Της Σοφίας Καυκοπούλου
Γκρουπ προσκυνητών από την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, υπό τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου Τρικόρφου Δωρίδος, γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη και συνοδεία Πατέρων της Μονής, επισκέφθηκε τις Αλησμόνητες Πατρίδες, τα παράλια της Μικράς Ασίας, τη γη της Καππαδοκίας και την Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Στο τιμόνι, ο πολύπειρος οδηγός Αλέξης Φραγκούλιας, με τον οποίο διανύσαμε πάνω από 5.000 χιλιόμετρα!
Το προσκυνηματικό ταξίδι είχε ως πρώτο προορισμό την πόλη Τσανάκκαλε όπου οι ταξιδιώτες είδαν τον αυθεντικό δούρειο ίππο από την ταινία «Τροία». Επόμενος προορισμός η Σμύρνη, στην οποία δε διασώζονται παρά 5 – 6 παλαιά σπίτια Ελλήνων, τα οποία σήμερα λειτουργούν ως χώροι καφεμαντείας και bar. Ακόμη, διασώζεται μία από τις 42 εκκλησίες που είχε η Σμύρνη πριν την καταστροφή του 1922, ο Άγιος Βουκόλος, που λειτουργεί πλέον ως μουσείο, αλλά και το Παρθεναγωγείο της, όπου τα κορίτσια της εποχής σπούδαζαν δασκάλες ή εμπόρισσες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και περίπατος στην μαρτυρική προκυμαία της πόλης.
Επόμενος σταθμός η Έφεσος με τον φημισμένο αρχαιολογικό της χώρο και τον τάφο του Ιωάννου του Θεολόγου. Εν συνεχεία, οι προσκυνητές πήραν τον δρόμο προς την Ανατολή και συγκεκριμένα προς την Ιεράπολη, σημερινό Παμούκκαλε, όπου επισκέφθηκαν τόσο τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και τις ιαματικές πηγές της περιοχής.
Την επομένη, το γκρουπ, απαρτιζόμενο από δύο λεωφορεία, πέρασε από το Ικόνιο, όπου έγινε στάση, και έφτασε στο Προκόπι της Καππαδοκίας, όπου για τρεις ημέρες επισκέφθηκε πόλεις όπως η Άβανος, την οποία διατρέχει ο Άλυς ποταμός («Κροίσος Άλυν διαβάς, μεγάλην αρχήν καταλύσει» όπως θυμόμαστε από την Ιστορία), και χωριά όπως η Σινασός και το Ορτάχισαρ, με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Φυσικά, από την ξενάγηση δεν έλειψε το σπίτι και η εκκλησία όπου φυλασσόταν το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννου Ρώσου, ο οποίος είχε πωληθεί ως σκλάβος σε έναν αγά στο Προκόπι, αλλά και η κοιλάδα Γκιόρεμε, με τις θαυμαστές εκκλησίες και τα ασκηταριά, μέσα σε σπηλιές, στα μοναδικά βράχια από πορόλιθο που σχηματίστηκαν εξ αιτίας ηφαιστιογενούς δραστηριότητας στην περιοχή.
Να σημειώσουμε βέβαια, πως όλα τα θρησκευτικά μνημεία έχουν απλώς και μόνο τουριστικά αναδειχθεί, ενώ δεν υπάρχει κάποια εκκλησία ως χώρος λατρείας.
Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, στον Ναό της του Θεού Σοφίας, την Παναγία Βεφά, την Παναγία των Βλαχερνών και το θαυμάσιο ρωμαϊκό υδραγωγείο. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη, ιδίως κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, η οποία ωστόσο λειτουργεί σήμερα ως μουσουλμανικό τέμενος.
Στην Πόλη, οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης απηύθυνε κατάλληλη προσλαλιά προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκυνητές με λόγια πατρικής αγάπης και έμπλεος χριστιανικών αισθημάτων. Ο Παναγιώτατος διάβασε έπειτα τον λόγο του επί τη ανακηρύξει δύο νέων Αγίων της Ορθοδοξίας, του Αγίου Ιερεμίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του Αγίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτου. Τέλος, οι ταξιδιώτες πήραν την ευλογία του πατριάρχου και αναμνηστικό δώρο.