Το 2012, με την κρίση στα πάνω της, ο Νίκος Μπογονικολός επέκτεινε μία παλιά του ιδέα, αυτή του κρυπτονομίσματος του «οβολού»! Τέσσερις χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα ήταν εκείνη την εποχή τα μέλη του «οβολού», του πρώτου εναλλακτικού συστήματος συναλλαγών, μία προσπάθεια που ξεκίνησε στην Πάτρα από τον επιχειρηματία. Ο «οβολός» είχε προκαλέσει τέτοιο σάλο στο πανελλήνιο, όπου μέχρι και η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» όπως κι άλλα ΜΜΕ είχαν αφιερώσει εκτενή ρεπορτάζ.
Ελεγε τότε ο Μπογονικολός, που προφανώς… μάζευε χρήματα μέσω του «οβολού»: «Το πρώτο εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών, βασισμένο σε μια νέα κοινωνική νομισματική μονάδα, ο οβολός λειτουργεί εδώ κι ένα μήνα στη χώρα μας, με σκοπό να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και να αντικρούσει την οικονομική κρίση που βιώνουμε. Ο νέος τρόπος αυτοδιαχείρισης παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να απαιτείται η χρήση του ευρώ, αλλά η ενεργός συμμετοχή των πολιτών μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών»!
Ο κ. Μπογονικολός προσπάθησε να αποδείξει πως «το χρήμα δεν είναι το παν, αφού όταν τελειώνει μπορούμε όλοι να καταθέσουμε τον οβολό μας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελπίδας».
Ο «Οβολός» έφερε τη μορφή Σωματείου (Κέντρο Μελέτης – Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος) και λειτουργούσε διαδικτυακά στο ovolos.gr.
Πλέον η σελίδα είναι ανενεργή! Οι ενδιαφερόμενοι άνοιγαν λογαριασμό, μέσω του οποίου δήλωναν το είδος της συμμετοχής τους και το κοστολογούσαν σε μορφή οβολών. Μπορεί να ήταν από ένα αγροτικό προϊόν ή χειροποίητη κατασκευή και από ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο έως μια πλαστική επέμβαση ή έργο τέχνης.