχι;
Η έκθεση στο φεστιβάλ και στα δρώμενα είναι δωρεάν.